Endre skattekortet for å unngå baksmell:

Slik øker du skattetrekket ditt

Vil du være sikker på at du betaler nok skatt i 2017, bør du ta grep nå.

EKSTRA SKATTETREKK: Frykter du en skattesmell ved neste skatteoppgjør, kan du fortsatt hente deg inn noe ved å betale mer skatt de siste månedene av året. Foto: Berit B. Njarga
EKSTRA SKATTETREKK: Frykter du en skattesmell ved neste skatteoppgjør, kan du fortsatt hente deg inn noe ved å betale mer skatt de siste månedene av året. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du byttet jobb i 2017, tjent mer enn forventet eller fikk du baksmell på siste skatteoppgjør?

Da er det ikke dumt å betale litt mer skatt de siste månedene av året, om du vil unngå en skattesmell også for 2017.

Be jobben om ekstra skattetrekk

Den aller enkleste måten å justere opp skattetrekket sitt på, er å be arbeidsgiver om et ekstra skattetrekk på et fast beløp hver måned.

Da kan du selv vurdere hvor mye mindre du tåler å få utbetalt hver måned.

Send en e-post eller gi direkte beskjed til de som utbetaler lønna di om å trekke for eksempel 1.000 kroner ekstra i skatt hver måned.

Justér på skattekortet

Ved å klikke deg inn på "Mine inntekter og arbeidsforhold" får du en detaljert oversikt over hvor mye du har tjent så langt i år.
Ved å klikke deg inn på "Mine inntekter og arbeidsforhold" får du en detaljert oversikt over hvor mye du har tjent så langt i år. Vis mer

Du kan også gå inn på Skatteetatens sider selv og endre på grunnlaget for skattekortet ditt, noe som er veldig enkelt. Her får du opp hvor mye du har tjent så langt i år, og hvor mye du forventer å tjene i løpet av hele året.

Har du flere inntektskilder, kan du gå inn på Mine inntekter og arbeidsforhold, se bilde, hvor du får opp hvor mye du har fått i lønn fra hver enkelt arbeidsgiver så langt i år.

Er beløpet for forventet inntekt veldig lavt i forhold til hva du har tjent så langt i år, bør du justere det opp.

Du logger inn med BankId her, på Skatteetatens nettsider, for å gjøre endringene, som arbeidsgiver automatisk får tilgang til.

Glem halv skatt i desember

Som kjent er det halvt skattetrekk på desemberlønna. Du betaler altså ikke halv skatt, derimot skatter du litt mer i løpet av de andre månedene, slik at skatten blir mindre på sommer- og julelønna. Det norske skattesystemet legger nemlig opp til at nordmenn tar hele skattebelastningen i 10,5 av årets måneder.

Men - frykter du restskatt når skattemeldingen kommer til våren (bedre kjent som selvangivelsen, slik den het før) og har mulighet til det, bør du be arbeidsgiveren din om å trekke skatt som normalt i desember og.

Vær også obs på at på noen arbeidsplasser opererer med halv skatt på novemberlønna og ikke på utbetalingen i desember.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!