Slik stopper du uønsket SMS

De biter seg fast, men noe kan du gjøre.

<strong>Lei av uønsket SMS-reklame?  Foto:</strong> Colourbox.com
Lei av uønsket SMS-reklame? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skulle du bare stemme på en favoritt, eller laste ned en enkelt ringetone? Mange mobiltelefoneiere blir uskyldige offer for SMS-meldinger og -tjenester de ikke har bruk for eller bedt om.

Ett eksempel er tekstmeldinger fra Carrot Communications, som har opplevd at uvedkommende har hacket seg inn i databasene deres og sendt ut ulovlig SMS. Har du fått denne meldingen?

Enten du vil avslutte en abonnementstjeneste du har bestilt, eller du er offer for uønsket SMS-spam, her er listen over ting du kan forsøke:

1) Send STOPP til det kortnummeret du mottar meldinger fra. Hvis innholdsleverandøren er en seriøs aktør, skal denne universelle koden i teorien avslutte tjenesten umiddelbart. Det skal være mulig å sperre mot alle mobile innholdstjenester. Men noen mobiltjenster vil ikke stoppe

2) Dersom du ikke får stoppet tjenesten, og ikke vet hvem som eier/bruker kortnummeret du har fått melding fra, kan du kontakte din mobiloperatør. De skal hjelpe deg med å finne det ut. Be mobiloperatøren gi deg en spesifisert samtaleoversikt som viser om tjenesten er bestilt og om du har blitt belastet for den.

3) Undersøk telefonregningen din! Betaler du for de uønskede SMS-ene du mottar?

4) Hvis du blir belastet for SMS-ene du mottar, må du kontakte mobiloperatøren din eller innholdsleverandøren og kreve å få tilbakebetalt de utleggene du har hatt.

5) Hvis mobiloperatøren eller innholdsleverandøren avslår klagen din, eller ikke svarer innen to uker, kan du klage deres avgjørelse til Brukerklagenemnda.

6) Vær forsiktig med hvor du registrerer deg! En del av aktørene bygger opp sine samtykkedatabaser gjennom markedsføringskampanjene de kjører for andre aktører, som for eksempel KappAhl. Når kundene registrerer seg, må de huke av én boks for om de vil motta flere tilbud fra KappAhl. De kan også huke av én boks for om de vil motta flere tilbud fra Absolute Interactive, som er leverandør av innholdstjenester.

NB! Disse prøver også å registrere deg

7) Noen aktører er ekstra sleipe, så vær oppmerksom på at du kan samtykke i å motta SMS-tjenester bare ved å gå inn på en internettside. Dette oppdaget vi blant annet da vi besøkte WWTC. Norsms.com. I deres personvernpolitikk står det følgende:

"Ved å bla til denne siden, laste ned innhold eller gi anmodet informasjon fra siden, aksepterer du betingelsene til denne personvernpolitikken og vår bruk av informasjonen den samler inn. Hvis du ikke aksepterer betingelsene til denne personvernpolitikken, vennligst ikke bruk siden (...) Vi driver vår nettside og dets tjenester ved å bygge markedsføringsdatabaser og gir markedsføringsløsninger til kundene våre. Det kan innebære å dele eller å selge deler av eller alt om din personlige informasjon til våre klienter".

Dette innebærer at du godtar personvernpolitikken til nettstedet allerede idét du klikker deg inn på siden.

8) Tips DinSide eller andre medier hvis du ikke blir kvitt spammen. Det viser seg ofte at mobil-spammerne gir seg når de får en telefon fra journalister.

Skal stoppe dem

- Vi skal bruke tid på mobile innholdstjenester fremover. Ved å be om en ringetone tegner man plutselig et abonnement på tjenesten, uten at man selv er klar over det, og slik skal det ikke være, har Bente Øverli, seksjonssjef i Forbrukerombudet, tidligere uttalt til DinSide.

LES OGSÅ: SMS-svindel er for lett

Artikkelen ble første gang publisert i mars 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer