Slik overlever du julefesten

Er du klar for enda en runde med unger, presanger og svigermødre? Her er ti tips for å overleve møtet med slekta:

Ribba er spist, julegavene er pakket ut og "Tre nøtter til Askepott" er ferdig for denne gang.

Nå kommer romjula - som slettes ikke er noen drøm, slik Alf Prøysen hevdet. Romjula kommer spaserende hånd i hånd med familieselskapene. Ordet som får de fleste tenåringer til å grøsse og de voksne til å lure på om de vil passe inn i penklærne fra i fjor.

Les også: 8 tips mot ribbefettet

Her er noen verdifulle tips som får deg gjennom familieselskapet:

1) Husk hva du driver med
Ett spørsmål kan du være hundre prosent sikker på at kommer til å dukke opp: "Hva driver du med for tiden?". Forbered deg på forhånd, så du har litt å fortelle om. Og siden du bare treffer dem en gang i året, er det lov å pynte litt på historiene.

2) Still spørsmål selv
Lite er verre enn å havne ved siden av en kjedelig person ved middagsbordet. En person som bare svarer på spørsmål om seg selv, men ikke stiller noen spørsmål tilbake. Pass på å ikke bli den personen.

Nei, det er ikke interessant å høre på tremeningens fisketurer eller filletantens nye kamera. Men tro det eller ei, det er like lite interessant å høre på deg. Vær høflig og still spørsmål, så kan heller tankene vandre til noe helt annet.

3) Vær forberedt
Spør verten på forhånd om hvem som kommer. Det kan være greit å bla litt i hukommelsen for å huske hva de forskjellige personene fortalte deg i fjor. Da slipper du å spørre ut kusina di om kjæresten hun kastet ut forrige høst, hunden til onkelen din som døde forrige sommer eller jobben tanta di fortalte at hun skulle si opp.

4) Hjelp verten
Orker du ikke lenger høre på grovisene til din gamle onkel? Tilby deg å hjelpe verten. Det er garantert fullt av oppvask på kjøkkenet, og ingen vert vil si nei til et slikt tilbud. Synes du det er trist å vaske opp alene, kan du jo be favoritt-tanta di om å bli med.

5) Gled en annen
Ta på deg genseren du fikk fra bestemor, selv om du synes den er grusom. Selv om det kanskje er en mager trøst, vil du hvert fall glede henne.

6) Ta en pause
Blir det for mye prat om jobb og unger, kan du ta deg en tur på badet. Hvis det er mange gjester vil neppe noen merke det hvis du blir borte i noen minutter. Har verten noen blader på badet, kan du lese en artikkel eller to i det. Send et par tekstmeldinger med en venn. Eller bare se inn i veggen mens tiden går.

7) Finn på aktiviteter
Hva med allsang? Et morsomt spill? Quiz? Du trenger ikke dra med hele slekta, men få med deg alle de som kjeder seg like mye som deg.

8) Legg planer senere
Finn på noe morsomt etter selskapet. Planlegg å møte noen venner, se en hyggelig film eller lage noe godt å spise. Tiden går mye fortere hvis du har noe å glede deg til etter selskapets slutt.

9) Spis mye
Alle vet at det ikke er lov å prate med mat i munnen. Hvis du sørger for å ha mat i munnen til enhver tid, slipper du med andre ord å snakke.

10) Hold ut
Husk at det er et år til neste gang. Da klarer du også å høre på grandtante som forteller om ryggsmertene i et par timer.

 

Mozon.no, 25.12.2006