Er han til å stole på? Et nytt register lar deg sjekke selv. Foto: colourbox.com
Er han til å stole på? Et nytt register lar deg sjekke selv. Foto: colourbox.comVis mer

Slik sjekker du rådgiveren

Finner du ikke vedkommende i registeret, bør varsellampen blinke.

Du husker sikkert fortsatt alle medieoppslagene om salg av håpløse spareprodukter som aldri ville lønne seg?

I kjølvannet av finanskrisen og pushingen av elendige finansielle produkter der mange nordmenn tapte svært mye penger ble det diskusjon rundt bruken av begrepet "finansiell rådgiver", når det i praksis er snakk om selgere med andre incentiver enn å gi deg gode råd.

Ansatte i finansnæringen får fortsatt kalle seg rådgivere, men i 2007 ble det besluttet å etablere en felles nasjonal autorisasjonsordning for finansnæringen.

Nå har det kommet på plass et register som gjør at du som kunde selv kan sjekke om din kunderådgiver er autorisert eller ikke.

Sjekk din mann/kvinne

Sjekk selv nå: Til Autorisasjonsordningen

Finner du ikke vedkommende i registeret, bør du stille spørsmål om hvorfor. Finner du derimot din rådgiver eller bankkontakt i registeret, har i alle fall han/hun den grunnleggende kunnskapen i orden, men les for sikkerhets skyld hvorfor dere ikke skal bli venner ...

>>> Bankene gir elendige råd

Det er per i dag flere enn 4.300 autoriserte finansielle rådgivere. I tillegg er det ytterligere omlag 3.000 som er i ferd med å autoriseres.

– De som er autorisert, har dokumentert at de har nødvendig fagkompetanse og ferdigheter i å gjennomføre rådgivningssamtaler basert på den enkelte kundes situasjon, økonomi og mål, sier Siv Seglem, daglig leder for Autorisasjonsordningen for finansielle rådgivere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første autoriserte rådgiveren ble godkjent i mai 2009 og i år vil det for første gang også bli gjennomført reautoriseringer for å kontrollere at kompetansen fortsatt er der.