Slik lykkes du med selvbruningskremen

Svette solarier er ikke nødvendig for å bli brun. Selvbruningskrem er tingen. For å få et jevnt resultat er det viktig å behandle huden med peeling og fuktighetskrem først.

- Selvbruningskrem er enkelt å legge. Likevel er det et par spilleregler du bør følge for å få jevn farge. Man kan godt få til et like fint resultat hjemme som i en hudpleiesalong, men man må lære seg noen knep, sier Helen Fuglerud ved Hudpleiesenteret Clinique Moderne på Majorstua i Oslo.

Helen demonstrerer framgangsmåten for mozon.no' s medarbeider, som har et par mislykkede forsøk med selvbruningskrem bak seg. Hos Helen ble det hele en avslappende opplevelse. Vi fikk kroppspeeling og massasje - og brunfargen ble kjempeflott!

Ikke for gul krem
Helen forteller at det ofte kommer kunder som synes det er vanskelig å få til et jevnt resultat med selvbruningskrem på egen hånd.

- Hvilken krem du bruker og fargen på den er viktig. Noen kremer er gulere enn andre og kan gi deg en annen brunfarge enn den du vanligvis får når du soler deg. Prøv deg litt fram, eller hør med noen som har brukt selvbruningskremer før, sier Helen. De beste kremene er ikke for fete i konsistensen og trekker rask inn i huden. Ofte er en blanding av krem og gelé det beste å bruke. Husk at det ofte er forskjell på de kremene som brukes i ansiktet og de brukes på kroppen, legger hun til.

Tørr hud gir fargeforskjeller
- Noe som er helt vesentlig for å få et jevnt resultat, er at du bruker en peeling før du smører deg inn med kremen. Tørr hud, som er døde hudceller, vil trekke kremen raskere inn, og dermed får du fargeforskjell med en gang. I ansiktet bruker du en finkornet peeling beregnet for ansiktet, på kroppen kan du bruke en mer grovkornet kroppspeeling. Vi har ofte tørr hud på albuer, knær og ved føttene, og det er ofte her resultatet blir ujevnt. Husk at du skrubber deg ekstra godt der du har veldig tørr hud, sier Helen.

Bruk fuktighetskrem først
- Etter peelingen skal du bruke en fuktighetskrem før du smører deg inn med selvbruningskremen. Dette er en forsikring for at ikke fuktfattige områder skal suge til seg mer av fargen i selvbruningskremen. Dersom du ikke har spesielt tørr hud, behøver du ikke å gjøre dette over det hele, men smør uansett inn spesielt utsatte steder som albue, føtter og hender med en fet krem, og la det trekke inn før du smører på selvbruningskremen, sier Helen. Husk også at øyebryn og hårfestet trekker til seg farge raskt, så unngå å smør selvbruningskrem på disse områdene, legger Helen til.

Smør tynt på
- Når fuktighetskremen har trukket godt inn i huden, kan du smøre selvbruningskremen på i tynt lag. Pass på at du smører like mye krem over alt, og masser kremen godt inn i huden. Når det gjelder albue, knær og føtter, bør du ta et ekstra tynt lag med krem der, og bare stryke lett over disse punktene. Når du har smurt deg ferdig, bør du vaske hendene slik at de ikke blir helt mørke og ujevne. For å få et brunt resultat på hendene også, kan du smøre dem inn med håndkrem først, for deretter å smøre inn et tynt lag selvbruningskrem. Gni innsidene av hendene i et håndkle etterpå og tørk forsiktig av knokene, legger Helen til.

Tørk godt
- Man bør ikke kle på seg eller legge seg med en gang man har massert inn kremen. Kremen bør tørke i hvert fall en halv times tid før man kler på seg. Dersom du har litt overflødig med krem på kroppen, kan kremen farge lyst sengetøy, sier Helen.- Dersom du ønsker en brunere farge enn det du oppnår, gjør du behandlingen hver dag i noen dager etter hverandre. Etter hvert vil du se at fargen blir litt ujevn når du har dusjet. Da en det fint å bruke kroppspeeling igjen og gjenta behandlingen fra grunnen av, legger Helen til.

Ikke farlig
Å bruke selvbruningskrem er ikke på noen måte skadelig for huden. Det eneste er at du kan bli litt tørr i huden dersom du har tørr hud fra før, og bruker selvbruningskrem ofte.- Det er når fargepigmentene i selvbruningskremen reagerer med oksygen at det blir brunfarge, og dersom du legger litt krem på en hvit flate, vil du se at kremen som var hvit, blir brun, forteller Helen.