JULEGAVETIPS: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Nordea, gir venninne sine tid i julegave. - Tid er en god gave og det er gratis! Foto: Nordea
JULEGAVETIPS: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Nordea, gir venninne sine tid i julegave. - Tid er en god gave og det er gratis! Foto: NordeaVis mer

Slik sparer du penger i jula

Her er forbrukerøkonomenes tips.

29. november forventes å bli den travleste netthandelsdagen gjennom hele 2010, ifølge Visa Europe. Julegave-shoppingen er i gang!

Desember er heller ikke den måneden folk kniper igjen lommeboka. 23. desember var nemlig, vanen tro, den aller travleste dagen for Visa Europe i 2009, og Visa-kortene ble skikkelig "svidd". De ble trukket hele 35,6 millioner ganger...

Høye renter på julehandelen: Tenk deg om før du bruker kredittkort

Bruker cirka 7000 kroner

I en fersk juleundersøkelse Synovate har utført for DnBNOR, svarer 3 av 4 nordmenn at de vil bruke like mye på julegaver i år som i fjor.

Gjennomsnittlig svarer nordmenn at de skal bruke cirka 7.000 kroner på julegaven, mens de eldste (over 60) svarer at de vi kjøpe julegaver for cirka 8.700 kroner.

Men det blir ikke alltid slik du har planlagt. Ikke overraskende svarer 61 prosent av unge mellom 15 og 24 år at de ofte ender opp med å kjøpe dyrere gaver enn hva de hadde tenkt.

Så hvordan skal du unngå å havne på en økonomisk smell i jula?

– Skriv en gaveliste først. Det er de harde gavene du kan spare penger på. Skal du kjøpe et kamera? Kjør en prissammenligning på nett, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Nordea, til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir du flådd av din egen bank? Kredittkortgjeld koster deg 5.000 i året

Unngå smell i 2011

Sandmæl råder deg å være tidlig ute og lage et julebudsjett før du begynner å shoppe, slik at du ikke bruker mer enn det du har satt av. Det er også Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR, enig i:

FLERE HANDLER PÅ SALG: - Av de 45 prosentene som har startet julehandelen i år, har 6 av 10 kjøpt julegaver på salg, forteller Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR. Foto: DnB NOR
FLERE HANDLER PÅ SALG: - Av de 45 prosentene som har startet julehandelen i år, har 6 av 10 kjøpt julegaver på salg, forteller Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR. Foto: DnB NOR Vis mer


– Jeg tror spesielt de unge bør være oppmerksomme på at julegaveregnskapet kan bli tungt å gjøre opp i romjulen, og om man ikke passer seg så vil man gå januar i møte med en svært mager lommebok. Det er rart med det. En og èn gave føles ikke så dyrt, men 200 kroner ekstra til hver mottaker blir det penger av, skriver Sodefjed Jørgensen i en epost til DinSide.

Det er gøy med jul, men det er altså ikke verdt å få en økonomisk hangover som varer ut hele januar og kanskje lenger.

Ikke vær naiv i januar: Se opp for luresalg!

Vi gir til flere og kjøper dyrt

En annen ting er at en del nordmenn kjøper gaver til "alle", noe som kan bli en kostbar affære.

– Mange kjøper gaver til både søsken, nieser, nevøer og venner - i tillegg til "kjernefamilien". Kjernefamilien er absolutt et begrep som må utvides. Det er ikke lenger mor, far, barn, men også steforeldre og bonusbarn og bonusbarnebarn får plass på julegavelistene, forteller Sodefjed Jørgensen.

Hvor mye skal du kjøpe julegaver for? (Avsluttet)
2000 til 4000(23%) 151
4000 til 6000(18%) 122
Mellom 1000 og 2000(18%) 120
10.000 eller mer(14%) 90
6000 til 8000(11%) 75
Under 1000 kroner(11%) 71
Vet ikke(5%) 31
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er heller ikke alle som føler det er nok å gi en gave. Foreldre bør begrense gavedrysset, mener Sandmæl.

– Ikke gi over evne, særlig til barna og generelt sett. Barna har ikke fokus på hva ting koster, kjøp heller noe som de har bruk for og som er nyttig. Det er ikke beløpet, men oppmerksomheten som bør bety noe, forklarer hun.

Sandmæl synes også det kan være vanskelig å ønske seg noe, slik folk en gang gjorde.

– Nå kjøper folk det de vil ha og trenger, så det blir vanskeligere å ønske seg noe.

Her er dine rettigheter: Slik bytter du julegaven