Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Slik stopper du underlivssopp

De fleste kvinner vil i løpet av livet oppleve å få en soppinfeksjon i underlivet. Slik forebygger du plagene.

Klør og svir det i underlivet? Det trenger ikke være noe farlig, mest sannsynlig har du pådratt deg en soppinfeksjon.

Dette rammer nemlig de fleste kvinner en eller annen gang, ifølge nettsidene til Apotek 1. De vanligste symptomene er kløe og intens svie nedentil, irriterte slimhinner og en tykk, kornete utflod som ikke lukter.

Ifølge gynekolog Peer Høvik på Lommelegen lager candida-soppen også en overfladisk betennelse i huden som blir rød og sår, gjerne i hele skrittet. Gjærsoppen candida er en del av menneskets normalflora på slimhinner.

Les også: Kvinner omgis av bakterier:

Overdreven vasking
Soppinfeksjonen oppstår oftest hvis den normale bakteriefloraen i underlivet blir forstyrret eller kroppens immunforsvar svekkes. En skadet og irritert slimhinne kan også være årsaken. Dette gir gjærsoppen bedre vekstbetingelser slik at det blir for mye av den, ifølge Apotek 1.

Det er flere ting i kombinasjon eller alene som kan utløse soppinfeksjonen. Overdreven vask av underlivet og bruk av såpe med høy pH er ett eksempel. Hvis du går på en antibiotikakur, har diabetes eller generelt nedsatt immunforsvar er du også mer utsatt.

- Ofte finner en ingen spesiell utløsende årsak. Men en viktig og ofte oversett årsak er infeksjon fra tarminnhold, hvor det normalt forekommer soppmikrober. Dette er uavhengig av om en har en alminnelig god hygiene, sier Peer Høvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du en pyse? Kvinner oppfatter faktisk lettere smerte enn menn:

Slik forebygger du underlivssopp:

* Vær forsiktig med å bruke såpe i underlivet. Ikke vask ofte, og aldri opp i skjeden. Bruk gjerne bare rent vann.

* Bruk bomullsundertøy som du kokvasker.

* Bruk glidekrem ved samleie. Dermed får du ikke like lett irriterte slimhinner.

* Unngå trange bukser og g-streng som gnisser.

* Spis sunt. Unngå for mye sukker og gjærholdig mat.

* Enkelte som ofte får soppinfeksjoner, opplever at det hjelper å tilføre melkesyre eller melkesyrebakterier i skjeden. Det hjelper til å gjenopprette bakteriebalansen.

Kan være klamydia
Dersom du allerede har fått infeksjon og er sikker på symptomene, kan du behandle deg selv med krem og stikkpiller, ifølge Apotek 1. Høvik understreker imidlertid at det er viktig å gå til undersøkelse for å utelukke andre sykdommer.

- Mange kan tro at de har soppinfeksjon, mens det foreligger andre underlivssykdommer som dermed lett kan oversees. Spesielt gjelder dette for skjedekatarr, bakteriell vaginose, herpes og klamydia. Hvis du er usikker, bør du gå til lege, oppfordrer Høvik.

Soppinfeksjoner er lite smittsomme, men av og til kan candida-soppen ”pendle” mellom deg og partneren din. Da må begge behandles, påpeker gynekologen.

Les også: Alternativt mot kvinneplager: