Slik ringer du billigst

Spar tusener av kroner på å velge riktig teleselskap. Plukk fra DinSides rikholdige telefonmeny.

Teknologien gjør kommunikasjonen superbillig.
Teknologien gjør kommunikasjonen superbillig.Vis mer

Fasttelefon: Riktig operatør

Det er mange tusener å spare på velge riktig telefonoperatør. Er du en gjennomsnittsbruker, så sparer du inntil 5.244 kroner på å velge Smart Call fremfor Telenors Miniabonnement. Forutsatt at du har et helt gjennomsnitts ringemønster så vil SmartCall-abonnementet koste deg 3.490 kroner for et år, mens du hos storebror Telenor må ut med godt over det dobbelte, hele 8.734 kroner.

Snittbruk av hjemmetelefon:
Gjennomsnittspersonen bruker fasttelefon som følger, ifølge Telipol: I arbeidstiden til stasjonær i Norge: 3 minutter per dag. Kvelder og netter til stasjonær i Norge: 12 minutter per dag. Lørdager og søndager til stasjonær i Norge: 15 minutter per dag. Daglig til mobiltelefon i Norge: 2 minutter per dag. Andel samtaler til Telenor nett: 70 prosent. Gjennomsnittlig ringetid per samtale: 5 minutter. Et annet anslag er at gjennomsnittskunden tilbringer over fire av årets døgn skravlende i telefonen.

IP-telefoni


Om du ikke visste det, så bør du få det inn nå. Selv om du velger riktig fasttelefonoperatør, så sparer du enda mer dersom du bruker bredbåndsnettet ditt til også å ringe med.

Ifølge DinSides telefonkalkulator kan du nesten halvere telefonutgiftene dine. Et år på IP-tråden med gjennomsnittlig brukermønster koster via Phonzo Home 1.809 kroner. (Inkludert innmeldingspris på 599 kroner.)

Har du et tellerskrittforbruk som avviker fra gjennomsnittet, kan du selv plotte inn ditt forbruksmønster i kalkulatoren og finne den operatøren som gir akkurat deg best pris.

Les mer:
DinSides IP-telefoniarkiv

Mobiltelefoni


Med DinSides mobilkalkulator finner du mobiltelefonabonnementet som gir deg flest ringeminutter for minst mulig penger.

En undersøkelse i regi av DinSide viser at normalbrukeren som kun ringer et par korte samtaler og sender noen få SMSer daglig, vil gjøre det billigst med One Call Mobil faktura. Storforbrukerne må holde seg langt unna kontantkortene og styre mot Tele2 Champion, Hello ONLY og Chess Knock-Out. For fem samtaler, fire SMS og et par MMS daglig, kommer regninga på cirka 6.000 kroner. Velger du feil abonnement kan en risikere å betale det tredoble.

Les mer:
Mobilabonnement for enhver pris
Prisliste mobiltelefon

Ikke kjøp bindingstid

Å kjøpe mobiltelefoner med bindingstid er dårlig butikk. Dette mener mobilleverandøren GSM.no som i år vil selge moblitelefoner og tilbehør på nett for utrolige 100 millioner kroner.

- Bindingstid er å kjøpe én krone for fire kroner. Men det ser ut som om dette budskapet har vanskelig for å trenge gjennom. Folk handler bindingstid og jeg forstår godt at Telenor-sjef Baksaas må holde seg for ikke bryte ut i latter på sine kvartalspresentasjoner. Selv Onkel Skrue kan ikke konkurrere mot Telenor-bingen, sier markedssjefen i GSM.no, Audun Jonassen.

Bytt ut SMS med MSN

Installerer du en lynmeldingsklient på telefonen, kan du bruke den i stedet for SMS. Mens en SMS koster rundt 75 øre stykket, koster en lynmelding ikke noe utover dataoverføringskostnaden.

- Du betaler 20 kroner per megabyte i dataoverføring både hos NetCom og Telenor. Siden en kort melding kanskje er på 1 kilobyte (en tusendels megabyte), blir kostnaden en tusendel av 20 kroner, altså 2 øre, sier Jon Erland Madsen, redaktør for mobile tjenester i Aller Internett*.

- Alle tenåringer burde derfor ha MSN på telefonene sine.

I høst lanserte telefonoperatøren Combitel programvare som gjør at også alminnelige mobiltelefoner, og ikke bare telefoner som støtter Microsoft eller såkalte Qtek-telefoner som har kunnet benytte seg av denne herligheten. I en prøveperiode kan interesserte laste ned programvaren.

Les mer:
MSN på mobilen

Helt gratis på mobilen

Med en kabel til 600 kroner, PC og et gratisprogrammet Skype i kombinasjon med IPDrum kan du få mobiltelefonkostnadene dine til å reduseres til nada. DinSide har beregnet at ringeminuttene til for eksempel Kina vil reduseres fra 13.95 kroner til 0,14 øre.

Les mer:
Ring gratis med mobilen

Utenlandssamtalene


Det tradisjonelle telefonkortet er en sikker måte å ringe billig til utlandet med. Med disse kortene er det som hovedregel billigere å ringe fasttelefoner enn mobiltelefoner. Kortene er enkle å bruke:

1. skrap av folien som dekker din kode
2. ring opp angitt nummer og tast inn koden din etter anvisningen.

Det finnes også mange gode kort som du kan bruke til å ringe til Norge fra utlandet på. For eksempel kan enkelte kort gi flere timers taletid innen i Europa for rundt en hundrelapp.

DinSides reiseredaksjon sjekket noen av de store spanske telefonkortselskapene, og fant ut at de kan variere noe i ringepriser. Tarjeta Telefónico Rumba er et gunstig eksempel som koster deg 20 øre minuttet å ringe en norsk fasttelefon og 1,60 kroner minuttet til mobiltelefon. Kortet koster 10 euro (82 kroner), og kan sammen med et titalls andre typer kjøpes i de fleste spanske kiosker. Det lønner seg å spørre selgeren hvilke type kort som gir flest minutter til Norge før du kjøper.

Gratis på internett

Med telefonkort kan du ringe superbillig fra telefonkiosker.
Med telefonkort kan du ringe superbillig fra telefonkiosker. Vis merFlere internetttjenester som Yahoo og MSN tilbyr gratis ringetid hvis du oppretter konto (også gratis), og ringer med PC'en din til andre PC-eiere som benytter seg av samme tjeneste.

Tjenester som Callserve, Net2phone, TelevoIP Dialpad, IConnecthere, PCcall og Voipbuster tilbyr også billige samtaler til hus- og mobiltelefoner fra PC i utlandet og hjem til Norge. Prisene vil variere med hvilke land du er koblet opp fra, men du skal fortsatt kunne bruke en konto du har opprettet i Norge på de fleste PC'er i andre land.

Ringeminuttene kjøper du med kredittkort via den nettbaserte kontoen din. For å ringe på denne måten er du avhengig av internettilgang og høretelefoner med mikrofon. Har du allerede en brukerkonto, kan den brukes universalt og det tar det bare noen minutter å laste ned programvaren og være klar til å ringe ut fra en internettcafé eller på hotellet. Et mikrofon tar liten plass i bagasjen og kan kjøpes for noen få hundrelapper hos de fleste elektrovarebutikker.

Vi bruker Skype Out som et eksempel, og finner ut at det vil koste deg 16 øre i minuttet å ringe fra Spania og hjem til en norsk fasttelefon. Ønsker du å ringe til en mobiltelefon, vil det koste deg 1,60 kroner i minuttet.

Tips: Voipbuster har i tillegg en veldig gunstig ordning når det gjelder å ringe fra PC i utlandet til norske hustelefoner. Ved å betale 10 euro én gang, kan du ringe ubegrenset til Norge fra blant annet Spania og Hellas.

38 ganger billigere

Prisene varierer også en del blant internett-tjenestene, men de er generelt litt billigere enn å kjøpe et telefonkort. Med de eksemplene vi har brukt her, er det hele 38 ganger billigere å ringe fra Spania med Skype enn med Tele2, som har de gunstigste prisene ved bruk av norsk mobil fra det populære ferielandet.

Les mer:
Hva koster det å ringe hjem i ferien?

Aktuelle lenker:
Smart Call, Telenor, Telipol, NetCom Phonzo, One Call, Tele 2, Hello, Chess, Combitel, Callserve, Net2phone, TelevoIP, Dialpad, IConnecthere, PCcall, Skype, IPDrum, Voipbuster, Skype.


*Aller Internett er en del av Norsk Aller AS. DinSide er en del av Aller Internett