Slik skal alle barn få delta på fritidsaktiviteter

Den såkalte fritidserklæringen skal gi alle barn mulighet til å delta, uansett foreldrenes økonomi.

<b>FRITIDSAKTIVITETER FOR ALLE:</b> Målet er at alle barn skal få delta på minst en fritidsaktivitet, uavhengig av foreldrenes økonomi. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
FRITIDSAKTIVITETER FOR ALLE: Målet er at alle barn skal få delta på minst en fritidsaktivitet, uavhengig av foreldrenes økonomi. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fritidsaktiviteter for barn kan være en stor utgiftspost, ikke minst for familier med begrenset økonomi.

Nå skal bedre samarbeid sørge for at alle barn skal få delta på minst én fritidsaktivitet, etter at kommunene, frivilligheten og staten signerte den såkalte Fritidserklæringen tidligere i juni.

LES OGSÅ: Dårlig råd? Betal mindre for barnehageplassen

- Gi en hånd til dem med dårlig råd

BRA INITIATIV: Stian Slotterøy Johnsen Foto: BIRGITTE HENEIDE
BRA INITIATIV: Stian Slotterøy Johnsen Foto: BIRGITTE HENEIDE Vis mer


Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge, sier til Dinside at de lenge har vært opptatt av barnefattigdom og mulighetene til å delta i fritidsaktiviteter for alle.

- Vi var derfor positive da regjeringen tok initiativ til en felles erklæring og samarbeid for å sikre at alle barn får delta på minst en organisert fritidsaktivitet uavhengig av foreldrenes økonomi, sier Slotterøy Johnsen til Dinside.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne, sier til Dinside at viktigheten av å kunne delta på fritidsaktiviteter er noe barn, unge og organisasjoner har løftet fram på innspillsmøter om barnefattigdom.

- Barn og unge opplever det som vanskelig å ikke kunne delta. Vi vet at det er mange barn som ikke deltar i fritidsaktiviteter, og foreldrenes økonomiske situasjon er ofte en forklaring. Derfor vil vi gi en hånd til dem som har dårlig råd, sier Horne.

Dette er noe av bakgrunnen for at de nå går sammen for å finne gode løsninger slik at alle barn som ønsker det skal få delta jevnlig i en fritidsaktivitet, legger ministeren til.

Delta på lik linje med vennene sine

DELTAKELSE: Målet er at barn  fra familier med vasnkelig økonomi, får delta på lik linje med vennene deres. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
DELTAKELSE: Målet er at barn fra familier med vasnkelig økonomi, får delta på lik linje med vennene deres. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Det kan være mange måter å løse dette i praksis, slik at barn fra familier med vanskelig økonomi kan få deltatt. Les også om Dinsides prosjekt, hvor en familie på fire lever på lavbudsjett i én måned.

Slotterøy Johnsen påpeker at det er snakk om alle typer fritidsaktiviteter i regi av frivillige organisasjoner, som betyr de aller fleste fritidsaktiviteter for barn og unge.

- Dette handler ikke om egne aktivitetstilbud for de som ikke har råd til å være med. Hele poenget er at barna skal kunne delta på de aktivitetene de vil, sammen med vennene sine, understreker han, og legger til at det som regel ikke handler om at barn ikke får lov til å delta, men at økonomi gjør at barna eller foreldrene ikke oppsøker aktivitetene i utgangspunktet.

- Da kommer man heller ikke i dialog for å finne en løsning på problemet, sier han.

Hvordan løse det i praksis?

- VIL GI EN HÅND TIL DEM MED DÅRLIG RÅD: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne. Foto: ILJA C. HENDEL
- VIL GI EN HÅND TIL DEM MED DÅRLIG RÅD: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne. Foto: ILJA C. HENDEL Vis mer


For å oppnå målet med Fritidserklæringen, tror Stian Slotterøy Johnsen at kommunene bør skaffe seg oversikt over hvilke fritidstilbud som finnes lokalt og som er tilgjengelige for alle, og at lag og foreninger inviterer alle inn, uavhengig av økonomi.

Å tilby minst en fritidsaktivitet til alle barn kan skje for eksempel gjennom sponsing av aktiviteter for de økonomisk vanskeligstilte. Et annet alternativ, som enkelte kommuner allerede har et tilbud om, er muligheten for å låne utstyr gratis.

Solveig Horne tror det er viktig at kommuner samarbeider godt med lokale lag og frivillige organisasjoner om å ha fritidstilbud til barn og ungdom som trenger det, slik tilfellet er med en del kommuner allerede.

- De kan bidra ved å gi barne- og ungdomsorganisasjoner tilgang til lokaler uten å måtte betale for det. Andre løsninger er utstyrsbaser, kontingentstøtte og friplasser, gratis åpen hall og billigere billetter for barn og ungdommer på kommunale anlegg, sier hun.

Midler til aktivitetene

Ifølge barne- og likestillingsministeren, kan kommunene og organisasjonene for eksempel benytte seg av tilskuddsordningene for barnefattigdom for å få midler til sine aktiviteter.

Den nasjonale tilskuddsordningen mot barnefattigdom er på om lag 164 millioner kroner i 2016 og tilskuddsordningen Barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn er på rundt 29 millioner.

I tillegg har Kulturdepartementet satt av 10 millioner kroner til samarbeidsprosjekter mellom kommuner, frivillige organisasjoner og andre aktører, ifølge Horne.

- Pilotprosjektene skal ha overføringsverdi og inspirere andre kommuner til lignende samarbeid. Pengene som ligger i dagens tilskuddsordninger, organisasjonenes egne ressurser og kommunens tiltak og midler kan med fordel ses i sammenheng og målrettes slik at de blir brukt der de trengs mest, sier Horne.

LES OGSÅ:

Kan man få gratis tannbehandling?
Studentene har faktisk blitt rikere
Frykter for nordmenns høye gjeld

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!