<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

Slik øker kreft-faren

Begrens inntaket av rødt kjøtt og alkohol, tren hver dag og unngå å legge på deg. Da kan du redusere risikoen for kreft.

Publisert
Sist oppdatert

Det er American Institute for Cancer Reserach og det britiskbaserte World Cancer Fund som kommer med de nye anbefalingene.

De er basert på den største undersøkelsen noen gang på livsstil og kreft, og forskerne har tatt for seg mer enn 7.000 tidligere studier på temaet.

Dette er noen av rådene:

* Begrens inntaket av rødt kjøtt
* Begrens alkoholinntaket:
* Unngå bacon, skinke og annet behandlet kjøtt
* Unngå sukkerholdig drikke
* Ikke legg på deg etter at du har fylt 21 år
* Tren hver dag
* Amm barnet ditt
* Ikke ta kosttilskudd for å redusere kreftrisikoen

Professor Martin Wiseman og forskerkollegene understreker at dette er anbefalinger og ikke befalinger.

- Men hvis folk er interessert i å redusere risikoen for kreft, er den beste måten å gjøre det på å følge anbefalingene, sier Wiseman til BBC.

Er du bekymret for kreft? Disse undersøkelsene kan redde livet ditt:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Tre millioner kan forebygges
Kreftforeningen i Norge er enig i at vi kan ta visse forholdsregler når det gjelder kreft.

- Du kan ikke forebygge all kreft og det finnes ingen garantier. Men du kan redusere risikoen, for eksempel ved å være røykfri, ha et sunt kosthold og være i fysisk aktivitet, sier generalsekretær Anne Lise Ryel.

Ifølge Kreftforeningen kan ett av tre krefttilfeller forebygges. Wiseman antyder at mer enn tre millioner av de ti millioner årlige krefttilfellene verden over kan forebygges ved hjelp av disse rådene.

Stadig flere overlever kreft:

Kroppsfett er en av de viktigste faktorene i forhold til å utvikle kreft, mener de amerikanske og britiske forskerne. Og betydningen er mye høyere enn man tidligere har antatt, påpeker de. Derfor oppfordrer de alle om å holde seg så slanke som mulig uten å bli undervektige.

Er du innenfor den sikre sonen? Sjekk din BMI her:

Forskerne har også funnet en sammenheng mellom kjøtt og utvikling av kreft, spesielt tarmkreft. Forskerne oppfordrer oss til å slutte å spise behandlet kjøtt, som skinke, bacon og salami og begrense inntaket av rødt kjøtt til 500 gram i uka.

Overrasket
Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius ved DinKost.no er det opplest og vedtatt at rødt kjøtt øker risikoen for kreft.

- Men jeg er mer overrasket over at vi frarådes å spise for eksempel bacon og skinke. Én mulig forklaring kan være at det er røkt. Hvis man i tillegg steker kjøttet for hardt, dannes det stekemutagener som også kan være kreftframkallende, sier hun.

Det har kommet flere reaksjoner på rapporten, ifølge The Boston Globe.

- Årsakene til kreft er ekstremt sammensatte og involverer faktorer som genetikk, miljø, livsstil og en rekke andre ting, skriver Randy Huffman, visepresident for forskning ved American Meat Institute, i en pressemelding.

Enkelte kreftformer er en stor utfordring for ekteskapet. Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer