Slik redder du brunfargen

Neste uke skal regnet hølje ned. Med disse triksene beholder du en sommerbrun hud.

Illustrasjonsfoto:Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto:Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen tvil - de fleste av oss føler oss sunnere og friskere når den vinterbleke kefirfargen forsvinner til fordel for en solbrun og glødende farge.

Etter noen overraskende tidlige sommeruker melder meteorologene nå at regnet skal hølje ned fra mandag av. Så nå er målet å få brunfargen til å vare så lenge som mulig.

Enten huden din føles stram og dratt etter mye sol og sommer, eller myk og frisk etter mange turer ute i frisk luft, er det fuktighet og pleie som gjelder.

Bli brun på et blunk!

Oppretthold fuktighetsbalansen
Sommeren er en fin tid for huden, fordi det er såpass mye fuktighet i luften som gjør den fin og smidig. Men om sommeren utsettes huden imidlertid også for solens UVA-stråler. Vind og saltvann bidrar også til å tørke ut huden. Faktisk så forårsaker solen hele 80 prosent av rynkene vi får.

Slik forbereder du huden på solen

Så når ferien er over bør du gi ansiktet ditt det lille ekstra, og opprettholde fuktighetsbalansen:

Fuktighetskrem. Velg en fuktighetskrem som er tilpasset din hudtype. De med tørr hud bør velge en fyldig og rik krem, gjerne tilsatt vitaminer og oljer som gir huden ekstra næring. For de med normal- eller blandingshud holder det med en kremgelé eller en lett ansiktslotion, ifølge Alliance Apotek. Har du fet hud, anbefales det å bruke en ansiktsgelé.

Multivitaminer. Ta en fuktighetsmaske med vitaminer, som vil tilføre huden næring, samt bygge opp og styrke solskadet hud. Får huden nok næring vil det også kunne forhindre tidlig aldring av huden. Bruk gjerne en mild peelingkrem før ansiktsmasken. Og fortvil ikke, du vil ikke skrubbe vekk brunfargen, forsikrer hudterapeut og administrasjonsleder Birgitte Celine Sand Bakke ved hudpleiesalongen Face It (Skincare AS).

- En mild peeling fjerner døde hudceller på hudens overflate. Bruk gjerne en enzympeeling eller mild kornpeeling. Pigmenteringen og selve brunfargen etter solen sitter dypere i huden, og en peeling av hudoverflaten tar derfor ikke vekk fargen, men gir en jevnere farge og hudstruktur. Jeg anbefaler å bruke en mild peeling 1-2 ganger i uken, sier hun.

Hun legger til at dette også gir bedre grunnlag for videre soleksponering. Og en hovedregel for en fin og varig brunfarge, er å alltid bruke en god solfaktor.

Rensekrem. Er huden din blitt ekstra tørr i sommer, er et av rådene å rengjøre den med rensemelk eller rensekrem, gjerne en som inneholder oljer. Bruker du deretter fuktighetsgivende ansiktsvann vil hudens PH-verdi normaliseres.

Unngå klorvann. Det er alltid godt med et dykk i vannet, men nå bør du holde deg unna badebasseng med klor i. Klor bleker huden, og det er nettopp det du vil unngå nå.

Kosthold. En god og sunn hud er avhengig av at kroppen får nok væske. 2-3 liter vann hver dag er den anbefalte mengden, og nei, kaffe og brus teller ikke. Et sunt kosthold med de riktige vitaminene og mineralene er også bra for huden. Betakaroten og vitamin A, C og E er de viktigste i denne sammenhengen. Frukt og bær, grønnsaker som gulrøtter og spinat, egg og vegetabilske oljer er noen eksempler på hudvennlige matvarer.

Les mer om soling og solskader på Lommelegen

Brunfarge på kroppen
For å bevare fargen på kroppen gjelder samme råd som å holde på brunfargen i ansiktet. Bruk en kroppspeeling eller kroppsskrubb, gjerne med grovere korn enn i ansiktet, én gang i uken. Smør kroppen med en god fuktighetskrem etter at du har dusjet, og bruk gjerne en krem med lysreflekterende pigmenter som gir ekstra glød.

Hvor lenge brunfargen varer varierer veldig fra hudtype til hudtype og alder.

- Yngre hud vil miste fargeren raskere da cellefornyelsen går raskt, og tar cirka 30 dager. På eldre hud går cellefornyelsen mye saktere, og derfor ser du at eldre mennesker som var i syden om vinteren fortsatt kan ha god farge til sommeren. Hos dem kan ta det ta opp til 90 dager for en celle å fornye seg, sier Sand.

Det går selvfølgelig også an å jukse seg brun, som ved å bruke selvbruningskrem.

- De fleste selvbruningskremer gir ikke en dyp farge og påvirker ikke hudens pigmentering, men gir farge på hudens overflate. For best effekt er det viktig å først skrubbe vekk døde hudceller med en peeling eller peelinghanske, og tilføre kroppen fuktighet. Da blir resultatet jevnere og mer langvarig, sier Sand.

Slik lykkes du med selvbruningskrem

Først publisert: 07.07.2007
Sist redigert: 06.06.2008