Slik metter du hele familien for en hundrings

Går det an å mette hele familien for en hundrelapp? Og Single Susanne for førti kroner? Vi har utfordret et knippe ulike kokker: Vi vil ha snaddermat til en billig penge.

Publisert
Sist oppdatert
Litt luksus i hverdagen, selv for en femtilapp. <i>Foto: Nuno Silva/iStock</i> Foto: <i>Foto: Nuno Silva/iStock</i>
Litt luksus i hverdagen, selv for en femtilapp. Foto: Nuno Silva/iStock Foto: Foto: Nuno Silva/iStock Vis mer


3 pizza margharita til 16,90

Det er januar, og trass i gode forsetter om å spare litt av desemberlønnen med halv skatt, er det mange som sliter med knappe budsjetter.

- Det blir nudler igjen, da, tenker du kanskje. Og det er klart man kan leve ekstremt billig om man spiser nudler (3 pakker til 10 kroner) eller hva med 3 frossenpizzaer til 16,90 på Lidl?

Svinebillig ferdigmat er vel og bra, men neppe noe å fø opp den kommende generasjon, gi energi til studenten - eller den hardtarbeidende sliteren.

Vi vil ha næringsrik mat, laget fra bunnen, på vårt eget kjøkken. Som lukter godt, ser fristende ut, og metter - selv om det ikke koster skjorta.

Vi har derfor gitt utfordringen til et knippe ulike kokker og kjøkkenskrivere: Hjelp oss med en meny som kan mette en familie på fire til 100 kroner - eller litt snaddermat for én - til 40 kroner.

40 kroner kan kanskje virke litt mye for én person, men vi har gitt kokkene litt større økonomisk spillerom her, siden det er dyrere å kjøpe mindre pakker med råvarer enn de store familie-pakkene.

Lag stort, frys ned

Lag store porsjoner, og frys ned, eller oppbevar i kjøleskapet og varm opp senere, er rådet singelhusholdningene får fra Craig Whitson, siddis-amerikaneren som står bak de to store kokeboksuksessene Far heter daddy og Far lukter svidd, for ikke å snakke om restuaranten ved navn Craig's Kjøkken & Bar i Stavanger.

Følger du Whitsons råd og lager store porsjoner du fryser ned, sparer du også mye tid: Mye mat kan varme seg selv i ovn eller mikro.

Et annet matspareråd for single er å finne en handlemakker. Det er ergerlig å måtte kaste mat fordi du stadig opplever at ting blir dårlig før du rekker å spise det - samtidig er det litt stusselig å spare inn ved å begrense utvalget. To uker med leverpostei, to uker med gulost, en uke med skinke, er ikke særlig spenstig. Så finn en makker, gjør storinnkjøp - og del pakkene i to.

Daddy-Whitsons økonomiske matråd:

 • Kjøp sesongvarer, og kjøp smart. Unngå å kjøpe jordbær med én gang de kommer, vent 2-3 uker til de er billige, osv.
 • Følg med på salgsvarer. Her er det mye penger å hente. Det er nesten nok grunn til ikke å sette lapp på postkassen at man ikke vil ha uaddressert post.
 • Bruk billige ingredienser: Pasta, poteter, grønnsaker.
 • Lær deg å bruke krydder. Selvkrydret mat er mye billigere i lengden enn å bruke ferdige krydderposer
 • Rimelige kjøttstykker er ofte mye mer smakfulle enn de dyre stykkene. De trenger mer tid, men gir mye for pengene.
 • Det kan være penger å hente ved å være fast kunde hos en fisker, torghandler, et cetera. Bli kjent med lokalleverandører!
Og til slutt: Aldri handle på en tom mage. Verdens dårligste idé hvis man vil spare penger, sier Whitson.

>>> Her er Craig Whitsons menyforslag

Mat for gutta

Balder Onarheim, amatørkokk på studentbudsjett.
Balder Onarheim, amatørkokk på studentbudsjett. Vis mer


- 100 kroner, det er jo mye det, sier Balder Onarheim, amatørkokken bak høstens salgsuksess: Kokebok for gutta. Han tok DinSides utfordring på strak arm: - 100 kroner på fire gutter skal gå helt greit!

Det er kanskje ikke så rart: I forhold til de andre vi har snakket med har han et (ufrivillig) konkurransefortrinn: Han er student på tredje året.

Onarheim studerer produktdesign på Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo, og lurer du på hvordan du skal mette fire sultne studenter for en hundrings, er han mannen å spørre.

>>> Fire mette studenter for en hundrings.

Onarheims bok er forfriskende ujålete, og fin for deg som ikke tar mat alt for høytidelig og ikke får angst av mål og størrelser som "to håndfuller kjøtt". Den er for tiden ganske så utsolgt, men nye og ferske kopier er på vei til bokhandlerne.

Vegatarcuisine

Vegetarianere trenger et stort og sammensatt tilfang av grønnsaker og proteiner, og det er ikke alltid billig å kjøpe importerte grønnsaker i de store kjedene. Bente Trefall, innehaver av ayurveda-restauranten, Krishnas Cuisine på Majorstuen i Oslo, anbefaler å handle inn i innvandrerforretningene. For å få tak i ingrediensene til Trefalls anbefalte budsjettmåltider må du innom en butikk som har krydderne.

