Tips for å gjøre gode kjøp på black friday

Slik holder du hodet kaldt på black friday

Vit hva du skal ha, og hold deg til planen.

VÆR FORBEREDT: Om du har tenkt til å handle på black friday, bør du ha tenkt gjennom ting på forhånd. Havner du i et shoppingbonanza, som her fra Sandvika Storsenter i fjor, gjelder det å holde hodet kaldt. Foto: Sandvika Storsenter
VÆR FORBEREDT: Om du har tenkt til å handle på black friday, bør du ha tenkt gjennom ting på forhånd. Havner du i et shoppingbonanza, som her fra Sandvika Storsenter i fjor, gjelder det å holde hodet kaldt. Foto: Sandvika Storsenter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om black friday i år er fredag 25. november, er butikkene i gang med tilbudene for lengst. Den svarte fredagen har etterhvert fortont seg mer som en svart uke, og vel så det.

- Men det er klart, de risikerer at det kollapser om man kjører «black year». Tøyer de strikken for langt, ryker den jo, sier professor Runar Døving på Høyskolen Kristiania til Dinside.

PRISKRIG: Spesielt de store kjedene som Elkjøp og Expert kjører hardt på black friday. Tilbudene kan være gode, men du må likevel holde hodet kaldt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PRISKRIG: Spesielt de store kjedene som Elkjøp og Expert kjører hardt på black friday. Tilbudene kan være gode, men du må likevel holde hodet kaldt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Fenomenet black friday er en amerikansk tradisjon, hvor tanken er å nærmest mane til hysteri på det som anses som første dag i årets julehandel. Og som Dinside allerede har meldt, mener Døving at butikkenes mål først og fremst er å lokke deg inn i butikken.

Men stiller du deg selv disse fem spørsmålene, slipper du å komme ut igjen med svarteper.

#1: Hva skal du ha?

Det dyreste du kan gjøre, er å kjøpe noe du egentlig ikke hadde tenkt til å kjøpe.

Dette er spesielt aktuelt om du står i en butikk hvor varen du ønsket deg er utsolgt – som fort kan skje på black friday. Men det gjelder også i opptakten til fredagen.

– Det kan være smart og effektivt å orientere seg på nettet, og å følge med på det du er interessert i. Samtidig kan du bli pepret med markedsføring for noe du for eksempel har vurdert som for dyrt, advarer Forbrukerrådet-direktør Ingeborg Flønes i en pressemelding.

Professor Døvings tips er å se på handelen som en auksjon: Bestemt deg for hva du skal ha og hva du er villig til å gi, og hold deg til denne planen.

#2: Hvor bra er tilbudet?

Butikker er flinke til å slå opp priser for å få dem til å se bedre ut enn de egentlig er. Fontstørrelser sier ingenting om avslaget, og har ikke varen en førpris, er det kanskje ikke et tilbud i det hele tatt.

- Jo mer en pris blir hausset opp som en enestående mulighet, jo reddere blir vi for å gå glipp av gode kjøp, tror Flønes.

Den eneste måten å vite hvor god en pris er, er å sammenlikne sluttprisen med andre priser. For eksempel kan du sjekke tjenester som Prisguide.no og Prisjakt.no, som kan være fine å ha i lomma ute i butikken.

Der vil vi ofte se to ting: Prisen har vært lavere før, som betyr at den trolig blir lavere igjen, og prisen på spesielt elektronikk synker for hver måned som går.

#3: Har du råd?

Det er som sagt lurt å bestemme seg for hvor mye penger man er villig til å bruke, så man ikke blir frista til å kjøpe noe som er dyrere – selv om avslaget kanskje er større.

ADVARER MOT KJØPEPRESS: Direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes, oppfordrer nordmenn til å være forsiktig med å gå amok på black friday. Foto: Forbrukerrådet
ADVARER MOT KJØPEPRESS: Direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes, oppfordrer nordmenn til å være forsiktig med å gå amok på black friday. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

For å kjøpe noe du egentlig ikke har råd til, kan fort bli dyrt.

Både gjennom avbetaling, som svært mange butikker og nettbutikker nå tilbyr, og med kredittkortet.

- Det kan bli blåmandag etter black friday dersom du må betale høye renter. Så sjekk hva det koster å skylde penger med ditt kredittkort, tipser Flønes.

#4: Hva har du krav på?

Selv om black friday til tider kan fortone seg som et kaos, er det selvfølgelig ikke slik at forbrukerrettighetene dine forsvinner.

Produktet skal leve opp til det butikken har fortalt deg, og du har fem års reklamasjonsrett på det meste av elektronikk, uavhengig av produsentens garantier.

Handler du på nett har du dessuten 14 dagers angrerett – noe gatebutikkene ikke har plikt til, men ofte gir deg likevel.

- Sjekk på kvitteringen hvilke bytterettigheter du har. Det kan gå bra, men det er noen ganger unntak for salgsvarer. Endel butikker har også åpent kjøp, tipser Flønes i Forbrukerrådet.

#5: Er det verdt maset?

Å handle på nett er like behagelig på black friday som alle andre dager – selv om nettbutikkene sikkert vil gi deg følelsen av at varene forsvinner ut av hyllene for hvert sekund som går.

Ute i butikkene forbereder selgerne seg på et stort press, kanskje delvis som en selvoppfyllende profeti når de for eksempel åpner dørene tidligere eller advarer om «FULLT KAOS» i tilbudsavisene.

- Man må jo vurdere omkostningen av å stå i kø og ha andre mennesker i veien, sier professor Døving til Dinside.

- Personlig trives jeg best i butikken på tirsdager mellom 10.00 og 11.00 – med lite kø og god tid til å snakke med betjeningen.

LES OGSÅ:

Jeg vil ikke ha et bedre pristilbud - etter å ha dumpa mobiloperatøren
«Alltid» spill på tilbud hos Ark?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!