Nye fødselsnummer

Slik kan det nye fødselsnummeret bli

Nytt forslag sendt ut på høring torsdag.

11 SIFFER: Departementet ønsker å beholde de 11 sifrene, men det nye nummeret skal ikke røpe hvilket kjønn man er. Foto: NTB Scanpix
11 SIFFER: Departementet ønsker å beholde de 11 sifrene, men det nye nummeret skal ikke røpe hvilket kjønn man er. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ettersom Norge om noen tiår vil gå tom for nye fødselsnumre, sender Finansdepartementet nå ut et forslag til nye fødselsnummer på høring.

Departementet foreslår å videreføre dagens ordning, med noen små endringer: De vil ta bort opplysninger om kjønn og endre det såkalte kontrollnummeret.

Du får beholde fødsels- og personnummeret ditt

Dagens fødselsnummer består som kjent av din fødselsdato, og ytterlige fem siffer. Allerede i 2013 ble det klart at man ønsket å beholde det 11-sifrede fødselsnummeret.

Det er det tredje av de fem siste sifrene som røper hvilket kjønn du har; partall om du er kvinne og oddetall om du er mann.

Forslaget innebærer at innbyggere født før 2032 vil beholde sitt eksisterende fødselsnummer, men opplysningen om kjønn vil bli «slått av» som bærende informasjonselement i fødselsnummeret registrert i Folkeregistret.

Departementet skriver i en pressemelding at dette er en teknisk endring i oppbygningen av fødselsnummeret som ikke medfører direkte konsekvenser for borgerne. Opplysningen om kjønn vil i stedet registreres i et eget felt i Folkeregistret.

Forslaget innebærer også at den matematiske kontrollberegningen i det nestsiste sifferet endres. Ved å endre måten dette beregnes på, kan kapasiteten også økes i nummerserien.

Når kommer de nye fødselsnumrene?

Forslaget til nytt fødselsnummer skal oppfylle gjeldende regelverk for personvern og sikkerhet. Totalt skal endringen koste om lag 3 milliarder kroner, som skal fordeles over innføringsperioden.

Ifølge departementet legges det opp en lang innføringstid, nærmere bestemt fra 2018 til 2032.

Høringsfristen er satt til 22. juni.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!