Slik kjøper du aksjer på internett

Muligheten for å tjene raske penger har ført til at stadig flere nordmenn sparer og investerer i aksjer. Handling over Internett har ført til at alle har blitt aksjeeiere. Og både taxi-Trond og lærer-Lars sprer nå villig om seg med de hotteste aksjetipsene.

Publisert

Tidligere var aksjehandling noe som var forbeholdt en liten gruppe mennesker med mye penger og høy risikovillighet. De siste årene har utviklingen gått i retningen av at stadig flere ønsker å investere penger i aksjer, og mange ser på det som en attraktiv spareform.

Internettbasert handling har gjort handelen enklere og mindre hektisk, alt som trengs er noen tastetrykk på din egen pc. Dette ført til at terskelen for aksjehandel har blitt lavere, og stadig flere ønsker å plassere pengene sine i aksjemarkedet.

Aksjehandling blir billigere

Tidligere måtte all handel av aksjer gå via en megler, noe som gjorde at gebyrene, eller kurtasjen, ble ganske høye. Kurtasjen til meglere varierer fra selskap til selskap, men den utgjør vanligvis rundt 0,5% av kjøpesummen, og de opererer ofte med et minimumsgebyr på 3-400 kroner.

Den internettbaserte handelen har ført til at transaksjonskostnadene har blitt lavere, noe som også har ført til at kurtasjen ved internetthandel er lavere enn ved tradisjonell handling. Vanligvis ligger den på rundt 0,25% av kjøpesummen, med et minimumsgebyr i overkant av 150 kroner.

Slik handler du aksjer

 Foto: Internett
Foto: Internett Vis mer

For å handle aksjer over Internett må du først opprette en VPS-konto hos din internettmegler. Dette er en konto som registrerer all informasjon om dine aksjer hos Verdipapir-sentralen. Så må du også opprette en depotkonto hvor du overfører de pengene du ønsker å kjøpe aksjer for. Du kan også handle på kreditt.

Etter at du har registrert deg hos en internettmegler, vil du få tilsendt brukernavn og passord som gjør at du kan begynne å handle aksjer fra din egen pc.

Til tross for at Internettbasert aksjehandel fortsatt er rimelig nytt, har den tatt store markedsandeler. Om lag 15-20% av alle handler i Norge foregår i dag over Internett, der Nettfonds og K-nett er de to største aktørene. Hver handel er i gjennomsnitt mindre, så sett i andel av omsetning på børsen er fortsatt internettmeglerene små.

Alle har blitt aksjeeiere

Lavere priser og større tilgjengelighet har ført til endringer i kundemønstrene. Tidligere var handelen dominert av profesjonelle investorer- og personer med høy formue, begynner aksjehandel å bli vanlig også hos den vanlige lønnsmottaker. Hobbyinvestorer er mennesker som leser litt økonomistoff i aviser og følger med på utviklingen i finansverdenen.

-De som handler over Internett er ofte mer aktive enn de tradisjonelle aksjekjøperne, forteller Tollefsen i stiftelsen AksjeNorge. Den tradisjonelle aksjeeier er en langsiktig investor som gjerne sitter på aksjene sine i flere år. Kun 15.000 personer, eller ca. 5% av aksjeeierne i Norge omsetter aksjene sine månedlig, og ses på som aktive investorer.

-Ti prosent av brukerne våre er profesjonelle investorer, men vår største kundegruppe er de som handler to - tre ganger i måneden, sier Magne Solberg hos E-Trade Norge. Han opplyser at handelsfrekvensen øker, og at stadig flere viser interesse for aksjehandel.

Den typiske aksjehandler er en ung, teknisk utdannet mann. Men med utviklingen av internettbasert handel har kundegruppen også utviklet seg. Den nye aksjehandler er like gjerne lærer og industriarbeider som økonom eller megler. Dette er en utvikling som trolig kommer til å vise seg sterkere i årene som kommer, ettersom IT og Internett blir en del av hverdagen vår.

Utviklingen av internettbasert aksjehandling har gjort det enkelt og rimelig å gjennomføre handelen over nettet. Samtidig er det viktig å huske på at Internett har fjernet ett ledd som vanligvis kan være en hjelpespiller, nemlig megleren. Dette betyr da at det er kun opp til deg å finne informasjon og investere i de gunstige aksjene. Utviklingen den siste tiden med voldsomme svingninger på børsen viser hvor vanskelig nettopp det kan være.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer