Slik lager du kjærestekort

Kjærester, samboere, reisepartnere? Lag en spleisekonto!

<b>KJÆRESTEPAR I 2015-DA'R: </B>Du trenger ikke felles økonomi for å ha et felles bankkort. Med et par enkle steg blir det å spleise på middager langt enklere.
KJÆRESTEPAR I 2015-DA'R: Du trenger ikke felles økonomi for å ha et felles bankkort. Med et par enkle steg blir det å spleise på middager langt enklere. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hei vent, det er min tur til å betale!

- Neida, jeg tar det, jeg.

- Gi deg, du betalte i går!

Og så videre, og så videre, og så videre. Slike meningsløse samtaler er vanlig kost i mange kjæresteforhold, ulike former for samboerskap, på reisefot eller hvor det nå enn skulle være hvor to personer forsøker å ha et spleiseforhold.

Det finnes en enkel løsning: Kjærestekort. Eller kollektivkort, kompiskort, familiekort, reisekort eller hva det nå enn skulle være.

Ved å ha én felles bankkonto, som dere begge overfører like mye penger til hver måned, kan dere ha ett felles (eller to) bankkort som effektivt avliver spleisekranglingen.

Følger du denne guiden, kan du spleise med et sveip. Vi tar her utgangspunkt i DNBs nettbank, men prinsippene vil være de samme uansett hva slags bank du bruker.

LES OGSÅ: Skjuler forbruket for partneren – ikke bare kvinner som gjemmer handleposer i skapet

STEG 1: Å lage en ny brukskonto gjør du på få sekunder.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STEG 1: Å lage en ny brukskonto gjør du på få sekunder. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merSteg 1: Lag kontoen

Den felles pengebingen deres må huses i en bankkonto en av dere må opprette.

Dette gjøres på få sekunder i nettbanken. Hos DNB trykker du bare på «Dagligbank og lån» øverst i nettbanken, velger «Åpne ny konto» og følger instruksjonene for å lage en ny brukskonto.

Gi kontoen et navn du husker, så blir det enklere å holde styr på dem.

LES OGSÅ: Få samboerpar tegner samboerkontrakt. Det kan bli dyrt for den ene parten, og som regel er det kvinnene som får svi

STEG 2: Et par sekunder senere kan du bestille kortet.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STEG 2: Et par sekunder senere kan du bestille kortet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merSteg 2: Bestill bankkort

Hver bankkonto du har kan ha ett bankkort knyttet til seg, som enkelt bestilles i nettbanken.

Hos DNB velger du «Dagligbank og lån» øverst og trykker på «Bestille kort». Velg den nyopprettede kontoen din, og kortet deiser ned i postkassa om noen dager.

Holder det med ett kort kan du hoppe over neste punkt. Men vil du at den andre parten skal ha sitt eget bankkort, som kan være kjekt så dere ikke er avhengig av å gjøre alle kjøp sammen, må du gjøre litt mer innsats.

LES OGSÅ: Aldri lån bort BankID! Selv partnere og din egne barn kan finne på å misbruke den

STEG 3: Dette valgfrie steget gjør du raskt om begge er kunder i samme bank. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STEG 3: Dette valgfrie steget gjør du raskt om begge er kunder i samme bank. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merSteg 3: Kontotilgang og ekstra kort

Å ha to kort på samme navn til samme konto, er ikke bankene særlig glade i. Vil du ha to bankkort, må du derfor først gi partneren din fullmakt til å disponere kontoen.

Dette kan også gjøres i nettbanken, hos DNB under valget «Disponenter» i «Dagligbank og lån»-menyen. Du trenger da fødselsnummeret til den du vil gi tilgang. Videre kan du kontakte kundeservice hos banken, for eksempel via nettbanken, og bestille et kort til denne personen.

Er dere kunder i samme bank vil begge nå ha tilgang til kontoen i nettbanken, og rett på å bruke den på lik linje som andre bankkontoer. Er dere ikke kunder i samme bank, kan banken kreve at partneren må innom et bankkontor og legitimere seg.

LES OGSÅ: Hva er best av Vipps, mCash eller MobilePay?

STEG 4: Ved å gjøre betalingen til et fast oppdrag hver måned glemmer du aldri å bidra til fellesskapet.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STEG 4: Ved å gjøre betalingen til et fast oppdrag hver måned glemmer du aldri å bidra til fellesskapet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merSteg 4: Lag faste oppdrag

Konto og kort er nå i boks, men det mangler noe viktig: Penger! Det smarteste er å sette over et fast beløp hver i måneden, automatisk. Naturlig nok må ikke partnere disponere kontoen for å sette over penger til den, så dette fungerer uansett om du har gjort steg 3.

I DNB kan du gå via «Dagligbank og lån»-menyen og valget «Faste oppdrag». Nederst kan du lage et fast oppdrag, for eksempel fra brukskontoen til felleskontoen, og sette den til å ta det samme beløpet hver måned. Få partneren din til å gjøre det samme.

Ikke undervurder hvor mye penger dere bruker, snarere tvert i mot: Overfør heller litt ekstra, om dere har mulighet. På den måten kan dere spare til for eksempel ferieturer.

LES OGSÅ: Ikke bli leieboer hos samboeren din – kvinner blir gjerne sittende igjen med pynteputer og matchende gardiner

STEG 5: Bankkortet til felleskontoen kan bli prikk likt ditt vanlige bankkort, så noen kreative (?) løsninger kan være lurt.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STEG 5: Bankkortet til felleskontoen kan bli prikk likt ditt vanlige bankkort, så noen kreative (?) løsninger kan være lurt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merSteg 5: Merk kortet

Neste gang du er i butikken vil du trolig oppdage en ny utfordring: Å finne det riktige kortet.

Merk derfor felleskortet godt, så du raskt kjenner det igjen.

Noen banker lar deg designe egne bankkort, men det fungerer også greit med litt teip, litt tusj og litt kreative, analoge løsninger.

LES OGSÅ: Lurt å ha felleskonto, men pass på å ha en egen pott som du kan bruke til hva du vil!