Slik sikrer du nettbanken

Vit hva som er ditt ansvar, så skal banken ta seg av resten.

Føles pengene mindre trygge i nettbanken i dag? Et virus som tapper kontoer, har fått bankene til å våkne. Foto: DinSide
Føles pengene mindre trygge i nettbanken i dag? Et virus som tapper kontoer, har fått bankene til å våkne. Foto: DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var gårsdagens store økonominyhet, at bankene har avdekket trojaner-aktivitet mot norske nettbankkunders kontoer.

– Et titalls betalinger er forsøkt gjennomført, men bankene har stoppet de fleste, sier Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor i en pressemelding.

At et virus tømmer kontoer i nettbanken er imidlertid ikke noe nytt. Trojaneren URLZone kom på besøk til en rekke nettbankkunder for en stund siden.

Men hva kan du gjøre for å sikre deg mot virus og nettbanksvindel?

Dette skal du sørge for

Innbrudd i nettbanken er i utgangspunktet bankens ansvar, men vit at du som kunde har enkelte "oppgaver" du må passe på. Skjøtter du denne oppgaven skikkelig, vil banken aldri kunne komme og si at du har opptrådt uaktsomt, og de vil dekke eventuelle tap.

Dette bør du som kunde passe på:

 • Hvis du oppdager noe uvanlig ved innloggingen, eller ved selve nettbanken, er det viktig å ta kontakt med banken så raskt som mulig. Det samme gjelder om du oppdager ukjente transaksjoner.
 • Hold PC-en sikret med oppdatert antivirusprogram og brannmur. I tillegg bør du følge rådene om ikke å åpne vedlegg fra ukjente avsendere.
 • Koder, passord og sikkerhetskort/kodebrikke er personlige og må ikke overdras til andre. Ikke skriv ned koder eller oppbevar kodebrikke og bankkort på samme sted.
 • Skriv inn adressen til nettbanken i nettleseren - ikke klikk på lenker. Det hender bankene oppdaterer sine nettbanker med ny design, slik DnB NOR akkurat har gjort. Følg med på hva som skjer i din bank.
 • Sjekk at adresselinjen er grønn når du logger på nettbanken.
 • Husk å logge ut av nettbanken når du er ferdig.
 • SE OGSÅ: Ikke surf på åpne, trådløse nett!

  Virus er bankens ansvar

  Men, for de som lurer, så skriver Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO) tydelig i en pressemelding:

  Ved ulovlig inntrengning i kundens nettbank vil banken dekke eventuelt tap for kunden hvis uautoriserte betalinger skulle bli gjennomført og kunden ikke har opptrådt uaktsomt.

  Nå settes det inn ulike sikkerhets- og mottiltak for å stoppe kriminaliteten, ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO). Det er også bankene selv som har avdekket kriminaliteten.

  Nordea har blant annet lagt ut et verktøy som sjekker om PC-en din er infisert:
  Direkte til Nordeas verktøy (Ekstern lenke)

  Men uaktsomhet er altså fortsatt kundens ansvar. Sørg derfor for at banken aldri kan ta deg på dette.

  (Kilder: FNO, Nettvett.no, lifehacker.com)

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!