Slik stanser du telefonsalg

Annenhver nordmann har reservert seg, men mange ringes likevel. Dette burde du vite om telefonsalg.

TERROR: Mange ser ikke helt gleden i å få tilbud på telefonen, for å si det forsiktig. To millioner nordmenn har derfor reservert seg, men ringes likevel. Foto: PANTHER MEDIA
TERROR: Mange ser ikke helt gleden i å få tilbud på telefonen, for å si det forsiktig. To millioner nordmenn har derfor reservert seg, men ringes likevel. Foto: PANTHER MEDIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

50 prosent av den voksne norske befolkning har reservert seg mot telefonsalg. Men i en undersøkelse utført av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) svarer 81 prosent av de som har reservert seg at de likevel har blitt oppringt av selgere.

Dette kan være helt lovlig. Om du har et kundeforhold til et selskap, kan de i prinsippet ringe deg uansett. Men 67 prosent av de som har reservert seg og likevel blitt oppringt, sier at de ikke hadde et kundeforhold til selskapet som ringte.

Dermed er det god grunn til å tro at mange selskaper ringer nordmenn ulovlig.

Netcom ringte Nextgentel-kunder ulovlig – får kjeft

SKUFFET: Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen håper bransjen skjerper seg, men er ikke fremmed for strengere regler for telefonsalg. Foto: Berit Roald
SKUFFET: Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen håper bransjen skjerper seg, men er ikke fremmed for strengere regler for telefonsalg. Foto: Berit Roald Vis mer


Strengere regler

– Folk skal få slippe å bli ringt opp hvis de ikke ønsker det. Det er veldig viktig at regelverket følges av bransjen, sier forbrukerminister (som departementet nå kaller henne) Inga Marte Thorkildsen i en pressemelding.

Hun vil nå ha en ny evaluering av reservasjonsordningen, ettersom hun mener den ikke fungerer godt nok for de nærmere to millionene som har brukt den.

– Jeg er glad for at bransjen jobber for å bedre situasjonen, og jeg forventer at dette gir lavere klagetall. Likevel vil vi nå se på om markedsføringsloven har gode nok regler på dette området, sier Torkildsen.

Nå skal det endelig bli slutt på telefonselgere med skjult nummer

Noen har lov til å ringe

Det er langt fra noe nytt at reserverte nordmenn ringes opp av selskaper. DinSide har flere ganger fortalt hvordan Forbrukerombudet neddynges i klager fra folk med liten sans for telefonselgere.

Men mange av klagene kunne vært unngått om folk hadde kjent reglene. Det tyder også tallene fra SIFO på. Som sagt var det 67 prosent av de oppringte reserverte som mente de ikke hadde et kundeforhold til selskapet som ringte. 33 prosent av de totalt 81 prosentene som ble oppringt hadde med andre ord lite å klage på, i forhold til norsk lov. Men det er likevel nettopp 81 prosent som slås opp i media i kjølvannet av rapporten, ikke 67 prosent.

Dette nettstedet kan hjelpe deg mot telefonsalg

Hva pleier du å gjøre når telefonselgere ringer? (Avsluttet)
Svarer høflig nei(44%) 1588
Legger på(42%) 1500
Kjefter(10%) 375
Vurderer tilbudet(4%) 142
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Her er det du burde vite:

 • Selv om du har reservert seg mot telefonsalg, kan selskaper som har et kundeforhold til deg ringe. Det vil si at for eksempel Netcom kan ringe og tilby et nytt abonnement om du er Netcom-kunde. Men reglene her er strenge, og Netcom har selv gått i fellen og ringt opp nordmenn ulovlig.
 • Selv om du har reservert deg mot telefonsalg, kan frivillige organisasjoner ringe deg. Du må huske å reservere deg mot dette også, som er et eget punkt under reservasjonen.
 • Selv om du har reservert deg mot frivillige organisasjoner, kan organisasjoner du gir penger til ringe deg. Men også her er loven streng, og et bidrag i ny og ne er ikke nok, ifølge Forbrukerombudet.
 • Selv om du har reservert deg mot både frivillige organisasjoner og telefonsalg, kan du ikke reservere deg mot markedsundersøkelser. Men om de ringer deg, kan du be dem om å ikke ringe deg igjen.

Slik reserverer du deg mot telefonsalg

Tre prosent av nordmenn vet ikke at de kan reservere seg mot telefonsalg, ifølge rapporten fra SIFO. Hele 15 prosent vet ikke at de kan reservere seg mot frivillige organisasjoner.

HUSK: Du må hake av her om du også vil slippe giver-telefoner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HUSK: Du må hake av her om du også vil slippe giver-telefoner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Slik bør du gå frem for å unngå det mange velger å kalle "telefonterror":

 • Gå inn på brreg.no/reservasjon for å reservere deg.
 • Husk å huke av "Jeg vil også reservere meg mot markedsføring fra frivillige organisasjoner" om du ønsker det.
 • Husk også å legge inn telefonnummeret ditt. Da er du mer sikker på at telefonselgerne får reservasjonen med seg, men mange glemmer dette, ifølge Forbrukerombudet.
 • Blir du likevel oppringt, bør du høre hvorfor. Hevder de å ha et kundeforhold til deg, kan du be dem om å likevel ikke ringe deg.
 • Hjelper ikke noe av dette, kan du klage til Forbrukerombudet. Det gjør svært mange, og DinSide ser i våre gjennomganger av ombudets postlister at de følger opp sakene. Klageskjema finner du her.