>>> Vegatarmat for familier og singelhusholdningen

Magert fra Grete Roede

Fedme er et fattigdomsproblem, heter det. Men må det være dyrt å være sunn? Vi ga utfordringen til Grete Roede, ved ernæringsfysiolog Kari Bugge. Her er hennes råd til hvordan du kan spare både penger og kalorier i januar:

 • Hermetikk Det er mye godt og sunt pålegg i hermetikkhyllen. Både tunfisk og makrell i tomat er gode valg, samt ulike hermetiske grønnsaker.
 • Vintergrønnsaker gir valuta for pengene
  Grønnsaker hører med dersom du ønsker å spise sunt. Du får generelt mye for pengene i grønnsaksdisken, og særlig hvis du baserer deg mye på våre tradisjonelle vintergrønnsaker som gulrot, kålrot, sellerirot, purre og løk. Husk at grønnsaker kan brukes til mer enn middagstilbehør, det egner seg også godt til supper, vegetarretter og som snacks.
 • En ekstra fiskemiddag Laks er å få kjøpt til en rimelig penge og den kan du lage mye godt av. Fiskekaker er sunt, billig og lettvint, og må ikke nødvendigvis tilberedes med poteter. Hva med en rask fiskeburger?
 • Velg rent kjøtt Når det kommer til kjøtt, er rådet at du velger karbonadedeig fremfor kjøttdeig og oftere renskåret kjøtt enn pølsemat. Her er det imidlertid lite penger å spare.
 • Wok – kjapt, sunt og billig Wok kan være en rask vei til både sunnere og billigere mat. Først av alt er det enkelt og det går fort. Deretter kan du med fordel bruke mye grønnsaker og mindre kjøtt per person – altså kan det være god økonomi i tillegg.
 • Vegetarretter – kan bidra til variasjon i hverdagsmaten Ikke glem at du kan lage mye godt av bare grønnsaker. En vegetarrett i uka kan bidra til både sunnere kosthold og bedre økonomi. I tillegg kan det kanskje være akkurat den utfordringen du trenger å gi deg selv for å få litt variasjon i hverdagsmiddagene.
 • 100 % å spare Sist men ikke minst er det en del ting du kan kutte helt ut. Brus, potegull, godteri og kjeks er eksempler på hva vi ikke trenger i det hele tatt og som vi med fordel kan stryke fra handlelisten de neste månedene. Her snakker vi virkelig om at god helse og god økonomi går hånd i hånd.
 • >>> Mager mat for magre lommebøker

  Nyttig fra DinSide økonomi:
  DinSide budsjettkalkulator
  ØKONOMISTYRING: Er du en førstedagsmillionær?

  Kilder: Gastronomisk institutt, SSB, Per Gynt-gården, Krishnas Cuisine

  Mat og drikke

  Gastronomisk rute

   Foto: Inga Holst
  Foto: Inga Holst Vis mer


  NYTELSE: Elgcarpaccio og kalvedans. Rypebryst og et glass knusktørr champagne. Norge har fått sin egen gourmetrute.

  >>> Se hvor du spiser best i Norge

  Gourmetmat på billigsalg

   Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland Vis mer


  SMART: Gane for Bagatelle-mat, men en lommebok som er bedre tilpasset veikroer? Et knippe av Norges beste restauranter har gitt ut kokebøker, så hvorfor ikke prøve deg bak grytene?

  >>> Lag restaurantmaten selv

  Gullegg

  <strong> Foto:</strong> T. Rolf
  Foto: T. Rolf Vis mer


  KAVIAR: Russisk og iransk kaviar er blitt ulovlig vare. Men nå dekkes bordene i de finere etablissementer for økologisk kaviar.

  >>> Se hvor du kan innta lovlige gullegg

  Mumseslottet

   Foto: Inga Holst
  Foto: Inga Holst Vis mer


  BILDESPESIAL: På loftet på storgarden i Gudbrandsdalen forførte Per Gynt Huldra. I dag kan du sove og spise i Pers egen gård. Se bildene.

  >>> Se bildene

  Bedre helse eller tom lommebok?

   Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland Vis mer


  HELSEKOST: Helsekostbransjen selger angivelige oppkvikkende vitaminer for milliarder. Men effekten av dem kan vanskelig dokumenteres. Spar penger på frisk luft og riktig kost.

  >>> Dropp vitaminene, sier legene

  Shopping og singelliv i Stockholm

   Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland Vis mer


  SINGEL SHOPPING:Lei av å måtte kaste mat fordi du aldri får spist opp hele pakken? I Stockholm har to av ICAs butikker spesialisert seg på småhusholdningene.

  >>> Les om singelbutikkene her

  Startcash til gründere

   Foto: Per Ervland/Laurent Hamels
  Foto: Per Ervland/Laurent Hamels Vis mer


  GRÜNDER: Mat og design gir to gründere oppstartskroner.

  >>> Slik får du startcash

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer