<strong><B>GJØR DET NÅ:</strong> </B>Velg bort dataroaming på mobilen din, og du kan være trygg på å aldri motta skrekkregninger etter utelandsferier. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GJØR DET NÅ: Velg bort dataroaming på mobilen din, og du kan være trygg på å aldri motta skrekkregninger etter utelandsferier. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Slik slår du av roaming

Du risikerer svimlende 112,50 kroner for hver megabyte om du glemmer det.

Publisert
Sist oppdatert

Operatører tar seg klekkelig betalt for mobilsurfing i utlandet, ofte kalt dataroaming. Det engelske ordet roaming betyr noe sånt som streifing, og «datastreifing» spiller på at du ikke lenger bruker din operatørs eget datanett, men et nett operatøren leier midlertidig.

DinSide har derfor fortalt utallige historier om nordmenn i utlandet som blir overrasket over mobilregningen i hjemlandet. Mannen som surfet for 150.000 kroner i Tyrkia, for eksempel.

Felles for dem alle, er at historiene kunne vært unngått med ett eneste enkelt tips: Slå av dataroaming på mobilen din.

Slå av dataroaming

Når roaming er skrudd av, blir du bare møtt av en feilmelding om du forsøker å bruke telefonen til surfing på mobilnettet. Så lenge du holder deg til gratis trådløse nettverk, «wifi», kan du alltid være trygg på at det ikke koster deg noe.

Dette er så enkelt at du burde dra frem mobilen med en eneste gang, og sjekke at du er på den trygge siden.

Her har fremgangsmåtene for iPhone, Android og Windows Phone på under ett minutt:

For deg som ikke vil se video:

 • Android: Innstillinger, «Mer», «Mobile nettverk», «Dataroaming» og fjern haken. (Kan variere fra modell til modell)
 • iPhone: Innstillinger, «Mobilnett», «Dataroaming» og skru bryteren til venstre.
 • Windows Phone: Innstillinger, «mobilnettverk», «Alternativer for dataroaming» og velg «ikke bruk roaming».
Les også: Disse appene bruker mest data på mobilen – men du kan stanse forbruket helt om du for eksempel skal på utenlandstur!

Sjekk utenlandssperren

<strong><b>IKKE SEND:</strong> </b>Sender du «FORTSETT UTLAND» bør du i det minste huske å aktivere sperren på nytt etterpå. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/ALL OVER PRESS
IKKE SEND: Sender du «FORTSETT UTLAND» bør du i det minste huske å aktivere sperren på nytt etterpå. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/ALL OVER PRESS Vis mer


De fleste operatører har automatiske sperrer og advarsler ved utlandssurfing, når forbruket blir stort nok. Du kan da selv velge å fortsette forbruket, ved å sende meldinger som «FORTSETT UTLAND». Problemet er dette: Har du stanset sperren én gang, har du sperret den for alltid.

I fjor surfet for eksempel en kvinne for nesten 16.000 kroner på Europa-ferie, fordi hun ett år i forveien hadde sendt en slik melding til operatøren sin. Klagen til Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon førte derfor ingen vei, og regningen måtte betales.

Sjekk derfor med din operatør om du har en beløpsgrense aktivert på mobilen din. Det er fort gjort å la seg friste til «bare bittelitt» roaming på stranda, så vær sikker på at regningen i det minste holder seg under astronomiske størrelser.

Telenor kalte fri bruk «tvang» for ett år siden – nå innfører de det selv

Vær ekstra forsiktig her

<strong><b>EKSTRA DYRT:</strong> </b>I Australia må du ut med svimlende 112,50 kroner for én eneste megabyte hos Telenor. Foto: COLOURBOX
EKSTRA DYRT: I Australia må du ut med svimlende 112,50 kroner for én eneste megabyte hos Telenor. Foto: COLOURBOX Vis mer


Prisene for å surfe i utlandet varierer kraftig fra land til land, og det finnes feller som å blande EU-land med europeiske land. Sjekk derfor prisene før du reiser om du er av typen som ikke klarer å motstå roaming-fristelsen.

Dette gjør DinSide-leserne

 • 74%: Holder meg stort sett unna 3G-surfing
 • 17%: Kjøper lokale SIM-kort
 • 7%: Kjøper operatørenes roaming-pakker
 • 3%: 3G-surfer og får store regninger
 • (Kilde: 1.387 stemmer på Dinside 12. januar 2014)
 • Her er noen eksempler, fra Telenors prislister:

  • Sverige, Tyskland, Hellas (EU): 4,23 kroner per megabyte
  • Serbia, Montenegro, Tyrkia (utenfor EU): 40,00 kroner per megabyte
  • USA, Brasil, Thailand: 40,00 kroner per megabyte
  • Fiji, Australia, Japan: 112,50 kroner per megabyte

  Hva med surfepakker?

  Mange operatører tilbyr egne tjenester for å gjøre utenlandssurfingen billigere.

  For eksempel kan du hos Telenor bestille «Feriesurf EU dagspakke» for 29 kroner. Du kan da surfe opptil 20 megabyte på ett døgn i EU-land, uten at dagsprisen overstiger 29 kroner. «Makser du ut» pakken tilsvarer dette 1,45 kroner per megabyte, altså lavere enn 4,23 som er vanlig pris.

  20 megabyte er nok til et par runder med nettaviser og sosiale medier, men ikke stort mer. Kanskje derfor svarte bare syv prosent av de nesten 1.400 spurte DinSide-leserne i januar at de ikke valgte slike pakker. 74 prosent holdt seg langt unna all roaming.

  Hvor mye kan man mobilsurfe innen én gigabyte? Vi har sjekket

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer