Slik prøver nordmenn å svindle på forsikringen

Forsøkte å lure forsikringsselskapene for mange millioner i 2014.

<b>SVINDEL:</b> Nordmenn forsøker å lure til seg stadig større beløp fra forsikringsselskapene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SVINDEL: Nordmenn forsøker å lure til seg stadig større beløp fra forsikringsselskapene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Nordmenn forsøkte å svindle forsikringsselskapene for enorme summer i 2014. Til sammen ble det avslørt forsikringssvindel for en halv milliard kroner, viser tall fra Finans Norge (FNO).

Og nordmenn mangler ikke kreativitet, viser eksemplene fra forsikringsbransjen.

LES OGSÅ: Er dette en forsikring du bør droppe?

Solgte «savnet» hund

At folk er kreative når de skal lure til seg ekstra beløp fra forsikringsselskapene, er det ingen tvil om. Blant annet gjelder dette når de er på ferie. Generelt er det en økning i andelen svindelsaker knyttet til reiseforsikring.

Stine Neverdahl i Finans Norge. Foto: CF Wesenberg
Stine Neverdahl i Finans Norge. Foto: CF Wesenberg Vis mer


- Det er flere eksempler på at folk sier de er syke, men i stedet fikser på tennene sine. Det er også en del som prøver seg på kosmetiske operasjoner forsøkt kamuflert som akutt sykdom, forteller Stine Neverdahl, kommunikasjonssjef i FNO.

Andre eksempler Neverdahl kan vise til, er folk som hevder å ha fått frastjålet svært mange kofferter med klær fra bagasjerommet, som det slett ikke er plass til i den lille bilen de har kjørt.

I rapporten om svindelsaker fra 2014, viser FNO også til et tilfelle der en kvinne først har meldt hunden sin tapt, fått erstatning fra forsikringsselskapet, og deretter har lagt ut samme hund til salgs på Finn.no.

Det endte med at kvinnen ble anmeldt og dømt for forsikringsbedrageri. Hun fikk en betinget straff, bot og måtte tilbakebetale erstatningen til forsikringsselskapet.

Dinside har tidligere vist hvordan nordmenn blant annet bruker falske kvitteringer for å lure til seg ekstra store beløp.

Svindel-verstinger

Statistikken over svindelforsøk fra FNO slår fast følgende: Menn er verre enn kvinner når det gjelder å lure til seg ekstra forsikringspenger.

Samtidig er det enkelte fylker som kommer dårlig ut i svindelsammenheng.

Antall avdekkede svindeltilfeller sett i forhold til folketall er nemlig høyest i Aust-Agder, tett fulgt av Troms og Buskerud. I andre enden av skalaen finner vi Sogn og Fjordane.

Innen uføre- og sykeforsikringer var svindelbeløpene i snitt på hele 1,3 millioner, mens beløpet ligger på 235.000 kroner innen skadeforsikringene, hvor det er flest tilfeller av svindel knyttet til bilforsikring.

Blir man tatt for forsikringssvindel, risikerer man både å miste retten til erstatning, og du kan også bli politianmeldt, i tillegg til å miste kundeforholdet ditt i selskapet.

LES OGSÅ: Eier du bolig? Sjekk om du har dekning for problemene som bare øker