Slik sløser du bort 1 million

Har du for mye penger, kan du kaste dem ut av vinduet på en rekke måter. Her er ti råd du ikke bør følge.

I norsk hverdagsliv florerer mulighetene for å brenne av store summer uten å få valuta for pengene.

Vi har samlet våre beste råd til deg som har alt for mange penger og et aktivt ønske om å redusere kassabeholdningen - til minst mulig nytte.

Det generelle rådet er selvfølgelig å kjøpe flest mulig varer og tjenester uten dokumentert effekt, men det finnes flere gode metoder.

Lang erfaring

Vår redaksjon har over flere år samlet kunnskap om en rekke både lovlige og ulovlige måter å få publikum til å kaste penger ut av vinduet på, og tilbyr i dag en meny basert på tilbud i markedet.

Det finnes minst ti måter å sende penger ut av vinduet. Illustrasjonsfoto: Lise Gagné/iStockphoto Foto: Lise Gagné/iStockphoto
Det finnes minst ti måter å sende penger ut av vinduet. Illustrasjonsfoto: Lise Gagné/iStockphoto Foto: Lise Gagné/iStockphoto Vis mer


Det vil selvsagt ikke være like lett å bruke så mye som en million kroner på kort tid med hvert enkelt tilbud, men starter du alle tiltakene samtidig, kan vi nesten love deg en syvsifret utgift etter noen måneders virketid, og at det er svært lite sannsynlig at du vil få noe igjen for pengene.

Her er vår ti-punkts tapspakke for alle med alt for mange penger:

1: Svar på tigger-spam

Denne er vår aller sikreste vinner.

Historien om stakkars Major Tunde, som ble skutt ut i det ytre verdensrom og gjenglemt ved en hemmelig sovjetisk romstasjon i 1990, er bare en av mange gode historier vi har lest i e-poster som kan gi deg raske penger, hvis du bare oppgir kontonummer eller responderer på annen måte. Dette er vårt aller beste råd.

Med bare et par sekunders innsats kan du bli kvitt hvor mange penger som helst.

Selv om slike brev er åpenbar svindel, og de aller fleste sender dem rett i søppelmappen, får vi stadig rapporter om at noen faktisk går på såkalte Nigeria-brev.

Her kan du lese om årets nigeriasvindel og hvordan du går frem for å bli svindlet.

2. Søk nær kontakt med det hinsidige

Ett minutts samtale på et 829-nummer med en tilfeldig valgt klarsynt spådame på koster 26 kroner. En god ukentlig samtale med din favoritt-spådame kan følgelig koste deg minst 250 kroner uka, og 12.000 kroner i året.

Har du enda mer til overs, er også engleskoler og annen kursvirksomhet innen rekkevidde. Prisanslag: 24.000 per år.

3. Bli med i en pyramide

Det er mye godt å si om tapsmulighetene i selskaper med mystiske premieringssystemer for selgere av overprisede produkter. Enten mangler produktene dokumenterte effekter, eller så er de dokumentert ikke konkurransedyktige. Flere slike kan du finne under MLM-hatten (Multi-level-marketing), andre er rene og skjære ulovlige pyramider.

Denne ottomanen fra Edra er dekket med Swarovski-krystaller, og gjør seg nok bedre estetisk enn ergonomisk. Foto: Edra
Denne ottomanen fra Edra er dekket med Swarovski-krystaller, og gjør seg nok bedre estetisk enn ergonomisk. Foto: Edra Vis mer


Vi kan nærmest garantere deg regelmessige og store økonomiske tap hvis du kjøper du store mengder overprisede produkter til eget bruk, for å oppnå maksimal bonus i prosenter for de enhetene du måtte klare å selge til venner og kjente.

Les:
Herbalife saksøkes av sine egne
Pyramidespill er blitt lov!

4. Kjøp ubrukelige møbler.

Penger ingen hindring? Møbler huset utelukkende med møbler i grenselandet mellom design og kunst, som du ikke kan bruke, og som koster sekssifrede beløp.

Dette tilbudet er det så mange som benytter seg av for tiden, at detaljistene søker seg til nye og større lokaler.

Se vår bildespesial med møblene du må ut med sekssifrete summer for å få i hus.

5. Kjøp design dyrest mulig


At det er forskjell i kvaliteten på et produkt til 200 og ett til 20.000 er det vel ingen som betviler - men hvilket produkt denne kvalitetsforskjellen går i favør av, er ikke nødvendigvis alltid styrt av prisen.

