Slik slipper du fortvilelsesrentene

Lei av renter på 30 og 40 prosent? Slik kvitter du deg med lynkredittrentene.

"Husmus og klattegjeld, det ska'en itte ha", lyder en gammel sannhet på mjøstraktene.

Ser man på renteføttene for forbrukslån, har hedmarkingene sine ord i behold. Mens Norges Bank tilbyr bankene lusne 2,50 prosent på folioinnskudd, kan pengene i stedet lånes ut til utålmodige forbrukere, som bare konsumere her nå og straks, til renter på det tidoble, og vel så det.

Aller dyrest i denne sammenlikningen er selskapet NORDAX, som i forrige uke gjennomførte en runde med direktesendt reklame til norske husstander. Finansierer man forbruk til 10.000 kroner med et lån over ett år hos Nordax, er kostnaden for godene over halvannen gang så høy, som ved kontant kjøp. Når det er sagt, kan nesten det samme sies om finansiering ved GE Moneybank, som tar 47,5, eller praktisk talt 50 prosent effektiv rente, under de samme forutsetningene.

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Ser man stort på det, og med styringsrenten som bakteppe, kan man vel si at det er marginale forskjeller i økonomien i et lån med 55 prosent rente og et på 32 prosent, som er beste alternativ i vår oversikt over prisen på forbrukskreditt på 10.000 kroner. Å fordoble låneopptaket gir heller ikke de store utslagene i den økonomiske fornuften på prinsipielt nivå. Den effektive renten blir et ti-talls prosentpoeng lavere, men økonomien i prosjektet forblir på samme nivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En stor klatt?

- Samle alle forbrukslånene hos oss, og få lavere rente, er budskapet i reklamen fra Nordax, og i forhold til rentene på klattegjelden, er ikke rådet helt uten fornuft.

Sitter du med forbrukslån på til sammen 50.000 kroner, fordelt på like mye hos hvert av firmaene i vår oversikt, blir den nominelle renten 17,08 prosent. I tillegg blir summen av termingebyrene på hele 220 kroner hver måned. Med fem års nedbetalingstid, gir dette en effektiv rente på anselige 27,95 prosent, selv når vi ikke regner med etableringsgebyrene - de er jo forlengst betalt.

Sitter du fast i smålånsgjørma? Trykk her, og regn ut selv hva du betaler i effektiv rente.

Sett i forhold til denne elendigheten, kommer du tross alt bedre ut, hvis du samler hele summen hos hvilken som helst av de samme tilbyderne.


Blant disse, kommer Nordax ut som tredje beste. Konkurrenten Citibank tilbyr også lavere nominell rente jo mer du låner. Fordi deres etableringsgebyr ligger omtrent 400 kroner lavere enn Nordax' kommer Citibank ut med nestbeste effektive rente.

Billigst ut kommer man i denne tvilsomme konkurransen med GE Moneybank, som gir effektiv rente på "bare" 18,29 prosent.

Aldri mer

Har du kommet deg ut av smålåns-gjørma én gang, er du kanskje ferdig med den slags elendighet én gang for alle. Vi har et råd som faktisk kan hjelpe deg med å unngå dyre lån for all fremtid, hvis du er litt fremsynt når du tar opp boliglån:

La banken tinglyse en panteobligasjon som er større enn lånet, når du tar opp boliglån.

La oss si at du skal kjøpe en gjennomsnittlig delt bolig til cirka 2 millioner kroner. Du har etterhvert opparbeidet deg 700.000 kroner i egenkapital, slik at du lånebehovet ditt her og nå er rundt 1,3 millioner.

Spar tinglysningsgebyret

Hvis du lar banken tinglyse en panteobligasjon på 1,7 millioner kroner i din bolig, vil du kunne utvide boliglånet ditt med inntil 400.000 kroner, uten å tinglyse på ny. Dermed kan
du ta opp lån med pant i boligen når du får behov for det, uten andre omkostninger enn bankens vanlige gebyrer. Tinglysningsgebyret du sparer, er på cirka 1.900 kroner (ved transport av lån er tinglysningsgebyret litt over 200 kroner)

Det hender til og med at bankene ikke krever etableringsgebyr ved slike utvidelser av boliglånet.

For eksempel opplyser DnBNOR at banken ikke krever etableringsgebyr ved søk om lån over nettbank, det vil si lånesøknader som kun krever enkel behandling.

- Vi oppfordrer ofte kunder til å skaffe seg et slikt økonomisk handlingsrom når vi skal tinglyse panteobligasjoner, sier informasjonsdirektør for DnBNORs personmarked Eivind Grønstad, og mener at kunder bør legge inn rom for en ny bil, eller oppussing av bad i beløpet, når først en tinglysning skal gjøres.

Følger du dette rådet, og i tillegg unngår å bli lokket inn i alternativkostens himmelrike, kan du se frem til et liv med normale renter - og aldri verre stilt enn en klok hedmarking.

Vår effektiv-rente-kalkulator

Listen over dagens boliglånspriser