Slik pendler du smart!

I USA har man benyttet seg av samkjørselsordninger i årevis. Hvorfor gjør vi ikke mer ut av det her i landet?

Publisert
Sist oppdatert

Lei endeløse køer. En ting er feriekøene, dem må vi nok leve med. Men de køene vi må stå i - hver morgen, og hver kveld - dag etter dag. Uke etter uke. Måned etter måned. År etter år.

Ikke rart om man blir litt rar av det...

Les også: Slik takler du kaos i køen!

Smart løsning

Selv om mange nordmenn opplever smertefulle køer, er det nok likevel ikke store saker i forhold til hva pendlere i andre land må hanskes med.

Derfor er det også andre som har funnet opp smarte løsninger.

Lei av å stå i kø? Bli <i>slugger</i>, da vel... <i>Bilde: Per Ervland.</i>
Lei av å stå i kø? Bli slugger, da vel... Bilde: Per Ervland. Vis mer


I USA, for eksempel, har man i mange år benyttet seg av såkalt slugging-ordninger, det vil si ordninger der man pendler til og fra jobb sammen med fremmede mennesker. Noe som både er effektivt, raskt og sparer folk for mye penger.

Grunnen til at slugging er mye raskere enn å kjøre bil alene, er fordi man dermed får mulighet til å kjøre i et spesielt raskt felt, noe som tilsvarer våre kollektivfelter. Det har man nemlig anledning til om man er tre eller fire personer i bilen. Er man bare én eller to, må man holde seg i den langsomme filen, det tempoet ligger rett under sneglefart.

Overholdes reglene ikke, risikerer man en bot på rundt 6.500 kroner.

Fordelene er altså mange. Og i tillegg gjør man noe som er godt for miljøet - frem for å kjøre i fire biler, kjører man bare i én!

Har skilt, mangler veier

Slugging er en form for samkjørsel, en kombinasjon av å "kjøre sammen" og "haiking". Slugging er mest kjent rundt Washington D.C., men også kjent i andre amerikanske byer som San Francisco og Pittsburgh. Kilde: Wikipedia.


- Det er faktisk allerede kommet et nytt skilt i Norge som kan vise at noe er et "samkjørselsfelt". Dette skiltet kan settes opp av skiltmyndighetene, noe som betyr at politiet, veivesenet og kommunene må snakke sammen, forklarer seniorrådgiver i Samferdselsdepartementet, Kjersti Bakken.

Skiltet er imidlertid ikke benyttet mye ennå. Foreløpig er det bare satt opp ved en mindre veistrekning ved Fetsund og i Trondheim.

Men hadde det ikke vært enda viktigere å ha slike samkjørselsskilt ved innfartsveiene til mange av de store byene i Norge?

- Det vil ofte være noen både fysiske og økonomiske begrensninger i forhold til storbyene, og da det må fattes vedtak før slike skilt skal settes opp, må flere myndigheter altså være involvert, avslutter Bakken i Samferdselsdepartementet.

Før ordningen kan bli av større format her i landet, må altså myndighetene på banen.

Uskrevne regler

Slugger-ordning

Ville du ha benyttet deg av en slik samkjørselsordning? (Avsluttet)
Ja(57%) 604
Nei(31%) 323
Vet ikke(12%) 128
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Tilbake til den amerikanske modellen - de som slugger, må overholde en rekke regler, blant annet:

  • Ingen snakk med mindre bilføreren tar initiativ.
  • Ingen åpne vinduer med mindre alle passasjerer er enige.
  • Ingen skal betale noen noe.
  • Bilføreren har full kontroll over radioen, hvilket betyr at han/hun bestemmer om den skal være på, og hva man eventuelt skal høre.
  • For å bli tatt opp, må man stå i slugger-kø.

DinSide har uten hell forsøkt å få kommentar fra både Transportøkonomisk Institutt (TOI) og Statens Vegvesen.

Hva mener du - er dette en genial måte å transportere mange folk på - og burde vi også ha flere slike ordninger her til lands? Eller passer det ikke for norske forhold? Si din mening i debatten under.

Kilder og eksterne lenker:
www.slug-lines.com
www.commuterpage.com/slug
www.en.wikipedia.org

Les mer om transportøkonomi:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer