Har du vanskelig for å huske navn? Eller kanskje det stadig er du som blir henvist til som; ehh, du? Foto: Colourbox.com
Har du vanskelig for å huske navn? Eller kanskje det stadig er du som blir henvist til som; ehh, du? Foto: Colourbox.comVis mer

Slik husker du nye navn

Var det Petter? Peder? Per?

Vi har alle vært der. Du står ovenfor noen du absolutt burde ha lært deg navnet på. Du har møtt personen flere ganger, men på et eller annet vis sitter aldri navnet så du husker det til neste gang. Det kan være veldig irriterende, og ikke minst er det irriterende for personen som du stadig hendvender deg til som; ehh, du.

I situasjoner som er litt stressende kan det ofte være vanskelig å huske navnene og i tillegg koble dem til et ansikt. Til og med å fortelle sitt eget navn kan til tider bli en utfordring. Hva er årsaken til dette, og hvordan kan du gjøre at navnet ditt enklere blir husket?

Changeofaddress.org har kommet med ti grunner til hvordan du enklere kan gjøre navnet ditt minneverdig.

Les også: Gap opp for bedre hukommelse

Lag deg noen rutiner

Pål Johan Karlsen har tatt en doktorutdanning innen hukommelse, og forteller til Dagbladet at vi ofte glemmer navn fordi vi blir for opphengt i lyden på navnet.

- Korttidshukommelsen er i stor grad lydbasert. Det vil si at når vi hører et navn, er det lyden, og ikke betydningen som oppfattes først. Hvis man ikke tenker over dette - og dermed bruker andre deler av hukommelsen til å lagre betydningen av navnets lyd, glemmer vi det på et blunk, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes imidlertid noen triks man kan ta i bruk for å huske navn enklere. På den måten kan du slippe unna en god del pinlige øyeblikk.

- Hvis du hilser på en person må du legge merke til navnet. Assosier navnet med noe umiddelbart. For eksempel en kjent person, sted eller noe annet du vet du vil huske.

Videre forteller Karlsen at det kan hjelpe hvis du repeterer navnet for deg selv noen ganger etter du har hilst på noen, eller hvis du bruker navnet deres i samtalen.
Hvis du også lager noen rutiner, kan det også hjelpe deg og huske bedre de du møter i løpet av en dag.

- På slutten av dagen bør du tenke gjennom hvem du har møtt og hva vedkommende het. Gå også gjennom hva dere snakket om, sier Karlsen.

Les også: Disse navnene angrer foreldrene mest på

Dette er de ti tipsene

Hvis du derimot føler at du ofte husker navnet til andre, men ikke føler deg spesielt minneverdig selv, finnes det noen tips til hvordan du kan gjøre navnet ditt litt enklere å huske. Men prøv og ikke la disse tipsene gjøre at du glemmer navnet til den du hilser på.

Dårlig hukommelse: I løpet av en dag er det mye informasjon som går gjennom hjernen din. Når noen da i tillegg blir introdusert for nye ansikter er det ofte navnet som forsvinner først. Sørg for at du sier navnet ditt sakte, klart og tydelig. Hvis det ikke er første gangen dere treffes kan du allikevel introdusere deg igjen.

Du er lett å glemme: Det høres kanskje brutalt ut, men det kan altså være tilfelle. Hvis du er sjenert av natur eller er i en setting hvor du kan bli litt nervøs kan det være vanskeligere å huske deg enn en person som er utadvendt. Hvis det lar seg gjøre bør du prøve å være litt mer utadvent slik at navnet ditt er lettere å huske.

Like navn: Navn som ligner andre navn i uttale kan ofte være vanskelig å huske. Amalie og Emilie eller Petter og Peder er ikke alltid like lett å huske forskjellen på. Hvis du har et slikt navn er det viktig at du retter på folk hvis de uttaler navnet feil.

Vanlige navn: Det er ikke noe galt med vanlige navn, men de kan ofte være vanskelige å huske. Blant noen av de vanligste i Norge ligger Emma, Linnea, Lucas og Emil. Disse navnene kan fort bli blandet sammen ettersom de er mye brukt i Norge. Hvis du opplever at folk ofte glemmer navnet ditt kan du be de kalle deg etter et kallenavn eller du kan komme opp med noe som gjør at det er enklere å huske.

Les også: Nå må de bevise at det virker

Uvanlige navn: Navn som er vanskelig å uttale eller som har en uvanlig skrivemåte kan også være vanskelig å huske. En metode som kan fungere for at noen skal huske navnet ditt litt raskere kan være å fortelle dem kallenavnet ditt til de klarer å huske hele navnet ditt. Et annet alternativ kan være å fortelle om noe de kan forbinde navnet med.

Stresset: Hvis du egentlig er i en stressende situasjon og møter mange nye mennesker er det ikke lett for verken deg eller de andre og huske navn. Da kan det være lurt å introdusere deg på nytt i en situasjon som ikke er like hektisk.

Distrahert: Hvis du skal forsøke å introdusere deg til en person som er distrahert av noe annet er det bedre å finne et tidspunkt hvor vedkommende er litt mer rolig. På den måten kan det hende at han eller hun har tid til å registrere navnet ditt.

Minneverdig ansikt: Det kan ofte være slik at hvis du har et minneverdig ansikt er det lettere at folk glemmer navnet ditt. Så det trenger ikke nødvendigvis være slik at du er lett og glemme, men sørg for at du gjentar navnet ditt en del ganger gjennom samtalen. På den måten er det lettere å huske.

Latskap: Trist som det høres ut, er det faktisk veldig mange som ikke gidder å lære seg navnet ditt. De antar ofte at noen vil introdusere dere på nytt. Hvis du møter noen som ikke ser ut til å ta seg bryet, sørg for å introdusere deg igjen og at du gjør det klart at du prøver å lære navnet deres.

Dårlig introduksjon: Hvis du bare mumler navnet ditt stille eller ikke sier det fulle navnet ditt har du ikke introdusert deg ordentlig. Dette kan ofte føre til at noen ikke husker navnet ditt. Sørg for at du sier navnet ditt høyt og tydelig og at du holder øyekontakt med dem når du hilser på dem for første gang.

Les også: Dinside innfører mobil pålogging