Slik holder du barnet friskt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik holder du barnet friskt
Ny studie: Tre råd for å unngå at barnet ditt får astma og allergi.

* Unngå å gi barnet antibiotika
* Skaff deg husdyr
* Hvis du er allergiker eller astmatiker, kutt ut ammingen etter fire måneder.

Det er amerikanske forskere som har løst en del av gåten om hvorfor stadig flere barn får astma og allergi, skriver den svenske avisen Aftonbladet.

Studien viser at spedbarn som får antibiotika de første seks månedene har 1,5 ganger større risiko for å utvikle allergi. Risikoen for astma øker hele 2,5 ganger.

Resultatet vakte oppsikt da det ble presentert på en legekonferanse i Wien i går.

- Dette er veldig interessant. Det er noe vi ikke har vært klar over tidligere, sier astma- og allergiforskeren Peter Montnémery.

Forskerne ved Henry Ford-sykehuset i Detroit har fulgt 448 barn fra fødselen og til de ble syv år gamle.

Nesten halvparten av dem ble behandlet med antibiotika før de ble syv måneder gamle. Da de ble testet ved syv års-alderen ble det oppdaget en sammenheng mellom å bli rammet av astma, allergi mot pollen og pelsdyr, og den tidlige antibiotikabehandlingen.

- Astma og allergi øker i den vestlige verden, og ingen vet hvorfor. Dette kan være en del av forklaringen, sier Montnémery.

De første månedene påvirker antibiotika magen og de indre organene så sterkt at det kan skade immunforsvaret. Det kan igjen øke risikoen for astma og allergi.

Studien viste også at risikoen økte enda mer for barn som ble ammet i mer enn fire måneder av mødre som har allergi eller astma.

Risikoen minsket dersom barnet hadde levd med husdyr det første året - motsatt av hva forskere tidligere har sagt.

- Ja, der har vi skiftet mening, sier Montnémery.

- Husdyr kan føre til at vi utvikler en toleranse. Når det gjelder amming anbefaler vi fremdeles fire til seks måneder. Ammingen er såpass viktig, sier han.

Mozon.no, 01.10.2003

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!