Norske penger skjuler en rekke hemmeligheter som avslører om sedlene er ekte eller ikke. Foto: Kim Jansson
Norske penger skjuler en rekke hemmeligheter som avslører om sedlene er ekte eller ikke. Foto: Kim JanssonVis mer

Slik ser du om sedlene er ekte

Det tar bare noen sekunder å sjekke om du går med falske penger i lommeboken.

Denne helgen skal Politiet ha fått inn flere meldinger om falske 50-lapper i omløp. Ifølge VG Nett er det oppdaget falske 50-lapper for drøyt 2.000 kroner. Pengene har vært i omløp i blant annet kjøpesentra og spisesteder rundt om i Telemark.

De falske 50-lappene kan ha spredt seg til andre deler av landet, derfor er det viktig at du sjekker om pengene dine er ekte vare.

Og det er gode grunner til å sjekke: Først og fremst er ikke samfunnet tjent med å ha falske penger i omløp. Dessuten er det du selv som må dekke tapet, dersom du har aksepterer en falsk seddel, ifølge Norges Bank.

Derfor: Finn frem lommeboken, ta frem sedlene dine, og sjekk om pengene dine er ekte.

Ekthetskriterier på 50-lappen

Alle norske sedler har forskjellig detaljer - eller ekthetskriterier - som enkelt skal avsløre om pengene er ekte eller falske. 50-lappen er intet unntak.

Det første du bør gjøre med 50-lappen er å holde den opp mot lyset. Da avsløres forhåpentligvis et par detaljer, som indikerer at lappen du holder i hånden er en ekte, norsk seddel.

Vannmerke: Når 50-lappen holdes opp mot lyset, skal du også se et vannmerke med en rad av portretter. Mannen på bildene er ingen andre enn selveste Peter Christen Asbjørnsen (den norske forfatteren som sammen med Jørgen Moe er kjent for innsamlingen av norske folkeeventyr).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jørgen Moes eventyr-kollega, Peter Christen Asbjørnsen, pryder 50-lappen. Både som hovedbilde og som vannmerke. Foto: Kim Jansson
Jørgen Moes eventyr-kollega, Peter Christen Asbjørnsen, pryder 50-lappen. Både som hovedbilde og som vannmerke. Foto: Kim Jansson Vis mer


Sikkerhetstråd: Når lappen holdes mot lyset avsløres også en sikkerhetstråd. På nyere sedler fra 2003 og utover framstår sikkerhetstråden som en mørk tråd med teksten Norges Bank i klar skrift. Gamle sedler fra 1996-2002 har også sikkerhetstråd, men denne er noe tynnere og mangler teksten med Norges Bank.

Sikkerhetstråd med Norges Bank innskrevet. Det betyr at seddelen er produsert etter 2002. Eldre 50-lapper har en tynnere linje, uten skrift. Foto: Kim Jansson
Sikkerhetstråd med Norges Bank innskrevet. Det betyr at seddelen er produsert etter 2002. Eldre 50-lapper har en tynnere linje, uten skrift. Foto: Kim Jansson Vis mer


 Foto: Norges Bank
Foto: Norges Bank Vis mer


Rosett med bokstaven N: Holder du seddelen på skrå mot lyset vil du kunne se bokstaven N i en rosett på seddelen.

Under rosetten finnes et såkalt «gjennomlysningsregister», en liten figur på hver side av seddelen, som til sammen danner en komplett figur når du holder lappen mot lyset.

Gjennomlysningsregisteret er to ikoner på hver sin side av seddelen. Holder du seddelen mot lyset, smelter ikonet sammen til én figur. Foto: Kim Jansson
Gjennomlysningsregisteret er to ikoner på hver sin side av seddelen. Holder du seddelen mot lyset, smelter ikonet sammen til én figur. Foto: Kim Jansson Vis mer


Skjulte minibokstaver: Har du godt syn, kan du studere 50-lappen ekstra nøye, for å finne skjulte symboler og bokstaver, som er trykket på seddelen, for å gjøre jobben vanskeligere for den som prøver å kopiere pengene. Flere steder på seddelens for- og bakside vil du finne tall og bokstaver som er trykket i mikroskrift.

Fluoriserende effekter: Har du tilgang til ultrafiolett lys, er det svært enkelt å sjekke om seddelen er ekte eller ikke. Holder du seddelen opp mot et slikt lys, ser du at deler av trykket lyser opp i varierende grad, samt små fibre i papiret som lyser opp. Dessuten finnes det en illustrasjon av en pennesplitt over portrettet, som bare er synlig i ultrafiolett lys.

Ultrafiolett lys avslører en usynlig pennesplitt over portrettet. Foto: Norges Bank
Ultrafiolett lys avslører en usynlig pennesplitt over portrettet. Foto: Norges Bank Vis mer


Andre sedler

Alle norske sedler har innlagte elementer som skal indikere om de er ekte eller ikke. 100-lappen har for eksempel en vertikal stripe med en rekke 100-tall, som skifter farge når du vrir på seddelen (perlemorseffekt).

Her får du oversikt over ekthetskriteriene på andre norske sedler: ER SEDDELEN EKTE?

Føl på den!

En siste sjekk er å føle på seddelen. Alle norske sedler er trykket med kobbertrykk på bomullspapir. Dette gjør at papiret føles annerledes enn vanlig papir, eller papir som kopierte sedler normalt er laget av.

Mer informasjon om ekthetskriterier for norske penger finner du på nettsidene til Norges Bank.

Kilde: Norges Bank