En god søknad kan være utslagsgivende for å komme til intervju når du ikke er 100 prosent kvalifisert for stillingen. Mangler du relevant erfaring kan du vise til erfaring fra andre områder du mener kan kompensere for dette. Foto: Colourbox.com
En god søknad kan være utslagsgivende for å komme til intervju når du ikke er 100 prosent kvalifisert for stillingen. Mangler du relevant erfaring kan du vise til erfaring fra andre områder du mener kan kompensere for dette. Foto: Colourbox.comVis mer

Slik kommer du deg videre til jobbintervju

– Selg deg selv og gjør deg bemerket, sier Manpower.

Ifølge Manpower er CV-en det aller viktigste dokumentet når du skal søke ny jobb. En ryddig og relevant CV kan sikre deg drømmejobben, særlig i kombinasjon med en søknad som viser hvem du er og hvorfor nettopp du er kvalifisert.

I likhet med CV-en bør ikke søknaden din være masseprodusert. Det anbefales en kort og konsis søknad, og du kan gjerne vise til kvalifikasjoner i CV-en.

– Jeg ser etter søknader som viser energi og kreativitet, og som har god struktur og et godt språk, sier Thor Bendik Weider, konserndirektør i Manpower til DinSide.

Telefonen som kan koste deg intervjuet

Weider anbefaler å ta en telefon til kontaktpersonen både for å innhente mer informasjon om stillingen, og for å gjøre seg bemerket hos den som er ansvarlig for rekrutteringen. Men du må ha en agenda når du ringer:

– Her gjelder det å ringe med relevante spørsmål. Det kan slå negativt ut hvis man ringer og spør om informasjon som allerede er oppgitt i stillingsannonsen. Gjør du et dårlig inntrykk i telefonen kan det koste deg muligheten til å komme på intervju, advarer Weider.

En telefon til kontaktpersonen kan være spesielt viktig om din erfaringsbakgrunn ikke matcher 100 prosent med kravene i utlysningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da er det lurt å ringe for å forklare din bakgrunn og interesse for stillingen. Spør rett ut om du vil komme i betraktning for stillingen, det kan spare deg for mye arbeid med skreddersydd søknad og CV. Om du ikke kommer gjennom nåløyet nå, kan du uansett skaffe deg kunnskap om hva som må til for å kvalifisere til en lignende stilling senere, råder Weider.

Les også: Slik fanger du hodejegernes interesse på LinkedIn

Få frem kvalifikasjonene dine

I søknaden bør du begrunne hvorfor du er kvalifisert for stillingen med relevante eksempler. Bruk eksempler fra beslektede områder der du mangler direkte erfaring.

Thor Bendik Weider, konserndirektør i Manpower, råder deg til å ha en agenda når du ringer for å forhøre deg om stillingen. Overflødige spørsmål kan koste deg jobben. Foto: Manpower
Thor Bendik Weider, konserndirektør i Manpower, råder deg til å ha en agenda når du ringer for å forhøre deg om stillingen. Overflødige spørsmål kan koste deg jobben. Foto: Manpower Vis mer


Denne journalisten (som er utdannet siviløkonom, ikke journalist) trakk frem eksempler som internkommunikasjon, foredrag, presentasjoner og markedsmateriell i CV og søknad for å bli DinSides økonomiekspert. Hensikten var å vise til nyttig erfaring med skriftlig kommunikasjon og formidling.

– I søknaden skal du selge deg selv og din erfaring. Det er innhold og kvalitet som gjør at søkeren skiller seg ut, sier Weider.

Selv om Weider oppgir at han ser etter energi og kreativitet i søknaden, er det likevel ikke nødvendig å eksperimentere for mye med form og innhold i søknaden. Unntaket er dersom man søker på kreative stillinger.

Les også: Michael søker lykken hos NRK med spesiallaget film

Manpowers sjekkliste til søknaden

  • Vær kort og konsis, trekk fram erfaringer som er direkte relevant for stillingen.
  • Si litt om deg selv, dine personlige egenskaper.
  • Begrunn hvorfor du søker denne jobben, hvorfor du er kvalifisert.
  • CV er viktigst, men søknaden må være god, viser ofte mer av personlighet og kompetanse.
  • Hvis ikke din CV samsvarer helt med kravene i utlysningen, kan du gjennom søknaden vise at du likevel har kvalifikasjoner og egenskaper som gjør deg aktuell.
  • Sørg for godt språk, ingen skrivefeil og god struktur.
  • La gjerne noen lese gjennom søknaden før du sender.

Har du blitt innkalt til intervju? Hvordan du kler deg, hvordan du svarer og hvilke spørsmål du stiller, kan avgjøre om du får jobben eller ikke.