Slik skriver du jobbsøknad

Målet er å få frem hvorfor du passer til jobben, på en ryddig måte.

<b>VIKTIG:</b> Les nøye gjennom søknaden før du sender den avgårde, og be gjerne noen andre om å lese over søknaden for innspill. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VIKTIG: Les nøye gjennom søknaden før du sender den avgårde, og be gjerne noen andre om å lese over søknaden for innspill. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du søke på en jobb er en god søknad viktig. Men hvordan skriver man denne søknaden, og hva bør man få med, og ikke minst droppe av informasjon?

Vi har samlet noen gode råd du bør lese gjennom før du skriver jobbsøknad. Nederst i artikkelen finner du dessuten eksempel på oppsett av jobbsøknad. Her kan du også se hvordan et formellt brev bør se ut.

Få frem kompetanse og motivasjon

Målet med en jobbsøknad er åpenbart å få mottakeren til å ville innkalle deg til intervju, men hvordan oppnår man dette?

Ifølge Guri Larsen, direktør i Adecco Search&Select, bør man begynne med å lese annonsen flere ganger.

Guri Larsen, direktør i Adecco Search&Select. Foto: ADECCO
Guri Larsen, direktør i Adecco Search&Select. Foto: ADECCO Vis mer


- I søknaden bør du være sikker på at du svarer på det de spør etter, sier Larsen.

Hvordan gjør man så dette? Ved å bruke tid på å formulere seg, og få frem relevant kompetanse, samt motivasjon for å søke på akkurat den konkrete jobben.

Leseren av søknaden skal skjønne at du har lyst på akkurat denne jobben, og oppleve at du selv har tro på at du passer til stillingen, understreker Larsen.

Dette oppnår man ved å bruke tid på å skrive søknaden, gjerne flere utkast, og ikke være for generell.


- Vi som sitter og leser søknader, ser veldig fort hvem som har gjort seg flid med søknaden, sier hun.

Men slett ikke alle jobber blir gjort kjent via annonser og lignende kanaler: Her finner du de skjulte jobbene

Vær profesjonell

I mange sammenhenger er det snakk om at man som jobbsøker må skille seg ut, noe som kan fungere i enkelte sammenhenger, som da Anna brukte YouTube for å bli synlig som jobbsøker. Men det gjelder ikke alltid, mener Larsen.

- Det er alltid snakk om at man skal skille seg ut - men ikke for enhver pris, påpeker hun, og legger til at det kan være viktigere i noen bransjer enn i andre.

Også hvor personlig man er i en søknad er avhengig av jobben man søker på, men en del personlig informasjon bør man droppe.

- De fleste arbeidsgivere er mest opptatt av hvem du er på jobb, og ikke om du er gift, har barn eller hvilke hobbyer du har, mener Larsen.

Rådet er å holde søknaden profesjonell, og fortelle hvorfor du har lyst på jobben, og hva de får ved å ansette deg. Fokuser på kompetanse som er relevant og si litt om hvordan du er som kollega.

Les også hvordan du får jobb med hull i CV-en.

Slik skriver du søknaden

Selve søknadsoppsettet bør være rent og oversiktlig, og det bør komme klart frem hvem som søker på jobben.

Nav har som noen av sine oppgaver å hjelpe arbeidstakere ut i arbeid. De gir følgende råd til oppsett av søknad, og hva som bør komme med:

  • Innledning: Skriv hvor du har funnet den ledige jobben, og hvorfor du har lyst på akkurat denne jobben.
  • Hovedtekst: Hvorfor har bakgrunnen din verdi og betydning for arbeidsgiver, hvordan oppfyller kvalifikasjonene og erfaringene din kravene arbeidsgiver stiller, hva har du utrettet så langt og hvilken relevans har dette for jobben og hvilke spesielle erfaringer og egenskaper har du.
  • Kort avslutning.

Under kan du se ett av Navs eksempler på hvordan man bør skrive søknad:

SLik bør en søknad være satt opp.
SLik bør en søknad være satt opp. Vis mer