Slik pleier du tørr vinterhud

Tørr hud krever ekstra omtanke om vinteren. Hvis huden din begynner å klø, er det et tegn på at den trenger ekstra fuktighet. Ole Fyrand gir deg gode råd om hvordan du bør pleie tørr hud om vinteren. Les mer

Pleie av tørr hud
Tørr hud har mindre fett på overflaten enn den fete huden. De fleste forurensninger lar seg derfor skylle av med lunkent vann. I mange tilfeller er dette tilstrekkelig for å holde huden ren. Hvis du bruker såpe ofte, vil huden bli veldig tørr. Den kan også bli sår og irritert. Det talglaget som fjernes fra den tørre huden med såpe, tar det lang tid å erstatte. Derfor lønner det seg ofte å rengjøre tørr hud med fuktighetskremer. Men en skikkelig rengjøring med en mild nøytral såpe er nødvendig en gang i blant også ved tørr hud. En nøytral såpe anbefales også for utsatte kroppspartier, som i armhuler og de mer intime områder. Såpen bør imidlertid være uten tilsetning av parfyme, da parfyme ofte irriterer tørr hud.

Tørr hud har lett for å flasse og utvikle eksem og kløe. Bruker man såpe for ofte, skjer slik utvikling enda raskere. Du kan unngå problemet ved å bruke en god fuktighetskrem i stedet for såpe til rengjøring av huden. Da blir huden tilført ekstra fett og fuktighet, samtidig som forurensningene blir fjernet. En god, parfymefri og vannrik fuktighetskrem er det som trengs i den daglige hudpleie av tørr hud.

Fuktighetskrem viktig for tørr hud
Skyll huden i lunkent vann og masser fuktighetskremen godt inn i huden mens den ennå er våt. Tørk deretter ansiktet med et ansiktspapir eller en fuktig, myk klut, eller skyll huden med rennende, lunkent vann. Etter at huden er tørket, masserer du den samme fuktighetskremen på nytt inn i huden. Om natten kan du gjerne bruke en fetere fuktighetskrem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktig pleie av huden er nødvendig for å normalisere syk hud og få den til å gjenoppta sine funksjoner. Spesielt viktig er hudpleien ved kroniske tilstander som psoriasis og atopisk eksem. Ved denne eksemtypen er huden så tørr at feilaktig hudpleie kan være en av årsakene til at eksemet blusser opp. Du som har slike problemer, bør bruke fuktighetskrem daglig og unngå å bruke mye såpe. Nye hudpleieprodukter av typen «dusjlotion» og «dusjoljer» er ofte bra, med slike kan du dusje og rengjøre huden daglig uten at den tørker ut.

Av Ole Fyrand