<strong>FOR SENT:</strong> Når du begynner å komme opp i årene kan det være for sent. Sjekk heller pensjonen nå. Foto: All Over Press
FOR SENT: Når du begynner å komme opp i årene kan det være for sent. Sjekk heller pensjonen nå. Foto: All Over Press Vis mer

Slik sjekker du pensjonen din

Med NorskPensjon.no og andre kalkulatorer får du raskt oversikt.

Publisert
Sist oppdatert

– Ta pensjonstesten i sommer! oppfordrer kommunikasjonssjef Anthon Andreassen i Storebrand.

Pensjon er ikke lenger så enkelt som det var, og mange variabler og fremmedord gjør det å sjekke pensjonen like lystbetont som å gå gjennom selvangivelsen for mange.

Men Andreassen mener det likevel er et nødvendig onde, og et onde som blir stadig mindre, da mange nettsteder hjelper deg på veien.

Les også: De som tjener lite betaler pensjonen til de som tjener mye

– Pensjonsopptjeningen er for de aller fleste helt avgjørende for hvilken levestandard du kan ha som pensjonist, sier Andreassen til DinSide.

– På den ene siden har man innstramminger i folketrygden, som fører til at man må innstille seg på å jobbe lenger for samme pensjon. På den andre siden ser vi at supplerende sparing blir en viktigere del av totalen. Det gjør det ekstra viktig å starte planleggingen av sin egen økonomi som pensjonist i tide.

<strong>SJEKK DENNE:</strong> Norskpensjon.no.
SJEKK DENNE: Norskpensjon.no. Vis mer


Sjekk med kalkulatorer

Selv om pensjon har blitt en relativt komplisert affære, trenger det ikke være altfor komplisert å få en viss oversikt. Man har nå flere nettsteder for å sjekke pensjonen, som kan hente inn informasjon om hva slags ordninger arbeidsgiverne dine har, om du gir dem lov til det.

Vi har blant annet:

Les også: Slik fungerer NorskPensjon.no

Slik bruker du NorskPensjon.no:

  1. Gå inn på NorskPensjon.no og logg deg inn med enten MinID eller BankID.
  2. Under fliken "Min Pensjon" kan du skrive inn opplysninger som din nåværende årslønn og når du tenker å ta ut pensjonen din.
  3. Siden vil da hente inn så mange opplysninger som mulig om hva du har opparbeidet deg, og presenterer dermed for eksempel individuelle ordninger, tjenepensjon og hva folketrygden kan ende på.
  4. På bunnen av siden får du en sum, som er den pensjonen du hadde fått med variablene slik de står per i dag. Men variablene er mange, og NorskPensjon.no er derfor stadig ute for å advare om at pensjonsberegningen er "omtrentelig".

<strong>SJEKK DENNE:</strong> NAVs pensjonsider.
SJEKK DENNE: NAVs pensjonsider. Vis mer


Hvor stort lønnskutt?

En ting er å få alle tallene presentert. Noe helt annet er det å forstå dem.

– Hva bør man se etter?

– Et illustrerende bilde er å se på hvor stort ”lønnskutt” du er villig til å ta som pensjonist, sier Andreassen.

En standard pensjon gir deg omlag to tredjedeler av dagens lønn som pensjon. Men for nordmenn med ulike innskuddsordninger kan variasjonen bli stor, da det varierer hva arbeidsgivere setter av til pensjonen din.

Les også: Når kan du pensjonere deg og samtidig få en god pensjon?

Man må selvfølgelig ta høyde for at man har mindre lån når man trer ut av arbeidernes rekker, og at lønnen din forhåpentligvis vil øke ettersom jo eldre du blir. Men kalkulatorene vil gi deg et bilde av hva du kan forvente, og du bør spørre deg selv: Er dette nok? Eller bør jeg gjøre grep for å øke pensjonen min?

– Man kan fort kan få en negativ overraskelse om man går ut i fra at disse tingene ”ordner seg selv", mener Andreassen i Storebrand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer