Handle i Sverige

Slik sparer du enda mer på svenske­handelen

I Sverige må du ta med deg rabattkuponger fra hyllene for å få laveste pris. Glemmer du det, må du betale mer.

HUSK RABATTEN! I Sverige er det vanlig med rabattkuponger i butikkhyllene. Men: Du må huske å ta med deg kupongen og levere den i kassa når du skal betale - hvis ikke går du glipp av rabatten! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HUSK RABATTEN! I Sverige er det vanlig med rabattkuponger i butikkhyllene. Men: Du må huske å ta med deg kupongen og levere den i kassa når du skal betale - hvis ikke går du glipp av rabatten! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge er det utbredt med kundeklubber med medlemsrabatter og opptjening av medlemsbonus.

I Sverige er det vanlig med rabattkuponger i matbutikken, og husker du å bruke dem, er det enda mer penger å spare på svenskehandelen - mer en det vi allerede har skrevet at du kan spare på folkefavorittene, pizzaen og tacoen.

GRATIS PENGER: - Hyllekantkuponger er gratis penger, hevder Ole Jørgen Lind ved Maximat Nordby. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GRATIS PENGER: - Hyllekantkuponger er gratis penger, hevder Ole Jørgen Lind ved Maximat Nordby. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Kuponger er veldig vanlig i Sverige, og veldig mye brukt, sier Ole Jørgen Lind, butiksjef ved Maximat Nordby, til Dinside.

Men du må huske å ta de med!

- Det er gratis penger: Om du tar dem med til kassa, får du en billigere vare med én gang, sier Lind.

Alltid kupongtilbud

Lind sier til Dinside at det alltid er kupongtilbud å finne i butikkene.

- Det er alltid kupongtilbud, men det vil variere litt med sesong; det er for eksempel mye kupongtilbud rundt jul og påske, sier han.

Ifølge butikksjefen ved Maximat på Nordby, er det litt forskjell på hvor flinke (eller ikke) nordmenn er til å ta med seg kupongene.

- De som er vant til å handle i Sverige er nok mer flinke til å få med seg rabattene, sier han.

Heidi Fouganthin, butikkansvarig ved Nordby Supermarket, sier til Dinside at man har hatt kuponger i Sverige i mange år.

- Våre norske kunder setter pris på dette, og bruken av kupong er positivt blant kundene våre, hevder hun.

Det er en rabatt fra leverandøren

Lind ved Maximat forteller til Dinside at noe av grunnen for at man har rabattkuponger - også kalt hyllekantkuponger - er at det er en måte for leverandøren å registrere hvorvidt en kampanje har vært vellykket eller ikke.

Fredrik Törn, sjef for kundeinnsikt ved avdelig for Analytics & Intelligence hos Coop Sverige, forteller at denne rabatten gis av leverandøren - og ikke butikken.

- Rabatten finansieres av leverandøren, så det er en måte for butikken å slippe å ta rabattkostnaden, hevder han.

RABATT: Du kan finne hyllekantkuponger på alle typer varer, men sjelden på frukt og grønt og kjøtt og fisk. Det er en måte for leverandøren å skille seg ut i butikkhyllene, og det brukes ofte på nye produkter. Foto: Kristin Sørdal
RABATT: Du kan finne hyllekantkuponger på alle typer varer, men sjelden på frukt og grønt og kjøtt og fisk. Det er en måte for leverandøren å skille seg ut i butikkhyllene, og det brukes ofte på nye produkter. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- For å få folk til å prøve nye produkter

Törn forteller at man kan finne hyllekantkuponger på alle slags produkter, både utenlandske og lokalproduserte - men at det er vanligst på nye produkter.

- Det er først og fremst på varer som er nye på markedet - for å senke terskelen for konsumenter til å prøve det nye produktet, forteller han.

Ifølge Torbjörn Swartz, VD Gränsköp Värmland AB, er det gjerne de store leverandørene som bruker det:

- Det er gjerne leverandører som Unilever, Kraft Foods, Loreal og Henkel, som bruker det på produkter de gjerne vil få inn på markedet, både utenlandske og svenske.

- Men enkeltbutikker kan også lage egne kuponger og bruke dem lokalt, påpeker han.

Både Swartz og Törn sier det sjelden er hyllekantkuponger på frukt og grønt og kjøtt, fugl og fisk.

- Men for øvrig kan det være på alle produktgrupper, sier Törn.

I Norge går man andre veien og tar heller mer penger for nye produkter. Og nordmenn har stor betalingsvilje på dagligvarenyheter - som du kan lese mer om her.

LEVÉR KUPONGENE I KASSA: Du må huske å levere rabattkupongene i kassa, hvis ikke må du betale full pris. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LEVÉR KUPONGENE I KASSA: Du må huske å levere rabattkupongene i kassa, hvis ikke må du betale full pris. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Vil sette de riktige forventningene for neste kjøp

Men hvorfor gir man ikke bare et prisavslag? Hvorfor må man ta med seg rabattkupongen til kassa og levere den der for å få rabatt?

- Hyllekantkupongen er ofte ikke permanent, men et tilbud i en begrenset periode. Dersom det for eksempel er snakk om et nytt produkt, vil man tydeliggjøre hva produktet koster normalt, og at muligheten til å bruke kupongen er eksklusiv, forteller Törn.

- Det handler blant annet om å sette riktige forventninger for kunden i forkant av gjenkjøp. Og ved å ha et begrenset antall kuponger så tar leverandøren en begrenset risiko sammenliknet med om prisen hadde blitt satt ned på alle produktene, hevder han.

Swartz legger til at en av grunnene til at man velger å bruke slike hyllekantkuponger, også er at man ønsker å gjøre kundene mer oppmerksomme på varen; de ønsker å skille seg ut.

- Det er også en måte for leverandøren å få kunnskap om hvorvidt kunden napper på tilbudet, samtidig som se kan måle ulike ting, som hvor kunden kommer fra, hvor mange innløste kuponger det er på ulike steder, alder og så videre, sier Swartz.

Les mer:

Dette sparer du på å kjøpe tacoen i Sverige
Mye å spare både på frossenpizza og lage-selv-pizza i Sverige

Spar stort på å handle folkefavorittene i Sverige

Til og med norsk mat er billigere i Sverige!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!