Slik takler du influensaen

Slik takler du influensaen

Ligger du allerede og kaldsvetter under dyna? Da er det for sent å ta vaksine, men du kan likevel gjøre det beste ut av situasjonen. Her får du ti gode råd:

Publisert
Sist oppdatert

1: Husk at noen av symptomene på sykdommen faktisk spiller på ditt lag. Feber er en reaksjon i kroppen som gjør det lettere å bekjempe viruset. Moderat feber trenger derfor ikke nødvendigvis medisineres.

Eksempler på tilstander hvor du bør vurdere medisiner, er høy feber og tørrhoste som irriterer slimhinnene. Febernedsettende og hostedempende midler kan du få på ethvert apotek.

2: Medisinen Tamiflu kan forkorte sykdomsperioden og gjøre symptomene mildere. For at den skal virke, må du være sikker på du har influensa og ikke forkjølelse. Medisinen må tas innen to dager etter at influensaen har brutt ut, og legen din må skrive ut resept.

Antivirusmidlene Zanamivir eller Oseltamivir kan også forkorte sykdomsforløpet med én til 2,5 dager.

Har du en forkjølet mann i huset? Her er førstehjelp for syke menn:

3: Hold deg mest mulig i ro, og gjerne i senga. Tillat deg å sove mye.

4: Unngå røyking og alkohol. Begge deler kan gjøre at det går lenger tid før du blir frisk.

5: Drikk mye vann. Væske kjøler ned kroppen din, og hjelper til med å regulere feberen. I tillegg hjelper det kroppen i å fjerne avfallsstoffer.

6: Lunkent saltvann løser opp slim i nesen og kanalene til bihuler og ører. Her er en populær oppskrift: Bland en teskje salt og en knivsodd bakepulver i en desiliter vann. Bruk en sprutemekanisme til å få vannet opp i nesen og la det renne ut igjen. Gjenta flere ganger i hvert nesebor.

7: Saltvann er ikke bare bra for nesen, du kan også bruke det til å gurgle halsen med. Eller du kan lage en egen gurglemix med sitronjuice, varmt vann og honning som du rører godt sammen. Dette kan redusere både kløe og sår hals.

8: En stor kopp glovarm te er ikke det dummeste for å løse opp i slimhinnene i nesen og halsen. Ta gjerne oppi en skje honning også.

9: Når du er slapp og tett i hodet kan det være lindrende med litt vanndamp. Ta en varm dusj om du orker, eller stikk hodet over en bolle kokvarmt vann med eucalyptus og dekk til med et håndkle.

10: Når kroppen slåss mot virus, finnes det en rekke matvarer som kan hjelpe på prosessen. Hvitløk er en gammel klassiker som regnes for å være styrkende på immunforsvaret.

Kanel skal ha en antibakteriell effekt og er ekstra effektiv mot virus. Svarthyll og solhatt kan redusere sykdomstiden ved forkjølelse og influensa. Store dosen vitamin C er også et etablert råd for å få fart på immunforsvaret.

Les også: Vaksinerekord mot influensa

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer