Slik ringer du billigst i sommerferien

Unngå kjemperegning og få mer penger til is og øl.

Unngå telefonbaksmell etter sommerferiens mobilbruk. Prisene varierer med flere kroner per minutt og sms, ikke bare mellom de ulike telefonoperatørene, men også innenfor de enkelte selskapene. Her er selskapenes egne ferie- og ringetips.

Nyttig: DinSides mobilkalkulator

La andre ringe deg

- Det er bedre at folk ringer deg når du er i utlandet enn at du ringer dem, sier Per Aril Meling i Telenor til DinSide. - Det koster 6,99 å ringe fra Europa og hjem, mens det koster 3,59 å motta samtaler i utlandet. - Men du bør først ringe kundeservice og sjekke de utenlandske operatørenes priser.

SPAR PÅ MOBILKRONA: Skru av svareren og sjekk leverandørens avtaler med utenlandske operatører i sommer.

Foto: Joseph Brewster/iStock Foto: Joseph Brewster/iStock
SPAR PÅ MOBILKRONA: Skru av svareren og sjekk leverandørens avtaler med utenlandske operatører i sommer.

Foto: Joseph Brewster/iStock Foto: Joseph Brewster/iStock Vis mer


Det er nemlig ikke likegyldig hvilket lokalt nettverk du velger. Sjekk med din operatør før du reiser, hvilke(t) nettverk som er billigst å bruke i det landet du skal til.

- Å motta sms er gratis, men det koster 2,50 å motta mms. Skru derfor av denne funksjonen så du slipper å betale når alle vennene dine sender deg bilder fra ferieutfluktene sine.

Skru av svareren

- Slå av mobilsvareren når du reiser utenlands, sier Ole Norstad, administrerende direktør i teleoperatøren Ipea. - Alle samtaler som går til telefonsvareren vil takseres til utenlandstrafikksamtaler og det kan bli dyrt. Hvis noen legger inn en langvarig melding, blir det dyrt.

Han sier at Ipea har avtaler med mange utenlandske operatører. Og gjentar at det lønner seg å finne ut hvilken av disse som gir deg lavest minuttpris allerede før du reiser.

- De kan skille med flere kroner per minutt. Våre kunder kan gå inn på våre sider og sjekke hvilke utenlandsoperatører som er billigst. Vi har avtaler med flere. Du kan spare hundrelapper, ja tusenlapper, på å sjekke før du reiser, sier Norstad.

Chess: Billigst i USA?

Kanskje du burde bytte til Chess i sommer? De setter nemlig ned prisene på utenlandssamtaler i sommer. I Norden blir det lik pris uansett hvor du ringer fra, og innenfor størsteparten av Europa lover Chess at prisene skal halveres i forhold til dagens priser, gjeldende fra 1. juli.

Denne prisjusteringen vil gjelde for 22 land; stort sett hele Europa, samt USA, Canada, Thailand og Pakistan. Her er prisene forenklet, slik at du betaler det samme uansett hvilket lokalt nettverk telefonen din plukker opp.

Sms- og mms-prisene er også lik i disse landene: 3,75 for sms, 6,20 for mms.

Fra 1. juli vil et mottaksminutt i Danmark koster 3,40 kroner + oppstartspris på 0,74.
Roaming (å ringe i og fra) Spania, Frankrike, Hellas og Italia skal koste 6,99 kroner per minutt, samt oppstartpris på 0,74. Å motta samtaler koster 4,29 kroner per minutt + oppstartspris på 0,74 i disse fire landene.

En oppringning fra Norge når du er i USA vil koste 2,34 kroner + oppstartsavgift på 0,74 kroner. Kanskje sommerens billigste?

Tele2: Frisamtaler til og fra Sverige

Har du en kjæreste i Sverige eller skal feriere der, bør du gå for mobilabonnement hos Tele2. Det koster det samme å ringe til Sverige som det koster å ringe internt i Norge, og er du i Stockholm eller på Koster koster det ikke noe mer å motta norske anrop her enn hva det vil gjøre å motta dem i Norge. Denne svenskehandelen kommer som følge en avtale Tele2 i Norge har med sitt svenske moderselskap.

- De abonnementene som har gunstigst pris på mottak av samtaler fra Norge eller Sverige, er Tele2 Mobil Pluss og Tele2 Xtra, sier Tele2s produktsjef, Fredrik Walo til DinSide.

Og han anbefaler og sjekke opp hvor mye det koster å motta samtaler og å ringe når du er på ferie i utlandet.

NetCom: Velg lokal operatør med omhu

Skal du ringe med NetCom fra for eksempel Spania til Norge vil prisen variere med 2,50 kroner per minutt avhengig av om du velger Amena eller Telefónica. Med Amena koster samtalen fra Mallorca eller Madrid 6,50 per minutt, mens Telefónica-samtalen koster 9 kroner minuttet. Bruker du kontantkort fra Netcom koster samtalen ytterligere to kroner. For prisen av to minutters kontantkortsamtale får du et par øl på en spansk bar. Men nå er Netcom i gang med å implementere en løsning for sine abonnementer:

- Til neste år vil vil du når du kommer til et annet land få en sms av Netcom med prisinformasjon om de ulike telefonoperatørene i landet du kommer til, sier Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i Netcom til DinSide.

NetCom venter også spent på den varslede prissenkningen på såkalt roaming etter at EU-kommisjonen har fastsatt et pristak på denne typen telefonsamtaler.

- Vi vet ennå ikke hvilken effekt dette vil ha for oss ettersom vi ikke er fullverdig medlem. Det er fortsatt en del usikkerhet rundt dette, sier Wormdahl.

Guri Wormdahl setter opp en rød varselstrekant i forkant av mobilsommeren:

- Man skal sette seg inn i prisene for dataoverføring. Dette kan koste mye og vi vet om kunder som har kommet hjem med 30.000 - 40.000 kroner i regning.

Det er mengden av data som overføres som ligger til grunn for prisen, og ikke varigheten på oppkoblingen - og dette gjelder for alle teleoperatørene.

Hold deg oppdatert

En oversikt over hvilke abonnementer som er billigst på mobiltelefonsamtaler mottatt i utlandet, har Post- og teletilsynets nettside Telepriser.no .

AKTUELT