Enten du handler julegavene i utenlandske nettbutikker, eller er på ferie i utlandet og vil kjøpe med deg varer hjem, kan reglene for toll og merverdiavgift være forvirrende å forholde seg til. Skal du betale toll på sportsutstyr? Og når får du tilbake merverdiavgiften?
God hjelp til netthandelen får du alltid med vår
IMPORTKALKULATOR, men vil du vite hvorfor eller for hva du betaler, er det bare å lese videre.
Dette er avgiftene
Toll og merverdiavgift er begge avgifter som den norske stat har pålagt privatpersoner og bedrifter å betale, men mens tollsatsene skal beskytte norske bedrifter mot konkurranse fra utlandet, så er merverdiavgiften en generell avgift som gjelder alle varer og tjenester (se unntak nedenfor) omsatt i Norge, eller importert fra utlandet.
Alle varer som importeres til Norge er i utgangspunktet avgiftspliktige, det vil si at du må betale en merverdiavgift på 25 prosent. Merverdiavgift skal betales selv om varen er tollfri eller fri for særavgift. For enkelte varer må du nemlig også betale særavgift. Dette gjelder blant annet alkohol/etanol, tobakk, sukker, sjokolade, båtmotorer og oljeprodukter.
Handler du fra utlandet, beregnes merverdiavgiften av hele pakkens verdi, det vil si inkludert frakt og eventuell forsikring.
Ved innførsel av varer fra utlandet til Norge har du som kjøper (vareeier) ansvaret for å betale toll og avgifter til Tollvesenet. Det er imidlertid ikke toll på alle varer; i dag er det kun toll på enkelte varetyper, særlig tekstiler og næringsmidler. For å holde orden på dette blir alle varer som innføres til Norge klassifisert i henhold til tolltariffen.
Hvor mye du skal betale i toll kan variere ut fra hvor varen har sin opprinnelse. Norge har inngått en rekke frihandelsavtaler, og den viktigste av disse er EØS-avtalen. Varer med opprinnelse innenfor EØS-området vil ofte være tollfrie, men det er ditt ansvar som importør å dokumentere opprinnelsen.
Slik slipper du å betale
Floskelen ingen regel uten unntak gjelder definitivt også det norske toll- og avgiftssystemet. Du kan bestille og sende varer fra utlandet til Norge uten å betale en krone i avgifter.
Sendinger fra utlandet med verdi (eksklusiv frakt- og forsikringskostnader) inntil 200 kroner (med unntak av alkoholholdige drikkevarer og tobakkvarer) er fritatt for merverdiavgift.
Du kan bestille alkohol på nett - men det koster ...
Bøker - uansett verdi - som importeres av privatpersoner til eget bruk, er også fritatt for merverdiavgift.
Sendinger fra utlandet med verdi (eksklusiv frakt- og forsikringskostnader) inntil 200 kroner er også fritatt for toll. Også her er unntaket alkoholholdige drikkevarer og tobakksvarer.
En rekke norske varer er fritatt fra tollavgift. Se oversikt i rammen til høyre.
Dersom noen i utlandet vil sende deg en gave, eller om du vil sende en gave til noen mens du selv befinner deg i utlandet, gjelder egne regler for dette. Med gavesending forstås varer som sendes uten noen form for vederlag fra privatpersoner bosatt i utlandet til privatpersoner i Norge.
En privatperson kan etter denne bestemmelsen motta gaver som skal brukes av han selv eller hans familie.
- Det er den enkelte sendings vareverdi som er avgjørende. Sendinger som inneholder flere pakker til samme mottaker, som hver for seg har en verdi under kr. 1000. vil ikke kunne innføres avgiftsfritt. Hvis sendingen imidlertid inneholder flere adskilte pakker til flere forskjellige mottakere, må det den enkelte mottar, vurderes i forhold til beløpsgrensen på
1.000 kroner.
>>>Prøv vår IMPORTKALKULATOR
Eksempel: Dersom en privatperson i utlandet, som ønsker å sende flere julegaver til flere familiemedlemmer i Norge, finner det transportmessig mest praktisk å sende alle pakkene i en sending til en adressat i Norge, kan vedkommende gjøre dette. Fraktomkostninger for forsendelsen skal ikke inngå i vurderingen av sendingens verdi. Er verdien 990 kroner og fraktbeløpet 50 kroner, kan forsendelsen sendes avgiftsfritt som en gave.
Generelt kan det være smart å dele opp forsendelsene slik at hver og en pakke kommer under 200 kroner. Flere utenlandske nettbutikker kjenner til den norske problemstillingen og tilbyr derfor norske kunder å gjøre dette kostnadsfritt.

Krev tollen tilbake!
Det er en omstendelig prosess, men har du importert en vare som inneholder feil eller mangler, eller du rett og slett hever kjøpet, så har du krav på å få refundert både tollen og merverdiavgiften du betalte ved innførsel.
Problemstillingen er svært relevant når det kommer til for eksempel kleskjøp fra utlandet. mange utenlandske nettbutikker driver profesjonelt og legger til rette for at du skal kunne returnere klær som ikke passer, eller som ikke faller i smak. Du fyller ut et returskjema, sender varen tilbake, og få dager senere har du pengene tilbake på konto. Men ikke alt.
Temaet er behandlet i en egen artikkel på DinSide: Slik får du tollen tilbake
OBS: Fortolling medfører gebyrer
Firmaet som transporterer og lagrer varen til Norge, kan belaste deg med et gebyr for forsendelse og lagring av varen, ofte kalt spedisjonsgebyr eller ekspedisjonsgebyr. Lar du firmaet eller speditøren fortolle varen for deg, vil du som oftest måtte betale for denne tjenesten også. Fortollingsgebyret er altså et gebyr som ikke betales til Tollvesenet, men til en annen part. Tollvesenet har derfor ikke informasjon om hvor mye gebyret er. For å finne ut dette, må du kontakte tollageret der varen din ligger og/eller firmaet som fortoller varen for deg.
Slik fortoller du varene - flere muligheter
Denne artikkelen har også tidligere vært publisert på DinSide. (Kilder: Tollvesenet, DinSides importkalkulator)
Har du egne erfaringer eller tips? Del med leserne i debatten under!
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.