Slik skal poteten lagres

Poteten kan kanskje brukes til alt, men den kan ikke oppbevares overalt.

Poteter bør lagres på kjølige steder. Det er spesielt viktig at de ikke utsettes for lys og støt. Dersom dette skjer, kan de utvikle et giftig stoff.

Det giftige stoffet heter glykoalkaloider, og det kan gi deg mageproblemer. For store mengder av stoffet kan gi hodepine, feber, diaré, oppkast og magesmerter. I verste fall kan du få nevrologiske forstyrrelser som balanseproblemer og synsforstyrrelser.

Plagene er ikke kroniske, skriver Matportalen.no.

Johannes Værdal i Mattilsynet sier til nettsiden at det er vanskelig å si hvor lav dose som skal inntas før giftstoffene rammer deg.

- Mennesker har forskjellig følsomhet for stoffet, de forskjellige potetsorter har forskjellig innhold, og man tror også at kombinasjonen med andre matvarer har innflytelse, sier han.

Han påpeker at du ikke trenger å bekymre deg for forgiftning hvis du oppbevarer potetene mørkt og kjølig.

Hvis poteten får ligge på et kjølig sted, vil den holde seg fin lenger. Men kjøleskapet er likevel ikke det ideelle stedet. Blir det for kaldt, blir nemlig poteten søt.

Den optimale temperaturen er 5-6 grader.

Har poteten fått skader, bør du skjære bort dette området. Kast alle grønne poteter. Hvis poteten har vært utsatt for mye lys, bør du alltid skrelle poteten. Faren for forgiftning reduseres betraktelig ved koking.

Når du kjøper poteter i butikken, bør du velge poteter som har blitt skjermet for lys.

 

Mozon, 23.7.2006