Slik redder du forholdet

Er kjærligheten på vei ned i dass? Her er tipsene som kan få forholdet på rett kjøl igjen.

Publisert
Sist oppdatert

En europeisk undersøkelse viser at norske par er på europatoppen i krangling om husarbeidet. Samtidig er vi også på topp i antall skilsmisser.

Men er vi nordmenn spesielt dårlige til å være kjærester og ektefeller? Ikke om du vet hvilke feller du skal passe deg for i forholdet.

Gode råd
Den amerikanske samlivsforskeren John Gottmann har gjennom tretti år studert samlivsproblemer. Han har kommet frem til svaret på hvorfor noen par er lykkelige sammen over mange år mens andre ender i skilsmisse.

Her er hans 7 råd for å beholde partneren:

1) Søk hjelp når det er nødvendig
Etablerte par har i gjennomsnitt vært gift i seks år før de søker profesjonell hjelp med sine samlivsproblemer. 10 prosent av alle norske par er allerede skilt etter seks års samliv. Det er ingen grunn til at to mennesker skal leve i et dårlig forhold over så lang tid.

2) Oppfør deg
Forskning viser at par som har evnen til å legge litt lokk på de verste utbruddene også er de lykkeligste. Dette betyr selvsagt ikke at det er forbudt å krangle men at det av og til kan være lurt å spare seg for de verste skjellsordene ovenfor partneren.

3) Ikke sleng med leppa
Mange krangler starter med at man svarer på et enkelt spørsmål i en konfronterende tone. Dårlig humør er ikke god nok grunn til å ødelegge dagen for deg selv og den du er glad i.

4) Aksepter at dere er to
Menn må først og fremst lære seg å tilpasse seg sin kones kalender. Kvinner er allerede relativt flinke til å akseptere at mannen legger noen planer som involverer henne. Så neste gang svigermor kommer til middag skal du gjøre et ærlig forsøk på å ikke måtte jobbe overtid akkurat den kvelden.

5) Still krav til partneren
Lykkelige par har høye forventninger til hverandre helt fra starten. De som er flinkest til å holde sammen er også de som har lavest aksept for dårlig oppførsel fra partneren og sier ifra om de føler seg såret.

6) Lær hvordan du kan avslutte en diskusjon
Det finnes mange teknikker som kan brukes slik at begge kommer seg ut av en diskusjon med hevet hode. Forsøk med humor og empati for å snu en krangel til en konstruktiv samtale. Bruk setninger som ”jeg forstår dette er vanskelig for deg” eller ”dette er vårt problem som vi skal løse sammen”.

7) Fokuser på de hyggelige tingene
Det er kanskje ikke overraskende at lykkelige par også uttrykker mer glede over samlivet. De som har det bra uttrykker ofte at de trives, med setninger som ”vi har det mye moro sammen” i motsetning til ”du er så kjedelig”. Et godt kjærlighetsforhold består av positive tanker om hverandre og samlivet.

 

 

Mozon.no, 25.02.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer