Slik settes styringsrenten

For aller første gang får vi se hvordan et rentemøte egentlig foregår.

<b<UTSKJELT:</b> I løpet av 2008 og 2009 var det mange som hadde sterke meninger om rentebeslutningene til Norges Bank. Nå har banken åpnet for mer innsyn i form av en video. Foto: Norges Banks informasjonsfilm
I løpet av 2008 og 2009 var det mange som hadde sterke meninger om rentebeslutningene til Norges Bank. Nå har banken åpnet for mer innsyn i form av en video. Foto: Norges Banks informasjonsfilm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nærmest en liten historisk begivenhet: Norges Bank har lansert en informasjonsfilm om arbeidet med å fastsette renten. For aller første gang er medlemmene i hovedstyret filmet under rentemøtet.

Selv om filmen er grundig regissert og dermed ligger et godt stykke unna reality-sjangeren, er det første gang Norges Bank gir publikum et slikt innblikk i arbeidet de gjør.

Da Norges Bank forrige onsdag tok en ny rentebeslutning, var det ikke en beslutning tatt på sparket.

Minikurs for interesserte

Filmen, som er ni minutter lang, viser prosessen fra den aller første informasjonshenting, via analyse og informasjon fra regionalt nettverk til sentralbankledelsens anbefaling før den endelige fastsettelsen av renten i hovedstyret.

- Målet med filmen er at seerne skal få et innblikk i prosessen og forstå bedre hvilke faktorer hovedstyret i Norges Bank vurderer når de bestemmer styringsrenten. Vi håper filmen også skal gi kunnskaper om renteprosessen, sier kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i en pressemelding.

Se filmen her (Norges Banks nettsider)

Filmen er nokså pedagogisk laget, og den første delen er nærmest et minikurs i makroøkonomi slik at du skal forstå hva rentesettelsen har å si for norsk økonomi. Deretter får du et innblikk i prosessen frem til rentebeslutningen tas.

Nytt hovedstyre

Det er Norges Banks hovedstyre som tar den endelige beslutningen om renten skal settes opp, ned eller holdes uendret. Fra 1. januar 2010 ble to nye medlemmer oppnevnt i hovedstyret.

Det sittende styret består nå av Liselott Kilaas, Brit K. Rugland, Asbjørn Rødseth, Eirik Wærness og Ida Helliesen i tillegg til sentralbanksjef Svein Gjedrem og visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!