Slik ringer du billigst i ferien

Unngå prissjokk på mobilsamtalene fra utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«- Jo lenger du ringer, jo billigere er det. Per Aril Meling, Telenor»


Når du bruker telefonen i utlandet, må du belage deg på en høy telefonregning. Men er du litt ekstra påpasselig, kan du slippe å gå i gulvet når telefonregningen kommer.

 • Få andre til å ringe deg
  Det er stort sett billigere at andre ringer deg enn at du ringer selv. I EU/EØS-området koster det maks 4,88 kroner per minutt å ringe, mens prisen for å motta samtaler er maks 2,39 kroner per minutt. Snakker du i et kvarter sparer du 37 kroner ved å få andre til å ringe deg.

 • Vær forsiktig med datatrafikk
  Det finnes ingen maksgrense for hvor mye en operatør kan ta betalt for at du skal gå på nettet eller laste ned filer på mobilen. Post- og teletilsynet har uttalt at prisene på datatrafikk i utlandet er svært høye, og håper europeiske tilsyn vil være med å få ned prisene på dette området.
 • Er du for eksempel på tur i Spania kan nedlasting på mobilen koste deg fra 32 kroner per megabyte (mb) til 127,30 kroner per mb.

  Med DinSides mobilsurfekalkulator kan du enkelt og greit se hvilken operatør som tilbyr billigst datatrafikk i utlandet, fra utvalgte operatører.

 • Gratismeldinger
  Å sende sms kan også bli en dyr affære. Telenor tar 3,99 kroner for hver sendte SMS innen Europa. Er du på et skip eller befinner deg i andre deler av verden, koster én tekstmelding 6,25 kroner å sende. Å sende MMS med Telenor koster 6,25 kroner uansett hvor du måtte befinne deg utenfor Norge. Noen operatører, for eksempel Telenor, tar ikke betalt når du mottar SMS i utlandet.
 • Rådyre bilder
  Tar du feriebildene med mobilen, kan det nok være fristende å sende dem hjem for å vise hvor bra du har det. Men det kan koste dyrt. Tar du turen over grensen til Sverige, kan prisen for å sende MMS variere fra billige 1,75 kroner med Tele2 Kompis og utrolige 14 kroner med Talkmore, ifølge Telepriser.no.
 • Abonnement, ikke kontant
  Har du kontantkort, kan du være sikker på å bli flådd når du bruker mobilen i utlandet. Telenor, Lebara og andre operatører tar i mange tilfeller over seks kroner per sendte SMS fra utlandet med kontantkort.
 • Snakk lenge
  Lengre samtaler fra EU/EØS-området er blitt billigere, mens korte samtaler er blitt dyrere (se eksempel under). Med andre ord er det bedre med en lang samtale, enn mange små.

 • KILDER: Post- og teletilsynet, Telepriser.no, Telenor

  AKTUELT: