Det skal være tid til hygge og kos i førjulstiden... Foto: Colourbox.com
Det skal være tid til hygge og kos i førjulstiden... Foto: Colourbox.comVis mer

Slik stresser du ned før jul

Ikke stress. Begynn juleforberedelsene nå.

Det er kanskje ikke jul riktig ennå. Men starter du juleforberedelsene nå, vil du få en hyggeligere og mer avslappet juletid.

Vi er bare i begynnelsen av november, men tiden mot julen går fort. Om under to måneder er julaften forbi, og du gomler svor og pepperkaker til du sprekker.

Men før den tid må du gjennom førjulstiden. Kanskje begynner svetten å renne nedover pannen bare ved å tenke på det? Gaver må kjøpes, kaker må bakes og huset må pyntes.

- Vi blir så stresset at vi mister oversikten over hva som er viktig og glemmer å nyte høytiden, sier Neil Shah, leder ved The Stress Management Society, ifølge Daily Mirror.

Så kanskje det er like greit å sette i gang litt tidlig i år? Her er noen forslag til hvordan du kan planlegge julen i år:

Begynnelsen av november:

Lag en plan
Skriv en liste over alt du må gjøre før julen ringes inn. Er juleduken fortsatt fin? Trenger du ny juletrefot? Har du penklær? Når listen er ferdig har du en fin oversikt over hva du skal gjøre de neste to månedene.

Forbereder du julen steg for steg, blir det mindre stress. Foto: Colourbox.com
Forbereder du julen steg for steg, blir det mindre stress. Foto: Colourbox.com Vis mer


Planlegg noe gøy
Førjulstiden skal ikke bare være stressende. Planlegg noe morsomt innimellom alt du ikke syns er gøy. Kanskje holdes det en julekonsert i nærheten? Juleverksted med venner eller barna dine kan friske opp humøret. Og en søndag kveld med "Home alone" på video kan gi den rette julestemningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Start shoppingen
Det er ikke for tidlig å begynne julehandelen. Skal du bestille gaver, er det veldig lurt å begynne nå, så gaven kommer frem til jul. Og nå er kjøpesentrene fortsatt fri for stressende shoppere som kjøper gaver i siste liten.

Handler du julegavene på nett, slipper du i alle fall unna mye av kjøpesenter-stresset. Men husk å bestille i god tid, så du rekker å motta leveransen og eventuelt sende gaven videre i posten, ferdig innpakket ...

Slutten av november:

Skriv julekort
Ha listen over mottakere klar og start julekortskrivingen. Skriv noen få kort hver dag, så blir du ferdig til jul. Skal du skrive alle kortene på en gang, vil du bli veldig lei.

Bestill juletre
Juletreet skal ikke pyntes ennå, men det kan være greit å ha alt klart før pyntingen begynner. Bestill et tre, avtal henting og sjekk at juletrelysene fungerer.

Oppdater kalenderen
Er dere en stor familie? Skriv inn alle førjulsplaner nå. Skoleavslutninger, julebord og vennetreff bør registreres, så dere ikke oppdager plankrasj dagen før avtalen.

Desember:

Handle smart
Kan noe av julematen kjøpes inn på forhånd? Venter du for lenge kan du risikere at ribba er utsolgt. Kjøp inn så mye som mulig før julehelga. I år er julaften på en onsdag.

Ikke overdriv
Selv om du skal handle smart, trenger du ikke overdrive. Butikkene er bare stengt i et par dager, og du trenger ikke overfylle kjøleskapet.

Du trenger heller ikke hamstre altfor mye sjokolade. Julegodt gjør barna hypre.

Ha det gøy
Selv om førjulstiden kan virke stressende, er det viktig å ha det hyggelig også. Sett pris på de små tingene som julekalender og julesanger. Det er fint å ha slappet av litt når jobben begynner igjen i januar.