Kjøper du konsekvent de dyreste variantene, vil du noen ganger være garantert å få liten glede av pengene - fordi det ofte finnes billige varianter som er minst like gode. Og en rekke av produktene ser en ikke forskjell på en gang...

Ser du forskjell på eksklusivt design og flatpakkete møbler? Ta testen!

6. Spis store mengder kosttilskudd

I 2005 brukte nordmenn i overkant av to milliarder kroner på helsekostprodukter, og om ikke effekten av kosttilskuddene er der, så er i hvert fall effekten av troen på dem, dokumentert.

50 eller 2.000 kroner? Sjansen er stor for at du blir like (lite) rynkete. Illustrasjonsfoto: Per Ervland
50 eller 2.000 kroner? Sjansen er stor for at du blir like (lite) rynkete. Illustrasjonsfoto: Per Ervland Vis mer


En liten advarsel er på sin plass her: Skal du være sikker på at tapet bare blir økonomisk, bør du styre unna kosttilskuddene som inneholder ulovlige virkestoffer.

Les mer om tapsbringende kosttilskudd her

7. Bruk skikkelig dyr kosmetikk

I 2005 brukte nordmenn 1.585 millioner kroner på ansikts- og kroppskremer, renseprodukter og ansiktsvann - de fleste produktene uten noen som helst dokumentert effekt. Dette er en lett tilgjengelig måte du kan kaste penger ut av vinduet på.

- Effekten av de billige kremene er like god som de dyre. - Selv om det er ikke er tillatt å si at produktene har egenskaper de ikke har, er det sjelden myndighetene griper inn. Det har de ikke kapasitet til, sier prominente hudleger

Det er ganske lett å finne dyre pakker i markedet, som for eksempel hudpleieprogrammer til 4.500 kroner måneden, det vil si omtrent 60.000 beskattede kroner hvert år.

Her leser du mer om mulighetene

8. Tegn verdiløse forsikringer

Forsikrer du deg mot tap du kan bære selv, er du nesten garantert tap.

Erstatningssummene for landbasert forsikring var omtrent 24 milliarder kroner i fjor, mens de innbetalte premiene for de samme forsikringene oversteg 36 milliarder kroner. For å fastslå at forsikring i utgangspunktet er et tapsforetak, trenger vi altså ikke å gå lenger enn til de store tall.

En rekke forsikringer der maksimal utbetalingen kan bli en månedslønn eller to, er derfor veien til mål for en som vil svi av penger til ingen nytte. Og mulighetene er mange - du kan forsikre smykker, sykler, papegøyer, hund og katt.

Les mer:
Forsikringene som lønner seg - og de du bør styre unna.
Utrolige forsikringer: Graviditet, regn, hole-in-one og UFOer

Og når vi først er inne på denne bransjen..

Hos mange av barneforsikringene i markedet utbetales hovedsummen bare hvis barnet erklæres medisinsk invalid - en diagnose barneleger sier de nesten aldri gir.

Med andre ord kan du betale sum på sum hvert år, og være praktisk talt helt sikker på at summene som faktisk kunne ha hjulpet uteblir, selv om barnet blir svært sykt.

Tre gode grunner til å droppe barneforsikring

9 Sats aktivt på pengespill

Nedturen for aksjemarkedene i begynnelsen av tusenårsskiftet var det verste siden krakket som begynte i 1929. Til tross for dette tapte norske husholdninger langt mer på tipping og ulike lotterier i samme periode.

Statistisk taper vi 50 øre hver gang vi satser en krone, likevel fortsetter vi å altså å spille som gale.

Les mer om tapsmulighetene i Lotto og andre pengespill.

10. Fyll garasjen - dyrt!

Vi har vist mange ganger hvor enormt pengesluk en bil kan være. I 2004 var de årlige kostnadene ved en ny bil til 220.000 kroner mellom 40.000 og 85.000 kroner, avhengig av kjørelengden - og det har ikke blitt billigere.

Skal du få bilkostnadene skikkelig til værs, må du imidlertid kline til, og kjøpe noe minst dobbelt så dyrt. Jo dyrere bil, jo høyere blir kostnadene ved både drift og finansiering, og vips og vaps - jobben er gjort.

Har vi glemt noe? Skriv dine beste tapsbringende tips i debatten nedenfor!