<strong>FOND-DEBUT:</strong> Vurderer du å starte sparing i fond? Da bør du lese ekspertrådene i saken under først. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FOND-DEBUT: Vurderer du å starte sparing i fond? Da bør du lese ekspertrådene i saken under først. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Guide

Slik kommer du i gang med fondssparing

Hvor mange penger skal du sette i fondet, og hvilke fond bør du satse på? Ekspertene svarer på dette og mye mer.

Publisert
Sist oppdatert

Det er støtt og stadig snakk om fondssparing, både i mediene, reklamer og andre kanaler.

Men, hvor smart er det å spare i fond? Og hvordan komme i gang med slik sparing i så fall?

Dinside har tatt en prat med ekspertene og gir deg en steg-for-steg-guide, som sannsynligvis hjelper deg å gjøre valget som passer best for deg og din økonomi.

Før du starter fondssparing

- Det aller første du bør gjøre, er å kvitte seg med dyr gjeld før du plasserer penger i fond. Å kvitte seg med dyr gjeld er den sikreste måten å oppnå en robust økonomi, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Du bør altså sette deg ned og «ta temperaturen» på privatøkonomien din før du i det hele tatt vurderer å sette sparepenger i fond.

Noe av det du bør sjekke er følgende:

  • Hvor stor gjeld har du, og hvor mye av dette er usikret (kreditt/forbrukslån)?
  • Når alle de faste månedlige utgiftene dine er betalt, hvor mye har du til overs for det du trenger daglig (mat, medisin, klær osv.)?
  • Har du en stor nok økonomisk buffer til uforutsette hendelser? Disse nød-pengene bør være lett tilgjengelige på en sparekonto uten bruksbegrensninger.

Det kan også være lurt å søke råd fra uavhengige rådgivere eller nettportaler. Finansportalen.no er eksempelvis en gratis tjeneste hvor du kan finne råd og tips, sammenligning av ulike fond og plasseringer, gebyroversikt og mye mer.

Risikovurdering

Karlin Moen i Norsk Familieøkonomi understreker at alle som vurderer fondssparing bør være klare over at de med det tar større risiko med spaerpengene sine.

- Du må forstå og akseptere risikoen investeringen medfører i form av svingninger og potensielt tap, og husk at historisk avkastning ikke er en garanti for fremtidig avkastning, sier Moen til Dinside.

- Vil du spare i fond må du også være klar over at avkastning og risiko henger sammen. Det vil si at dersom du vurderer spareformer med en høyere forventet avkastning enn bankrenta, for eksempel aksjer og fond, så innebærer det også at du tar høyere risiko enn du får ved å sette pengene på bankkonto, utdyper hun.

Moen anbefaler at sparehorisonten er over fem år dersom du skal sette penger i aksjesparing og fond.

Hun legger til at medlemmene av Norsk Familieøkonomi kan få hjelp av deres uavhengige rådgivere om fondssparing, uten at de prøver å selge dem spareprodukter.

DREAMS: Denne appen skal gjøre det enklere for deg å betale ned gjeld. Video: Dreams Vis mer

Hvor mye skal du sette i fond?

Helst skulle vi vel hatt ett beløp eller én prosentandel av sparepengene dine som du burde sette i fondet, men det kan vi dessverre ikke oppgi. Hvor mye du bør spare i fond, er helt individuelt.

- Fordelingen av hvor mye av oppsparte midler du bør plassere i fond, er avhengig av hvilket formål du har for sparingen og hvilke andre verdier du har, sier Jensen i Forbrukerrådet.

Moen i Norsk Familieøkonomi anbefaler deg å sette et sparemål som du bruker som utgangspunkt, gjerne ved å bruke en sparekalkulator. Da får du et estimat på hvor mye du bør spare månedlig, eller hvor lenge du må spare, for å nå målet ditt.

- Sparer du i en månedlig spareavtale vil du få lavere risiko enn om du setter inn ett stort engangsbeløp, sier Moen.

Jensen legger til at det er helt vanlig å ikke ha noe konkret sparemål, men bare bruker fondssparingen som sikkerhet for uforutsette hendelser. Andre igjen har klare ønsker, for eksempel økonomisk handlingsrom når de blir pensjonister.

Hvilke fond bør du velge?

For nybegynnere innen fondssparing, og for småsparere som ikke har veldig god kunnskap og erfaring med aksjemarkedet, anbefaler ekspertene å velge globale indeksfond:

- Disse fondene består av de samme aksjene som den valgte referanseindeksen, og medfører lavere kostnader sammenlignet med aktivt forvaltede fond, sier Moen.

- På grunn av større spredning har indeksfondene også noe lavere risiko enn de aktivt forvaltede fondene, som gjerne inneholder en brøkdel av aksjene i indeksfondet, legger hun til.

Jensen i Forbrukerrådet understreker at prisen på fondet er avgjørende, da den påvirker fortjenesten på plasseringen av pengene.

- Dersom du betaler ett prosentpoeng for mye for å ha pengene dine i et fond, vil en fjerdedel av langsiktig avkastning bli spist av gebyrene. Det høres kanskje voldsomt ut, men renters renteeffekten blir sterk når du sparer lenge, sier Jensen.

Hva er rentes rente?

Hvert år legges avkastningen/renta til det opprinnelige sparebeløpet, men i tillegg til denne renta får du også rente på rentene fra tidligere år. Det er dette som er rentes rente. Effekten er altså at sparesaldoen vokser raskere for hvert år som går. Dette prinsippet gjelder både ved vanlig banksparing og når du sparer i fond.

Kilde: Gjensidige

Slik gjør du uttak fra fondet

Når du har laget en spareplan og satt pengene dine i et eller flere fond, hva da? Er det bare å «glemme» pengene og la dem godgjøre seg de neste fem årene?

- Så lenge spareplanen er god, gjelder det å «sitte rolig i båten», er rådet fra Moen. Men, hun legger til at det selvsagt ikke er noe problem å revurdere spareplanen dersom det trengs.

Dersom du plasserer pengene direkte i ordinære aksjefond, kan du ta ut pengene når som helst.

- Løser du inn fondsandeler med fortjeneste, derimot, vil det kreves skatt på fortjenesten/gevinsten. Skatten kan du få utsatt hvis du har plassert i pengene i aksjefond via en såkalt aksjesparekonto (ASK), sier Jensen.

- ASK gjør det mulig for forbruker å bytte fra ett aksjefond til et annet uten å skatte av gevinsten hver gang vedkommende selger og kjøper. Skatteplikten utsettes, men ASK gjør det uansett lettere å bytte mellom fond, utdyper han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer