Slik takler du lottomillionene

Slik bruker du 20 millioner kroner smartest.

Vi har alle hørt om typen. Han som vinner 22 millioner kroner i Lotto. 22 år gammel.

Heldiggrisen. Men smart i en fart. For smart.

DinSides lottokalkulator

Sus og dus

Uken etter kjøper han en Ferrari, og måneden etter en Sunseeker luksusbåt. Så drar han på ferie, inviterer vennegjengen med, og drikker champagne fra morgen til kveld. Han lever i sus og i dus. Men til slutt er det kanskje ikke engang råd til boller og brus.

Og etter to år har han null på konto, og kanskje til og med litt spillegjeld hos Partypoker.com.

Tenk om du vant... Illustrasjon: Per Ervland og Norsk Tipping.
Tenk om du vant... Illustrasjon: Per Ervland og Norsk Tipping. Vis mer


Men heldigvis trenger det ikke å være opp som en løve, og ned som en skinnfell.

Spørsmålet er likevel: Om du vinner den store premien i Lotto (eller kommer til penger på annet vis), hvor mye kan du tillate deg å bruke, og hvor mye bør du spare? Finnes det en oppskrift, slik at du kan ta nesten lørdags lottotrekning med stoisk ro?

Vinnersjansene i lotto

Ledestjernen

Firmaet Steenberg & Plahte AS har en veiledningstjeneste for Norsk Tipping, for folk som har vunnet den "store" gevinsten. Her kan man få gratis rådgivning knyttet til hvordan man skal bruke (eller ikke bruke) pengene, og hjelp i forhold til eventuelle skattemessige spørsmål.

- Mitt klare inntrykk er at folk flest er fornuftige, de klarer å tenke på både kort og lang sikt. Men det er selvsagt ingen fasitsvar for hvordan man skal bruke en gevinst, sier rådgiver i Steenberg & Plahte, Øyvind Olsen.

- Men ledestjernen bør være at det skal være penger til både nytte og hygge, og til kort og lang sikt, sier Olsen.

Han påpeker imidlertid at det er stor forskjell på om man er 19 år gammel, eller 80.

- Tar du utgangspunkt i en gevinst på 20 millioner kroner, vil man jo, med dagens rentenivå, ha årlige renteinntekter på én million kroner om man setter pengene i banken. Man kan gjerne investere noen penger i en bolig, men mye bør også forvaltes, sier han, og legger til:

- På kort sikt kan man si at det er lurt å forbedre boligsituasjonen, betale gjeld og gi eventuelle gaver. Men på lang sikt, er det ikke mulig å gi et fasitsvar på hvordan pengene skal plasseres, da dette er relatert til personlige preferanser og den individuelle situasjonen.

Det er altså denne individuelle situasjonen som rådgivningsbyrået hjelper folk med, dersom de har vunnet en klekkelig gevinst hos Norsk Tipping.

Tre veier til én million kroner

Vær glad - lenge

- Det kan alltid være fristende å være kortsiktig om man vinner en stor pengepremie, og det er nok av dem som vil selge deg investeringspakker. Men her er det ingen snarvei, her må det lages en struktur, sier Agnes Bergo i Pengedoktoren, og legger til:

- Det må tas på alvor om man plutselig får mye penger. Jeg har sett det mange ganger før, man kan fort sløse bort mange millioner kroner.

Hun fremhever at det generelt er tre aktivaklasser som man kan investere i: Renter, verdipapirer og eiendom.

- Hvordan investeringen skal fordeles på disse aktiva, må tas opp i en individuell samtale, påpeker hun.

Hun nevner blant annet at man må vurdere om eiendom bare skal være investeringer i privateiendom, eller om man også skal inkludere næringseiendom. Geografi er også viktig ut fra et diversifiseringssynspunkt. Skal pengene investeres bare i Norge, eller også i utlandet? Og i forhold til aksjer, hvor mye skal plasseres i enkeltaksjer, og hvor mye i fond? Og hvilken geografisk spredning vil man ha på den investeringen? Det er også viktig å avgjøre hvor mye som skal settes i banken eller rentepapirer, som er den helt sikre investeringen. Størrelsen på den risikofrie investeringen avhenger blant annet av faste utgifter i økonomien.

- Kort fortalt må man ha en grundig diskusjon om hvilken risikoprofil man ønsker.

Men om man vinner en stor premie, bør det så ikke også være plass til litt luksus?

- Jo, absolutt. Det er viktig å unne seg litt glede. Men formålet med å lage struktur er at man skal kunne glede seg over pengene i lenger tid. Kanskje kan også fremtidige generasjoner få glede av pengene, spør Bergo.


Bergo oppfordrer til at man søker hjelp hos en uavhengig rådgiver, om man plutselig får mye penger.

- Det finnes mange gode rådgivere i bank og finans, men man må huske på at alle bankrådgivere og alle provisjonsselgere lever av å selge arbeidsgivers produkter. En uavhengig rådgiver som ikke mottar provisjoner har ingen skjult agenda. Kunden betaler en timepris for medgått tid, akkurat som når man oppsøker en advokat, avslutter hun.

Hva ville du gjort?

I tabellen over til høyre gir vi et eksempel på hvordan man kunne anvende 20 millioner kroner. Eksemplet tar utgangspunkt i en "vanlig" husholdning med et normalt gjeldsnivå. Dette viser altså at man - selv uten fremtidig lønnsinntekt - kunne ta ut en klekkelig sum hvert år, uten å røre den opprinnelige sparekapitalen. I denne oppskriften har vi benyttet et "fornuftsprinsipp", som altså ikke gir rom for kjøp av store biler og dyre båter.

Hvordan ville du bruke en stor pengegevinst, på eksempelvis 20 millioner kroner? Delta i debatten under!

Mer privatøkonomi: