Slik smitter latteren

Har du noen gang begynt å le fordi noen andre også lo? Det er fordi hjernen din har sans for humor.

Vi vet at gjesping er smittsomt, men nå er det bevist at også latter kan smitte.

Lyden av latter kan nemlig få deg i godt humør, hevder britiske forskere.

Les også: Lever lenger med latter

Lyden av latter
Det er humoren til hjernen som fører til at du ler av andre leende. Når vi hører lyden av latter, aktiveres den delen av hjernen som kontrollerer smil og latter.

For å finne frem til resultatene, lot forskerne 20 personer høre på forskjellige lyder. Samtidig skannet de hjernene til deltakerne med MRI.

Og hjernene reagerte altså på latter. Da de hørte gråt, frykt eller vemmelse, reagerte de svakere enn ved positive lyder.

- Vi har visst en stund at når v i snakker til noen, gjenspeiler vi deres atferd, kopierer ordene de bruker og mimikken de gestikulerer, sier forskningsleder Sophie Scott, professor ved University College London’s Institute of Cognitive Neuroscience, ifølge Medica.de.

Nå viser det seg at det også gjelder latter:

- Denne reaksjonen i hjernen som får oss til å smile eller le, ser ut til å være en måte å gjenspeile andres atferd, noe som hjelper oss med å være sosiale, sier forskningsleder Scott, ifølge WebMD.

Studien er publisert i Journal of Neuroscience.

Ler på kurs
Det finnes flere typer latterkurs, hvor deltakerne rett og slett ler sammen. Kursmetoden begynte i India, da en indisk lege fant ut at folk begynte å le ved å gjøre ulike latterøvelser.

Ifølge motivasjonsselskapet Liv og Lysts hjemmesider, møtes mer enn 80 000 indere daglig for å le sammen. Latterkurset fungerer ved at man smitter hverandre med latter.

Barnløs? Da kan du le deg gravid:

 

Mozon.no, 27.12.2006