Komikeren Rune Johnsen gikk langt i sitt forsøk på å lure telefonselgeren. Foto: youtube.com
Komikeren Rune Johnsen gikk langt i sitt forsøk på å lure telefonselgeren. Foto: youtube.comVis mer

Slik lurer han telefonselgeren

Noen blir så lei at de ønsker å ta hevn.

Mange klager til Forbrukerombudet på uønskede henvendelser fra telefonselgere. Til tross for reservasjonsordninger og strengere krav til selgeren, føler mange seg plaget av uønsket telefonsalg.

I kampen mot selgerne finnes det noen som blir nokså kreative. Komikeren Rune Johnsen har nylig lagt ut et lydklipp på Youtube der han går langt i å lure telefonselgeren Grete Olsen fra Norsk Møteforum.

Olsen ringer til komikeren Rune Johnsen, som utgir seg for å være den nokså snakkesalige Sylvia. Deretter blir telefonselgeren satt videre til salgsavdelingen for å snakke med innvandreren Asif, også spilt av Johnsen.

Og det tar lang tid før telefonselgeren skjønner at det er hun som blir lurt, men da hun så blir satt videre til dataavdelingen for å få oppgitt Johnsens mailadresse, blir det vanskelig å holde seg alvorlig både for Johnsen og for selgeren selv.

Hør klippet her (ekstern lenke)

Har femti-seksti opptak

- Dette er noe jeg har gjort ukentlig i hvert fall fire-fem år, sier Johnsen til DinSide.

Han jobber som komiker og musiker i Bergen, men driver også et designstudio, og det er dit henvendelsene fra selgerne kommer.

- Jeg har en femti-seksti opptak som er ganske bra og som jeg tenkte å legge ut etter hvert hvis responsen på dette er god, sier Johnsen.

Han forteller at det aldri er noen som gjennomskuer han før han avslører seg selv, men at det er karakteren Sylvia som virker å være mest troverdig på selgerne.

- Henne tror de at de skal greie å lure, ler Johnsen.

Alternative metoder

Har du ikke skuespillertalentet til Johnsen, kan du prøve andre varianter. Vi har tidligere fått mange friske og kreative tips fra DinSide-lesere om hvordan de håndterer telefonselgere.

En DinSide-leser bruker for eksempel denne replikken:

- Jeg har en pose med skittent undertøy. Jeg selger den for 199 kroner, og med på kjøpet får du et par gamle sko. Interessert? Ikke jeg heller.

>>>Les alle de morsomme tipsene

Hør selgeren lure kunden

Det finnes også lydklipp som er eksempler på det motsatte. Forbrukerombudet har tidligere vist til et lydopptak der du kan høre hvordan en telefonselger får en forbruker til å takke ja til et produkt uten forpliktelser, mens det i ettertid viser seg å dreie seg om en abonnementstjeneste.

>>>Hør lydopptaket her (ekstern lenke)

Fremgangsmåten er i strid med markedsføringsloven på flere punkter. Markedsføring skal for det første alltid presenteres som nettopp markedsføring, og ikke som en gave. Videre vil en unndragelse av opplysninger om at man blir tilknyttet et abonemment, være lovstridig, og føre til at forbrukeren ikke har forpliktelser etter avtalen.

Les hele saken om dette

Bare en jobb

Det stilles nå strengere krav til telefonselgere enn tidligere. Hva dette innebærer for deg, kan du lese mer om her.

Merk at salg av avisabonnement og frivillige organisasjoners telefonsalg er unntatt de nye kravene.

Husk at telefonselgere er vanlige mennesker på jobben. De har lov til å kontakte deg dersom du ikke har reservert deg mot telefonsalg. I DinSide har vi også testet hvordan det er å sitte i den andre enden av røret:

Utskjelt som telefonintervjuer

Har du morsomme erfaringer med telefonsalg? Delta i debatten under!