Slik styrer du unna MI

Se hvordan du velger bort produkter med methylisothiazolinone, en ingrediens som regnes for å være svært allergifremkallende.

<b>MI I MALING:</b> Innendørsmaling er blant produktene som inneholder konserveringsmiddelet methylisothiazolinone. Om det fortsatt skal være tillatt brukt i svanemerket maling, er under drøfting. Foto: NTB SCANPIX
MI I MALING: Innendørsmaling er blant produktene som inneholder konserveringsmiddelet methylisothiazolinone. Om det fortsatt skal være tillatt brukt i svanemerket maling, er under drøfting. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et konserveringsmiddel som blir brukt blant annet i kosmetikk, vaskemidler og maling, methylisothiazolinone (MI), skal kunne forårsake kraftig allergi i form av blant annet blemmer, utslett og kløe.

Her ser du hvordan du kan styre unna produkter som inneholder stoffet, om du vil være på den sikre siden.

Skal stå i innholdsfortegnelsen

Siden høsten 2014 har MI som konserveringsmiddel i kosmetikk ifølge Folkehelseinstituttet kun vært tillatt brukt i produkter som skal skylles bort, altså i produkter som sjampo og såper.

Dessuten er det tillatt brukt som konserveringsmiddel i rengjøringsmidler.

Vil du unngå å kjøpe produkter som inneholder det problematiske stoffet? Se etter ordet methylisothiazolinone i ingredienslisten, som på bildet under.

SJEKK INGREDIENSLISTA: Kosmetikk som inneholder konserveringsmiddelet må merke dette med methylisothiazolinone. Foto: BERIT B. NJARGA
SJEKK INGREDIENSLISTA: Kosmetikk som inneholder konserveringsmiddelet må merke dette med methylisothiazolinone. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Seniorrådgiver Rune Jemtland i Mattilsynet sier til Dinside at produsentene skal merke alle ingredienser i kosmetikk, og at det er hele ordet, i dette tilfellet methylisothiazolinone, som må føres opp.

LES OGSÅ: Dette betyr ingrediensene i såpe og sjampo

Også i rengjøringsmidler

Blant kjente vaskemidler som du antakelig har lagt i handlekurven fra tid til annen, er oppvaskmiddelet Sun Light et eksempel på rengjøringsmiddel som inneholder MI.

VASKEMIDLER: Blant annet oppvaskmiddelet Sun Light fra Lilleborg inneholder MI. Foto: BERIT B. NJARGA
VASKEMIDLER: Blant annet oppvaskmiddelet Sun Light fra Lilleborg inneholder MI. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Anne Gjemdal hos produsenten Lilleborg sier til Dinside at de, som vaskemiddelbransjen for øvrig, bruker MI som konserveringsmiddel i noen produkter, for at produktene skal være trygge i bruk og for å hindre bakterie- og soppvekst. I vaske- og rengjøringsmidlene der MI blir brukt, står det ifølge Gjemdal tydelig merket på produktene.

Hva tenker dere om de alvorlige allergiske reaksjonene som skal være relatert til dette stoffet?

- Forbrukernes sikkerhet er av høyeste prioritet for oss. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre produktene våre både med hensyn til sikkerhet, effekt og brukeropplevelse. Når vi nå hører historier om kraftige allergiske reaksjoner koblet til MI, bekymrer det oss, og vi følger dette tett, sier Gjemdal.

LES OGSÅ: Disse deodorantene bør du styre unna

Brukes i maling

REAKSJON: Stadig flere opplever kraftige allergiske reaksjoner etter å ha brukt innendørs maling, som knyttes til MI i malingen. Foto: COLOURBOX
REAKSJON: Stadig flere opplever kraftige allergiske reaksjoner etter å ha brukt innendørs maling, som knyttes til MI i malingen. Foto: COLOURBOX Vis mer


Også i maling er MI tillatt som konserveringsmiddel. Og dette skal være et vel så stort problem, ifølge Astma-Allergi Danmark, som viser til en økning i tilfeller hvor folk utvikler kraftig allergi uten å ha hatt direkte hudkontakt med malingen.

Derimot er det avdamping av allergifremkallende stoffer i malingen som forårsaker de alvorlige, allergiske reaksjonene.

Men er det mulig å sjekke om malingen inneholder MI, før man kjøper den?

Seksjonssjef Heidi Morka i Miljødirektoratet sier til Dinside at produsentene selv skal merke innendørsmaling og andre produkter som inneholder methylisothiazolinone med faresymbolet for helsefare, og skriftlig informasjon om at produktet inneholder et hudallergen, i tillegg til navnet på stoffet.

- Per i dag regner vi med at industrien gjør dette for maling som inneholder mer enn 1 prosent MI, sier Morka.

Hvis produktet du handler har lavere konsentrasjoner, vil du altså ikke se om produktet inneholder stoffet. Det kan det bli en endring på.

Et nytt EU-forslag om felles myndighetsbestemt fareklassifisering foreslår en lavere grenseverdi slik at alle malingsprodukter med et MI-innhold på over 0,06 prosent, må merkes med faresymbol, advarsel om at det kan gi allergisk reaksjon og navnet på konserveringsmiddelet.

Hva med svanemerkede produkter?

Normalt sett regner man med at ved å velge svanemerkede produkter, vil man styre unna innhold som kan være problematisk. Men er det så enkelt?

Ifølge Svanemerkets nettsider er bruk av MI forbudt i all hudpleie, og i våtservietter denne med miljømerkingen.

Vil du sikre at såpen eller shampoen du velger ikke inneholder MI, er de svanemerkede variantene altså trygge alternativer.

Derimot er det tillatt brukt i både rengjørings- og håndoppvaskmidler og i maling som er svanemerket, i begrensede mengder.

Om MI forsvinner som konserveringsmiddel i svanemerket innendørsmaling, gjenstår å se. Ifølge fagsjef Aina Seland, strammer de inn miljøkravene hvert tredje-femte år, og akkurat nå er forslag til nye krav for innendørs maling i ferd med å bli revidert.

- MI er en av problemstillingene som vil bli diskutert i forbindelse med revisjonen, men vi kan ikke nå forskuttere hva konklusjonen blir. De nye kravene skal etter planen tre i kraft fra nyttår 2016, sier Seland til Dinside.

LES OGSÅ: Stor test av utendørsmaling