Slik spiller du likevel

Det er enkle og lovlige veier rundt forbudet som nå kommer mot å formidle betaling til utenlandske spillselskaper.

<b>Bare tre blir borte:</b> Av de betalingsløsninger som er oppgitt nederst på Betssons forside, blir bare MasterCard, Visa og vanlig bankoverføring berørt av det nye forbudet. De øvrige kan stadig benyttes, fullt lovlig.
Bare tre blir borte: Av de betalingsløsninger som er oppgitt nederst på Betssons forside, blir bare MasterCard, Visa og vanlig bankoverføring berørt av det nye forbudet. De øvrige kan stadig benyttes, fullt lovlig. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke forbudt å delta i utenlandske pengespill, enten de foregår på internett eller om man fysisk må reise til utlandet for å være med. Men det er forbudt for utenlandske selskaper å tilby sine spill i fysiske utsalgssteder i Norge. De er også forbudt å reklamere for spillene i norske media.

Tjue milliarder i året

Nå har vi tilgang til flere reklamekanaler som ikke omfattes av norske regler, blant annet utenlandske fjernsynsstasjoner som TV3. Her markedsføres utenlandske pengespill i stor skala, så nordmenn har ikke hatt noen problemer med å finne dem på internett. Det er bare å betale med Visa eller Mastercard.

Ifølge Kulturdepartementet omsetter utenlandske spilleselskaper for mellom ti og tjue milliarder kroner i året i Norge. Det vil si at vi bruker omtrent like mye penger på utenlandske pengespill som vi bruker på strøm.

Siden reklameforbudet ikke har hatt noen effekt, går regjeringen nå videre og vil forby norske finansinstitusjoner å formidle penger til spillselskapene. Om du betaler med kort på nettet, vil dermed ikke pengene komme frem. Det samme gjelder om du betaler i nettbanken.

Bransjekode for de ærlige

I banksystemet har alle virksomheter en firesifret bransjekode. Spilleselskaper har koden 7995 og overføringer til selskaper med denne koden blir nå forbudt.

Likeledes vil Lotteritilsynet har en liste med kontonumre til spillselskapene. Betaling i nettbanken til disse kontoene blir stanset

Ikke bare blir det forbudt å sende penger til selskapene, det blir også forbudt for selskapene å sende gevinster til norske spillere.

Virtuelt MasterCard Denne banken tilbyr et "virtuelt MasterCard" du kan bruke på alle spillnettsteder. Også dette fullt lovlig.
Virtuelt MasterCard Denne banken tilbyr et "virtuelt MasterCard" du kan bruke på alle spillnettsteder. Også dette fullt lovlig. Vis mer


Men igjen er utenlandske banker og e-pengeforetak naturligvis ikke omfattet av norsk lovgivning. Har du konto og visakort i en utenlandsk bank, kan du delta i pengespillene så mye du lyster. Enda enklere er det å benytte e-penger, hvor du vanligvis fyller opp en elektronisk lommebok ved hjelp av Visa eller Mastercard. På brukersteder som har avtaler med e-pengeforetaket, kan du så betale med e-pengene.

(Fordelen med e-penger er at brukerstedet ikke får kortdetaljene dine. Det meste du risikerer er innholdet i e-lommeboken, der du vanligvis har en relativt liten sum. Det er også ofte ettklikksløsninger som gjør det raskt og ubyråkratisk å betale.)

Det er også eksempler fra USA på at spilleselskaper opererer med gal bransjekode, slik at betalinger ikke stanses. Dette er visstnok ikke straffbart, ihvertfall ikke i de jurisdiksjonene der de opererer.

Mange e-pengeforetak står klare

Hans Martin Nakkim, ansvarlig for spillselskapet Betsson i Norge, mener Betsson ved siden av Unibet er det største utenlandske selskapet på det norske markedet. - Det er klart vi blir rammet av dette forbudet, sier Nakkim. - Nitti prosent av våre betalinger kommer med betalingskort eller bankoverføringer og dette blir jo nå stanset. Samtidig tror vi spillerene har gjort et tydelig valg ved ved å velge oss i stedet for Norsk Tipping og Rikstoto. De vil nok derfor relativt raskt finne frem til de betalingsløsningene som stadig er tilgjengelige.

Bare på Betssons hjemmeside er moneybookers.com, NETELLER, Click2pay, ClickAndBuy og PaySafeCard listet opp.

Unibet nevner på sin side at de aksepterer betaling fra monebookers og NETELLER. Den meget utbredte betalingsløsningen PayPal har heller ikke representasjon i Norge, og er ikke omfattet av forbudet. I andre land har selskapet likevel valgt frivillig å følge lignende forbud.

DinSide kan ikke gå god for alle pengeformidlerne over, men sannsynligvis er de seriøse og sikre betalingsløsninger.

Virtuelt MasterCard

Nå kommer det vanlgivis frem mange hjelpere for dem som ønsker å bli kvitt mange penger i en fei, og Betsson har også en avtale med det britiske selskapet IvoBank som tilbyr en bankkonto med et "virtuelt MasterCard". - Dette kortet kan brukes på alle e-handelssteder som aksepterer vanlige MasterCard, sier Marketing manager Amanda Schultz i IvoBank. - Med en konto her skal du kunne delta i de fleste pengespill på nettet.

Finansinstitusjoner uten representasjon i Norge gir vanligvis ikke kreditt til nordmenn, og også i Ivobank må du fylle opp kontoen din før du kan bruke den.

- Vet det blir lekkasjer

Statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Kulturdepartementet sier man tar sikte på at forbudet mot å formidle penger til spillnettsteder skal tre i kraft i løpet av året. - Det er allerede ulovlig for norske banker å opprette konti for utenlandske spillselskaper. Men overførslene mellom norske og utenlandske bankkonti har ikke vært ulovlig.

Tetter litt Trond Giske forbyr pengeoverføringer til utenlandske spillselskaper, men norsk lov gjelder bare i Norge. Foto: Guri Dahl/Statsministerens kontor
Tetter litt Trond Giske forbyr pengeoverføringer til utenlandske spillselskaper, men norsk lov gjelder bare i Norge. Foto: Guri Dahl/Statsministerens kontor Vis mer


- Men all pengespillaktivitet i Norge skal ha tillatelse. Da disse ikke har det, regner vi formidling av penger som medvirkning til avholdelse av ulovlige spill.

- Hvorfor innfører vi et forbud? Det er fordi det danner seg spilleavhengighet. Det er snakk om tildels ganske råe spill hvor man raskt kan tape mye penger.

- Formidlingsforbudet kommer ikke for å beskytte Norsk Tipping. Norsk Tipping har ikke denne typen spill, og vi tror ikke at folk fordi det blir vanskeligere å spille på utenlandske nettspill nødvendigvis kommer til å spille mer lotto. Det er spillenes karakter som gjør at dette er alvorlig, på samme måte som det var med de aggressive spilleautomatene som vi har sørget for å fjerne.

- Visstnok er omsetningen de utenlandske spillselskapene har i Norge på milliarder av kroner. Dette fører til sosiale problemer.

- Jeg tror nok at norske bank- og finansinstitusjoner vil rette seg etter et forbud. Det vil gjøre det vanskeligere å rekruttere nye spillere og vanskeligere å markedsføre spillene i Norge. Men det er ikke forbudt å opprette utenlandske bankkonti. Det er hverken forbudt eller straffbart for nordmenn å delta i slke spill, slik at vi er fullt klar over at aktiviteten fortsatt kommer til å ha et visst omfang.