Slik så det ut etter innhøsting

Skal det virkelig være så mye svinn, spør vår leser.

<b>SVINN:</b> Slik kan det se ut <i>etter</i> innhøsting av gulrøtter, men er det vanlig at det blir så mye svinn? Foto: PRIVAT
SVINN: Slik kan det se ut etter innhøsting av gulrøtter, men er det vanlig at det blir så mye svinn? Foto: PRIVATVis mer

Stadig flere aktører forsøker å unngå matsvinn, ikke minst på grunn av ekstrakostnadene det fører til, og den ekstra miljøbelastningen.

Nylig kunne Dinside fortelle om hvordan Bunnpris har lansert konseptet «Snål frukt og grønt» med varer utenom standarden - som er tatt godt imot av kundene.

Men etter alt å dømme kan det også ved produksjon og innhøsting, forekomme et unødvendig stort svinn - slik bildet Dinside fikk tilsendt av en leser bekrefter.

- Slik har det sett ut etter innhøsting hvert år de siste tre-fire årene. Jeg syns det er for ille at det skal være slik, med den matvaresituasjonen vi har i verden, sier Dinsides leser, som har sendt oss bildet av åkeren som man kan se øverst i saken.

Men er dette et utbredt fenomen? Nei, mener Norges Bondelag.

LES OGSÅ: Så mye ekstra betaler du for frukt og grønt på grunn av emballasjen

Enorme mengder gulrot

At det er snakk om store mengder gulrot som går tapt, er det liten tvil om ut fra bildet vi har fått tilsendt. Dette er nemlig snakk om en meget stor åker. Men vår leser som har tatt bildet, påpeker samtidig at svært mange av gulrøttene på bildet, er hele og fine.

- Jeg hadde ikke klart å spise opp det som lå igjen på én kvadrat, i løpet av en uke, påpeker han, og spør seg om det er den maskinelle innhøstingen som har skylda.

Hva kan så årsaken være, til at så mye gulrøtter blir liggende igjen etter innhøsting?

- Det er vanskelig å uttale seg spesifikt på bakgrunn av et bilde. Det normale vil være langt mindre gulrøtter igjen på jordet enn det vi ser her, påpeker Lise Boeck Jakobsen, kommunikasjonssjef i Norges Bondelag til Dinside.

Hun sier videre at bonden selv har interesse av minst mulig ressurssløsing, som gir et best mulig økonomisk resultat. Samtidig påpeker hun at en utfordrende vekstsesong med for eksempel mye nedbør og kjølig vær, som øker faren for råte og sprekker på gulrøttene, kan være noe av bakgrunnen til at det blir endel svinn.

- Det er vanskelig å uttale seg om dette tilfellet uten å kjenne mer til bakgrunnen. Været kan være en del av forklaringen i dette tilfellet, understreker Boeck Jakobsen.

Ikke innenfor standarden?

SNÅL: På Bunnpris satser de på salg av grønnsaker og frukt som ikke følger standarden. Foto: BUNNPRIS HVALER
SNÅL: På Bunnpris satser de på salg av grønnsaker og frukt som ikke følger standarden. Foto: BUNNPRIS HVALER Vis mer


Som kjent er det forskjellige standarder på grønnsaker som, ifølge Bondelaget, er satt av dagligvarebransjen og kjedene - og som altså produsentene skal følge. Kanskje er dette en del av forklaringen bak bildet?

- Det vil kunne være igjen noe utsortering av gulrøtter som ikke er salgbar ut fra de standardene som gjelder, og denne utsorteringa kan variere mye mellom hvert år, sier Boeck Jakobsen, og viser til strenge krav til kvalitet og form på gulrøttene til salg.

- Vil dere si at standarden, i dette tilfellet for gulrøtter, er for streng, når den kan føre til så mye svinn som man ser her?

- Svaret er ja, det vil vi si. Kravene må ikke være slik at god kvalitet ikke når ut til forbruker kun på grunn av utseendet, sier hun, og påpeker samtidig at det ikke er så lett å uttale seg på bakgrunn av et bilde.

LES OGSÅ: Emballasje hindrer svinn

Flere standarder

 Foto: Nordic Life
Foto: Nordic Life Vis mer


Arnt Foss, daglig leder i Gartnerhallen, som blant annet leverer frukt og grønt til Bama og Norgesgruppen, sier til Dinside at det er flere standarder for gulrot, og at standardene defineres etter toleranse for råte, knekk, sprekker, fargeavvik, gropflekk, skurv, mekanisk skade, krokete røtter, bladstilk og størrelse.

- I og med at vi har flere standarder, får forbrukerne tilbud om flere varianter og kvaliteter samtidig som produsentene får mulighet til å selge en større del av avlingen enn om det kun hadde vært én standard, slik det var tidligere, sier Foss.

Blant annet selger Norgesgruppen frukt og grønt under merkenavnet First Price, slik de har vist til tidligere.