Slik presser du renta

Å flytte boliglånet koster tusenlapper. Men å presse ned renta i egen bank er gratis. Vi viser deg hvordan du får bedre rente.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

DinSide har tidligere skrevet at det er tusenlapper å spare på å flytte boliglånet til en bank med bedre rente. Det er imidlertid viktig å huske at selve flyttinga av lånet koster penger. Som oftest krever banken et etableringsgebyr på 500 til 1.000 kroner. Og staten skal ha et tinglysingsgebyr på 1.310 kroner.

Klarer du å presse renta i din egen bank ned til rentenivået hos konkurrentene, slår du to fluer i en smekk: Du slipper ekstra gebyrer, samtidig som du får en bedre avtale. Husk å ta med deg de beste argumentene når du skal forhandle med banken.

To av tre ble hørt

Bankshopping trenger ikke bare å foregå med lua i hånda. Bilde: Anne Angelshaug.
Bankshopping trenger ikke bare å foregå med lua i hånda. Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

Har du dine tvil til om det nytter å klage på banken? Tall fra Sparebankforeningens husholdningsundersøkelse i 1999 tyder på at det nytter å være en renterebell. Hele 65 prosent av 440.000 klagende bankkunder fikk da gjennomslag for sine krav om lavere rente, ifølge Dagbladet.

Sparebankforeningen har ikke undersøkt de samme forholdene de to siste årene. Ifølge foreningen kan noe av grunnen til at så mange fikk medhold være at renta var på vei ned i 1999.

Hvor renta er på vei nå, er det få som vet. I fjor satte Norges Bank opp renta med 1,5 prosentpoeng til sammen. På de siste rentemøtene er det blitt sagt at neste renteregulering like gjerne kan bli ned som opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det varierer hvor mye bankene har satt opp sine utlånsrenter. Ifølge DinSides prisliste spriker den nominelle renta på et 80-prosent lån nå med over to prosentpoeng.

Best i klassen

Den billigste banken på vår liste, Fjaler Sparebank, har faktisk valgt å ikke sette opp renta etter siste rentehevning i Norges Bank.

- Vi hadde sendt ut så mange brev til kundene våre om renteøkninger allerede, så vi syntes det var nok, sier banksjef i Fjaler, Aud Ingrid Espeland.

Ulempen med Fjaler Sparebank er at de grunnet stor pågang bare tar imot lokale kunder. Ifølge banksjef Espeland har ikke kundene i Fjaler noe å vinne på å prøve å presse renta ytterligere ned.

- Vi har standardtilbud, og går ikke lavere siden vi allerede ligger såpass lavt. Men det kan lønne seg for kundene å kontakte oss hvis de har ny takst på boligen eller har betalt ned store deler av lånet, sier Espeland.

Vil ha lønnsomme kunder

I storbanken DnB er det ikke umulig å få bedre priser enn de som er oppgitt i prislistene.

- I prinspippet opererer vi ikke med noe prutingsmonn, men det hender at kunder får bedre priser enn de som er oppgitt i prislistene, sier informasjonsrådgiver i DnB, Anders Bigseth.

Å være en lønnsom kunde er viktig dersom du vil ha gode vilkår i Den norske Bank.

- Vi har ulike standarder for ulike kundegrupper, alt etter hvor mange engasjementer kunden har i banken, sier Bigseth.

Ifølge informasjonsrådgiveren kan du oppnå bedre rente ved å tegne et stort boliglån med god sikkerhet, i forhold til å tegne et lite lån.

- Jo større boliglånet er, jo større er fortjenesten for oss. Derfor har vi også mer å gå på ved tegning av store lån, sier Bigseth.

Har du bestemt deg for å prøve å presse banken din? Trenger du argumenter til møtet med bankkonsulenten, klikker du på lenken øverst til høyre.