Slik løser du svetteproblemet

Mange ungdommer har problemer med mye svetting. Det finnes flere måter å redusere svettingen på.

Alle svetter, men enkelte svetter så mye at det blir et problem. Blant ungdom i alderen 18 til 24 år, plages 24 prosent av sterk svette.

- For mange er problemet med sterk svette så alvorlig at det virker hemmende på normal sosial atferd, sier Helene Wiborg, Trade Marketing Manager ved ACO Hud Norge, i en pressemelding.

Svette er kroppens måte å styre temperaturen sin på. Vi svetter cirka en liter per dag, men mer ved trening, varmt vær og uroligheter. Enkelte matretter og sykdommer kan også skape svette. Lommelegen skriver at svetting styres av det autonome nervesystemet. For personer med sterk svette er det autonome nervesystemet mer aktivt enn hos andre.

Les mer om svette her.

Det finnes flere måter å håndtere sterk svette på. Rikshospitalets internettsider foreslår blant annet lokalbehandling, tabletter eller kirurgi.

Lokalbehandling utføres med aluminiumkloridprodukter. Det kan fås reseptfritt på apoteket eller hos hudlege. ACO Hud forteller i sin pressemelding om et nytt antiperspirant mot sterk svette lansert av Cosmica Medical. Det er en roll-on med aluminiumssammensetning.

Tabletter hemmer svetten via acetylkolin. Ved kirurgisk behandling kuttes noen nerver av. Behandlingene kan gi bivirkninger.

Rynkemedisinen Botox kan også behande store mengder svette i armhulene.

 

Mozon, 9.2.2006