Slik overlever du haiangrep

Har du planer om å overleve haiangrep og klatre uskadd ut av et brennende flyvrak? Les overlevelsesrådene her:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Holder du hodet kaldt eller får du panikk i en livsfarlig situasjon? Svaret på det spørsmålet får du ikke før du er midt oppi det hele.

- I en krisesituasjon har vi en enorm kapasitet til å løse problemer effektivt. De fleste av oss blir da skjerpet og klartenkte, selv om vi kanskje senere reagerer med frykt, forklarer psykolog Rune Stuvland ved Senter for Traumepsykologi i Oslo.

Han forteller at gode forberedelser og trening kan hjelpe oss til å reagere enda bedre i en presset situasjon.

- Ved å tenke gjennom en situasjon på forhånd, eller øve deg på det du skal gjøre, øker også muligheten for å gjøre det riktig, sier Stuvland til Mozon.no

Har du tenkt på hva du vil gjøre dersom huset brenner eller flyet får problemer? Her er overlevelsesrådene for noen av de situasjonene du plutselig kan oppleve:

Kan du førstehjelp? Her er oversikten:

1) Haiangrep
Så en illsint hvithai med seks meter ren muskelmasse og tenner som en motorsag har tenkt å spise deg opp? Da er du i alvorlig trøbbel. Men det finnes en vei ut av uføret:

- For det første kan du bare glemme å slå en hai på hundremeter brystsvømming. Kom deg i sikkerhet med rolige bevegelser og følg hele tiden med på hvor haien befinner seg. Dersom du blir angrepet, må du kjempe imot - her nytter det ikke å spille død, skriver forfatteren av artikkelen ”How to survive a shark-attack” på nettsiden WikiHow.

Dersom du er ved land, bør du søke dekning langs stener eller korallrev mens du beveger deg mot stranden. I åpent vann må du så snart som mulig få hjelp av en båt. Svøm rolig og effektivt uten å sprute vann.

I mange tilfelle vil haien stikke av så snart den forstår at du ikke er en sel - eller når du gjør uventet motstand. Haier er nemlig vant til å spise helt ufarlige matvarer og liker seg dårlig dersom du slår eller sparker. Sikt spesielt etter øynene, nesen eller gjellene langs siden av hodet.

2) Flyulykke
Det finnes mange gode råd om hvordan du kan bli blant de overlevende etter en flystyrt. Og den viktigste hjelpen finner du i setelommen foran deg.

- Å overleve et flykrasj er ikke et spørsmål om skjebne. Du kan gi deg selv en sjanse ved å komme deg raskt ut av flyet, og da kan gode forberedelser hjelpe deg, sier professor Ed Galea ved Universitetet i Greenwich til BBC News.

Han er en av verdens ledende eksperter på flysikkerhet og deler gjerne ett av sine beste tips med leserne:

- Jeg teller alltid hvor mange seterader det er fra mitt sete til nærmeste nødutgang. Så hvis det blir mørkt eller røykfylt, vil jeg fortsatt være i stand til å finne nødutgangen, forteller Galea.

Et annet godt råd som du finner i sikkerhetsbrosjyren på flyet, er å gå i beskyttelsesposisjon før den store smellen. Bøy deg langt fremover og beskytt hodet med hendene, så øker du muligheten for å overleve.

- Det viktigste er å få overkroppen langt ned slik at du ikke får hodet kastet forover når flyet krasjer, forklarer den amerikanske flysikkerhetseksperten Tom Barth.

Fly er tryggest, minibuss er farligst. Les mer her:

3) Våpendesperado
Står du ovenfor en åpenbart ustabil person med et altfor stort automatvåpen? Du har fortsatt mange muligheter for å slippe unna:

- Dersom du er et stykke unna, bør du løpe vekk samtidig som du holder hodet lavt. Søk gjerne dekning innendørs og velg et rom med vindu slik at du har en ekstra nødutgang om nødvendig, er rådet fra WikiHow.

Om du er i en bygning hvor det oppstår skyting i umiddelbar nærhet, bør du søke dekning der du er. Bruk bord eller skap, eller legg deg rett ned på gulvet - det vil redusere risikoen for å bli truffet i viktige organer. Husk at gipsvegger, bordplater og liknende ikke vil gi reell beskyttelse mot kuler, men kan skjule deg fra angriperen.

Dersom du søker dekning utendørs, er det tryggeste stedet bak dekkene på en bil eller bak en solid murkant.

Kan du redde liv? Slik blir du dagens helt:

4) Brennende bygning
Du våkner av røyklukt. Hvordan kommer du deg ut av en brennende bygning?

Det aller viktigste rådet mot brann, er gode forberedelser. En alternativ utgang eller et branntau kan gi deg en livreddende utvei når det først brenner.

Når brannalarmen går i en bygning, skal du ikke holde deg i ro. Søk etter en utgang øyeblikkelig, kjenn etter med hendene på døren for å avgjøre om det er varme på den andre siden. Åpne døren forsiktig, beskytt ansiktet og vær klar til å straks lukke døren dersom det brenner på den andre siden.

En husbrann vil ofte gi farlig røyk, det unngår du lettest ved å krabbe langs gulvet og beskytte munn og nese med en våt klut.

5) Snøskred
Liker du skikjøring i tøffe bakker? Operativ leder Eyolf Steinvik i Røde Kors i Nordland har følgende tips dersom du skulle være så uheldig å bli tatt av skred i fjellet.

- Prøv å hold deg oppå skredet. Hopp og svøm deg opp slik at du kommer så høyt opp som overhodet mulig, er rådet fra Steinvik til NRK.

Om du ser at det kommer et skred kan du også prøve å komme deg unna ved å kjøre på skrå ut av området skredet går. Da kan du klare å komme deg unna.