<strong>SELVSTENDIG:</strong> - Hvis formålet med aksjeselskapet er at du skal ha en trygg og grei arbeidsplass for deg selv, så kan du gjerne eie selskapet som privatperson, mener Jonny Lium. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
SELVSTENDIG: - Hvis formålet med aksjeselskapet er at du skal ha en trygg og grei arbeidsplass for deg selv, så kan du gjerne eie selskapet som privatperson, mener Jonny Lium. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer

Hvordan opprette aksjeselskap?

Slik oppretter du ditt eget aksjeselskap

Det er ikke så komplisert som du tror.

Publisert

Å lykkes i karrieren som selvstendig næringsdrivende, krever gjerne pågangsmot. Men hva slags type foretak er riktig å velge for deg?

Tidligere har vi skrevet om hvordan du skal gå fram når du vil registrere og drifte et enkeltpersonsforetak (ENK).

I denne artikkelen skal vi forklare deg hvordan du oppretter et aksjeselskap (AS), og hva du bør tenke på i forkant.

Hva er formålet ditt?

Før du går i gang med å realisere drømmen om å drifte eget aksjeselskap, er det aller viktigste å ha et klart mål, mener Jonny Lium, sjefsoperatør ved Conta Group som driver Starte-AS.no.

<strong>GIR RÅD:</strong> Jonny Lium, sjefsoperatør ved Conta Group som driver Starte-AS.no. FOTO: Conta Group.
GIR RÅD: Jonny Lium, sjefsoperatør ved Conta Group som driver Starte-AS.no. FOTO: Conta Group. Vis mer

Selskapet er ett av flere som tilbyr hjelp til etablering av aksjeselskaper.

- Du bør være tydelig og ærlig med deg selv om hva som er formålet med selskapet, og ut ifra det bestemme hvordan selskapet skal organiseres og eies. Grunnen til det er at dette som oftest har stor betydning på beskatning, forklarer Lium.

Han mener at hvis formålet med selskapet er at du skal ha en trygg og grei arbeidsplass for deg selv, så kan du gjerne eie selskapet som privatperson.

- Har du som ønske at selskapet skal motta utbytte og du ønsker å reinvestere disse pengene, så bør selskapet eies via et holdingselskap slik at du som privatperson unngår beskatning, understreker Lium.

Dersom du trenger hjelp

  • Du innhenter all informasjon om hvordan du oppretter et AS på Altinn.no.
  • Det kan hjelpe å ta kontakt med noen som har erfaring og kunnskap om drift av AS, for eksempel regnskap og bokføring, eller rådgiving om ledelse. Flere selskap i Norge tilbyr dette mot gebyr.
  • Skal du etablere et selskap med mange aksjonærer med mange forbehold som krever en god aksjonæravtale, vil en forretningsadvokat være nyttig å ta kontakt med.

Hvordan opprette et AS

Før du kan registrere aksjeselskapet må aksjekapital på minimum 30.000 kroner være innbetalt på en aksjekapitalkonto, og nødvendige vedlegg må være utarbeidet. Dette kan komme fra én eller flere konti.

Du oppretter et aksjeselskap på Altinn.no.

Ved registrering må følgende dokumenter vedlegges:

  1. Stiftelsesdokument og vedtekter: Du kan benytte skjemaet Stiftelse av aksjeselskap. Dersom du stifter selskapet på denne måten, blir registreringsskjemaet Samordnet registermelding automatisk forhåndsutfylt med opplysninger hentet fra stiftelsesdokumentet. Stiftelsesdokumentet og vedtektene blir også lagt ved som vedlegg. Malen finner du her.
  2. Bekreftelse fra bank/finansinstitusjon eller revisor på at aksjekapitalen er innbetalt: Ta kontakt med din bank og be om å få opprette bedriftskonto. Fortell at bedriften er under opprettelse og derfor ikke har organisasjonsnummer enda. Etter opprettelse blir du bedt om å sette pengene inn på konto, og når det er registrert får du et skjema som bekrefter aksjekapitalen, det er dette du skal legge ved.
  3. Villighetserklæring fra revisor, eller styreprotokoll hvis revisjon fravelges: Du trenger kun én person i styret og ingen daglig leder. Du velger selv hvor mange aksjer du vil ha. Husk å få med setningen at selskapet skal dekke stiftelsesomkostningene til Brønnøysundregistrene. Foruten valg av styret, er det viktig å få med setningen om at «Styret gis fullmakt til å beslutte at selskapets årsregnskaper ikke skal revideres.»
  • Når du har vedleggene på plass, skal du fylle ut skjemaet Samordnet registermelding.
  • Dersom du har gjort noe feil når du har fylt ut skjemaet, vil Altinn gi beskjed om det skulle mangle noe ved innsendelse.
  • Saksbehandlingstid hos Altinn vil være noe få dager dersom det ikke er noen problemer med registreringen. Du kan forvente at hele prosessen fra start til slutt tar opptil to uker.
  • Når du mottar organisasjonsnummer fra Brønnøysundregistrene er dette umiddelbart tilgjengelig på www.brreg.no.

Merk: Selskapet må være registrert i Foretaksregisteret før næringsvirksomheten kan begynne, og senest tre måneder etter at stiftelsesdokumentet er undertegnet.

Færre risikoer med AS

Er du selvstendig næringsdrivende i et foretak, kommer du aldri unna de ulike risikoene det kan medføre. Men sammenlignet med personlige selskapsformer som for eksempel ENK, er det færre risikoer med å drive et AS, ifølge Lium.

- Er du eier så er egentlig den eneste risikoen at selskapet går konkurs og at innbetalt aksjekapital går tapt, forklarer Lium.

Vær klar over at om du har styreverv i et AS, så har du et personlig ansvar hvis for eksempel selvangivelse og årsregnskap ikke sendes inn, eller at styret bryter aksjeloven.

På Altinn sine nettsider får du mer informasjon om hva det vil si å eie et aksjeselskap.

LES OGSÅ:

Selvstendig næringsdrivende? Du bør sette av 10 prosent av inntektene

Starte for deg selv? Slik sier du opp jobben

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer